TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına ilişkin, “Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedüre göre olur” dedi.
TBMM Başkanı Şentop, Ankara’da cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şentop, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırıyla ilgili, “Çok vahim bir olay. Malum büyükelçilikler görev yaptığı ülkelere başka ülkelerin emanetidir. Onların çok iyi bir şekilde korunması lazım. Ben çok hızlıca bu konu üzerinde soruşturma yapılması, faillerin bulunup tam olarak cezalandırılmasının bir yükümlülük olduğunu düşünüyorum. Konuyla ilgili olarak da Azerbaycan Meclis Başkanı Sahiba Gafarova’yı aradım, kendisinden bilgi aldım. Hem taziye hem baş sağlığı dileklerini ilettim. İnşallah bir daha böyle olaylar yaşanmaz” dedi.
‘MASANIN KONUSU DEĞİL, ANAYASA KONUSUDUR’
Şentop, 6’lı Masa’nın, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde aday olamayacağı’ yönündeki açıklamalarıyla ilgili de “Cumhurbaşkanlığı seçim ve adaylığı süreci masanın konusu değil, anayasa konusudur. Bunu daha önce de böyle izah ettik. Çok açık ve net olarak söylüyoruz; 2 defa seçilmesi ile ilgili iki farklı hüküm var. Birisi, 2007 yılında yürürlüğe girip, 2018 yılı nisan ayında yürürlükten kalkan bir hüküm. Bir de 2018 Nisan ayında, seçim takviminin başlaması ile birlikte yürürlüğe giren ve o tarihten itibaren herkese 2 defa aday olma ve seçilme imkanı tanıyan bir hüküm. Yeni hükümet sistemi ile beraber bütün vatandaşlara 2 defa seçilme imkanı tanınmıştır.
Önceki dönemde cumhurbaşkanlığı yapmış olanlara da bu imkan tanınmıştır. Tabii konuşanların gözden kaçırdıkları bazı durumlar var. Bize cevap vermek için faili meçhul bazı makaleler yazdırıyorlar. Anayasa’nın 101’inci maddesi değiştirildi, 101 ve 102’nci madde birleştirilerek tek bir madde halinde yazıldı. Orada, cumhurbaşkanı aday gösterilmesiyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı” diye konuştu.
‘HUKUKİ BİR TARTIŞMA YOKTUR’
2018’de yapılan yeni anayasa çalışmasında cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili de değişiklikler olduğunu hatırlatan Şentop, “Yeni sistemdeki cumhurbaşkanı, eski sistemdeki cumhurbaşkanıyla aynı değildir. 2018’den itibaren bütün vatandaşlara yeniden 2 defa seçilme hakkı tanınmıştır. Tereddütsüzdür, hukuki bir tartışma yoktur. Ama şüphesiz tabii bazı siyasetçilerin, çekindiği adayların engellenmesi konusunda kararları, kanaatleri olabilir ama bunu hukuki tartışma olarak yansıtmak yanlıştır. Hukuken tereddüt yoktur. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedüre göre olur. Bu anlamda Meclis’in karar almasına gerek yok” ifadelerini kullandı.
‘MECLİS’İN FESHİ HİÇBİR ZAMAN OLMAMIŞTIR’
Şentop, ‘Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa Meclis feshedilir’ tartışmalarıyla ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de “Böyle saçma bir tartışma görmedim. Çünkü bizim sistemimizde Meclis’in feshi hiçbir zaman olmamıştır. Seçimlerin yenilenmesi vardır. Ve yeni Meclis görevine başlayana kadar, Meclis görevine devam eder. Bizim tarihimizde bir devamlılık ilkesi vardır. Dolayısıyla Meclis’in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de alabilir, Cumhurbaşkanı da alabilir. Anayasa metni okuyanlar bunu anlayabilirler. Bizim sistemimizde böyle bir boşluk yoktur” dedi.
Şentop, bu tür tartışmaların sık sık yapılmasıyla ilgili de “Siyaset yapıyor herkes. Adil, gerçek bir yarış olmalı siyasette. ‘Hadi koşmaya başlayalım, ama birini de bağlayalım; tutalım, biz yalnız koşalım’ demek adil ve nitelikli bir yarış olmaz. Hukuki tartışmaları da siyasi tartışmalarla karıştırmamak lazım. Bu konuda hukuki bir tartışma yoktur” değerlendirmesinde bulundu.
AKBAŞOĞLU: EYT, PAZARTESİ MECLİS’E SUNULACAK
AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili soruya, “Pazartesi Meclis Başkanlığı’na teklifimizi sunuyoruz” diye yanıt verdi.