Deprem bölgesinde hijyen ve temiz su malzemelerine erişim sorunu devam etmektedir. Bu sebeple salgın riski oluşma ihtimali çok yüksektir. Tüberküloz, Kolera ve Zatürre gibi hastalıklar…
Alınan bilgilere göre; bebek bezi, hijyenik ped, temiz su, tuvalet kağıdı, temiz iç çamaşırı ve dezenfektan malzemelerinde eksiklikler bulunmaktadır. Hatay ile Kahramanmaraş’ta kefen ve torba ihtiyacı artmaktadır.
Su Güvenliği İçin Yapılması Gerekenler:
TİHV Akademi’den halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Aslı Davas “Aksi söylenene kadar şebeke suyu ve kaynağı belirsiz sular doğrudan kullanılmamalı.” dedi.
Su güvenliği için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
Kapalı sular kullanılmalı, imkan yoksa su kaynatılıp soğutulduktan sonra içilebilir.
Kullanım suyunda klor tabletleri kullanılabilir.
Hızla tankerlerle temiz su taşınmalı, hijyenik koşullarda dağıtılmalı, su depoları sık sık dezenfekte edilmeli
Suyun güvenliği açısından en önemli tehlike su kaynağının insan dışkısıyla kontaminasyonu olduğu unutulmamalı
Tuvaletler İçin Yapılması Gerekenler:
İlk dönemde seyyar tuvaletler kullanılmalı. Ardından, toplu barınma yerlerinde yeterli sayıda ve nitelikte tuvalet yapılmalı
Barınma yerlerine yapılan tuvaletle alt yapıya bağlanmalı, mümkün olmadığı durumlarda sahra tuvaleti şeklinde uygulama yapılmalı, tuvalet çukurlarının üzeri günlük olarak toprakla kapatılmalı.
Tuvaletlerin günlük olarak kireç kaymağı vb. maddelerle yöntemine uygun olarak dezenfeksiyonu sağlanmalı.
Tuvalet çıkışında ellerin yıkanması için el yıkama yerleri uygun yerlere yapılmalı ve mümkünse sıvı sabun kullanılmalı.
Çöpler İçin Yapılması Gerekenler:
Afetzedelerin barındığı yerlerin uygun noktalarında çöp toplama alanları oluşturulmalı. Bu alanlar günlük olarak kireç kaymağı, klor eriyiği, çamaşır suyu gibi dezenfektanlarla dezenfekte edilmeli.
Çöp yığınlarından şıra sızmasının önüne geçilmeli, sızma varsa bu yerler çamaşır suyu ya da benzeri bir dezenfektan ile yıkanmalı.
Çöpler, bulaşıcı hastalıkları taşıyabilecek haşerat ve kemirgenlerin üreme alanlarıdır. Haşerat ve kemirgenlere karşı kullanılan pestisid ve insektisidlerin de bir kirlilik unsuru haline gelmemesine dikkat edilmeli.
Her 200 kişilik çöp için 2 metre derinlikte ve 1,5×1 metre çukur açılmalı. Bu söz konusu nüfus için bir hafta yetebilir. Çukur içindeki organik materyalin bozunumu 4-6 hafta gerektirir. Üzeri 40 cm kalınlığında sıkıştırılmış toprakla örtülmeli.