Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketinde 2’nci günde 5 bin 775 bina yıkılırken, 3 bin 381 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 426 kişi de yaralandı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde dün saat 04.17’de Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğünde deprem oldu. Bu depremin ardından Kahramanmaraş ve çevre illerde en büyüğü 6.6 olan çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana’da yıkıma neden oldu. Ekipler, bölgede arama kurtarma çalışması başlatırken, saat 13.24’ü gösterdiğinde, bu kez Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu. Bu depremde de ilk depremden etkilenen illerde bazı binalar yıkıldı.
Bölgeye yurdun dört bir yanından da kurtarma ekipleri sevk edildi. Başkent Ankara ve depremin etkilediği illerde kriz merkezleri oluşturdu. Bakanlar bölgeye gitti. Yabancı ülkelerden de kurtarma ekipleri geldi. Bazı illerde soğuk hava kar yağışının etkili olduğu deprem bölgesinde 16 bin 400 personel ile yabancı ülkelerden gelen personel görev yaparken, ekiplere vatandaşlar da destek oluyor. Bu arada bölgeye diğer illerden de takviye ekip sevki devam ediyor.
Bölgeye ayrıca, şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme, 300 binin üzerinde battaniye ve diğer ısıtıcı türü malzemeler gönderildi.
ÖLÜ SAYISI 3 BİN 381
Depremde 5 bin 775 bina yıkılırken, 3 bin 381 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 426 kişi de yaralandı. Ekipler, illerde, yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
SPORCULARIN KALDIĞI KIRÇUVAL OTEL’DE ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu Malatya’da, arama-kurtarma çalışmaları gece boyu sürdü. Ekipler, ilk depremin yıktığı binalarda enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük çaba sarf ediyor.
Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcunun kaldığı belirtilen Battalgazi ilçesi Kırçuval Otel’de de kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalar, iş makinelerinin desteği ile yoğun kar yağışı nedeniyle güçlükle sürdürülüyor. Depremzedeler, valilik ile belediyenin belirlediği barınma merkezlerinde kalırken, büyük çoğunluğu geceyi araçlarında geçirdi. Bazı depremzedeler ise enkazdan çıkardıkları malzemeleri yakarak ısınmaya çalıştı. Valilik ise kentteki son durum ile henüz resmi açıklama yapmadı.
ENKAZDAN 2 KADININ CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI
Depremin vurduğu Diyarbakır’da da arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’taki Serin 2 Apartmanı’ndaki enkazdan, 2 kadının cansız bedeni çıkarıldı. Hacire Bayuncuk ile Serap Ateşoğlu’nun cenazeleri, otopsi için hastaneye götürüldü.
ADANA’DA ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Depremlerde 12 binanın yıkıldığı Adana’da da enkaz bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları gece boyunca sürdü. İş makineleri ve vinçlerin de kullanıldığı çalışmalarda beton bloklar kaldırılıp, mahsur kalan vatandaşlara ulaşılmaya çalışılıyor. Vatandaşlar da ekiplere destek veriyor. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz başlarında ailelerin umutlu bekleyişi de sürüyor.
Adana’da şu ana kadar devam eden kurtarma çalışmalarında yıkılan binalardan 140 kişinin cesedine ulaşılırken, yaralanan 2500 kişi de kaldırıldıkları hastanelerde tedavi görüyor.
32 SAAT SONRA GELEN KURTULUŞ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’taki Serin 2 Apartmanı’nın enkazından 32 saat sonra Zeynep Ateşoğulları (35) sağ olarak kurtarıldı. Ateşoğulları, ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü. AFAD, UMKE, Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
98 DEPREMZEDE GEMİYLE TAHLİYE EDİLDİ
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki depremde yaralanan 98 kişi, TCG İskenderun gemisi ile Mersin’de tahliye edildi. Mersin Limanı’na getirilecek olan yaralılar, Mersin Şehir Hastanesi’nde tedaviye alınacak. Ayrıca 1 fırkateyn, 2 korvet, 2 karakol gemisi de İskenderun’a görevlendirildiği bildirildi.
DEPREMİ UNUTMAYAN GÖLCÜK’TEN BÖLGEYE YARDIM
17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü olan Gölcük’te, halk depremzedelere yardım etmek için seferber oldu. 24 yıl önce aynı zorlukları yaşayan vatandaşların, Kahramanmaraş ve çevresindeki deprem bölgesine gönderilmek üzere getirdikleri yardım malzemeleri dağ gibi birikti. Gölcük Belediyesi ve Kızılay tarafından Kavaklı Kültür Merkezi’nde toplanan yardımlar, gıda, giyim, temizlik malzemesi gibi sınıflara ayrıldıktan sonra, TIR’lara yüklenerek deprem bölgesine gönderilecek.
Kongre merkezine yardım getiren Ali Esastürk, “Ben de yaşadım depremi. Buradaydım. Duygularımız çok kabarık. Gözlerimiz doluyor, duygulanıyoruz. Kardeşlerimiz için üzülüyoruz. Dua ediyoruz” dedi.
Giyim yardımı yapan Rümeysa Usta ise “Biz de Gölcük depremini yaşadığımız için onları en iyi biz anlarız. O yüzden biz de yardım etmek istiyoruz. Yanlarında olmak istiyoruz. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun. Kalanlara da Allah sabır versin” diye konuştu.
Ailesiyle birlikte yardım getiren Emre Bal, “Gerçekten kötü bir durum. Bunu biz de yaşadık zamanında. Bundan dolayı çok duygusal bir dönem geçiriyoruz açıkçası. Oradaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Elimizden geldiğince de yardımda bulunmak istiyoruz. Allah yardımcıları olsun. Şartlar, hava koşulları gerçekten kötü” dedi.
VAN, DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLDU
Van’da vatandaşlar, depremden etkilenenler için seferber oldu. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri ile Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde kentin farklı noktalarında depremzedeler için yardım toplama merkezleri kuruldu. İpekyolu Kaymakamlığı ve Beledisi tarafından da İskele Caddesi’ndeki Atatürk Lisesi Spor Salonu’nda başlatılan yardım kampanyası yoğun ilgi gördü. Dün başlayan ve gece sabaha kadar devam eden yardımlar belediye görevlileri ve yardım gönülleri tarafından kolilenerek TIR ve kamyonlara yüklendi. Yardım TIR’ları deprem bölgesine gönderildi.
Yardımları koordine eden İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, 2011 yılında depremin acısını yaşayan Van halkının depremzedeler için seferber olduğunu söyledi. Aydın, “Yaralarımızı sarma zamanı. Bu yardım TIR’ları Malatya’ya gidiyor. Sayın valimiz de Malatya’ya görevlendirildi. Orada koordinasyonu Sayın Valimiz sağlıyor. İlçemizin yanı sıra diğer ilçelerden de belediyelerin yardım kampanyaları var” dedi.
Yardım kolilerini özel araçları ile getiren kişiler ise depremden etkilenen şehirler için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.
ENKAZDAN 24 SAAT SONRA KURTARILDI
Malatya’da sabah saatlerinde başlatılan arama- kurtarma çalışmaları, aralıksız sürdürülüyor. Battalgazi ilçesi Dabakhane Mahallesi’nde bulunan Sarıbeyoğlu İşhanı’ndaki ofisinde öğle saatlerinde ikinci depreme yakalanan ve çöken binanın enkazında kalan mali müşavir Abdullah Bircan (78), ekiplerin çalışmasıyla yaklaşık 24 saat sonra sağ çıkarıldı. Halatla indirilen Bircan, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmasını izleyen yakınları, sevinç gözyaşı döktü.
İSKENDERUN’DA MİNİK MUNE, ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu bölgelerden Hatay’ın İskenderun ilçesine, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü arama- kurtarma ekipleri sevk edildi. İş makinesi ve araçlar ile İskenderun’a ulaşan ekipler, enkazlarda arama- kurtarma çalışmalarına başladı. Yıkılan binada çalışma yapan ekipler, enkaz altındaki çocuğun sağ olduğunu belirledi. Beton blok ve demirler arasında sıkışan Mune Rezzak’ı (4) kurtarmak için yoğun çalışma yapan ekipler, demirleri keserek çocuğu yaralı çıkardı. Sedyeye alınan Mune Rezzak, bölgedeki sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılırken, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hatay İskenderun’a ulaşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ekibimiz 4 yaşındaki güzel kızımızı bularak sağ salim kurtardılar. Var gücüyle canı gönülden çalışan, bize bu mutluluğu yaşatan tüm arama kurtarma ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.
VALİ ÇUHADAR: EKİPLERİN BİR AN ÖNCE ADIYAMAN’A GELMESİ GEREK
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Adıyaman’da, ekiplerin enkazda arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. Vali Mahmut Çuhadar başkanlığında kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi’nde depreme ilişkin gelişmeler, anlık değerlendiriliyor. AFAD, itfaiye ve 112 ekipleri tarafından enkazda çalışma yürütülüyor. Çok sayıda kişi de ekiplere yardım ediyor. Yakınları enkaz altında kalanlar, cadde ve sokaklarda ateş başında ekiplerden gelecek iyi haberleri bekliyor.
Kentte 100’e yakın binanın yıkıldığını, 28 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Çuhadar, “Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman’a gelmesi gerekiyor” dedi.
KKTC’DEN GELEN KOLEJ TAKIMININ KALDIĞI OTEL DE ÇÖKTÜ
Kentte Atatürk Bulvarı’nda, KKTC’den gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji ortaokul erkek voleybol takımı oyuncularının kaldığı otel de çöktü. Otelin tam kapasite dolu olduğu, 140’a yakın kişinin bulunduğu öğrenildi.
6 KATLI BİNANIN YIKILMASI KAMERADA
Öte yandan Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğündeki depremde hasar gören, Trabzon Caddesi’nde bulunan 6 katlı Onikişubat Apartmanı’nın, 7.6’lık depremde yıkılma anının görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, bina yıkıldığı sırada caddede olanların kaçıştığı anlar yer aldı.