‘Uğurlu Öğrenciler ve Veliler Yazarlarla Buluşuyor’ etkinliğine konuk olan şair, yazar ve müzisyen Tuna Kiremitçi, “Sanat ve edebiyat insanlaşma yolunda sizin rehberiniz olacaktır” dedi.
Uğur Okulları, öğrencilerin ve velilerin yazarlarla buluştuğu bir etkinlik düzenledi. 3 gün sürecek programa şair, yazar ve müzisyen Tuna Kiremitçi konuk oldu. Söyleşide kendi hayatından kısa hikayeler anlatarak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kiremitçi, insan olmanın önemine vurgu yaptı.
“İLK CEP TELEFONUM OLDUĞU ZAMAN 26 YAŞINDAYDIM”
Konuşmasına başka bir gezegenden geldiğini söyleyerek başlayan Kiremitçi, “Benim geldiğim gezegenin adı 20’nci yüzyıl. 20’nci yüzyıl şimdikinden oldukça farklı bir yerdedir. Kendi ergenlik ve çocukluk yaşlarımı hatırladığım zaman oğlum da 18 yaşında üniversiteye hazırlanıyor, aradaki farklılıklar başımı döndürüyor. Hayatımda ilk defa mail attığımda 25 yaşındaydım. İlk cep telefonum olduğu zaman 26 yaşındaydım. İlk kez birden fazla kanallı televizyonla karşılaştığım zaman 17-18 yaşında falandım. Yani 20’nci yüzyıl başka bir gezegende. Dijital bir çağda yaşıyoruz bizimkisi daha analog bir çağdı. İyi taraflarından biri kitap okumaya çok zaman kalıyordu çünkü alternatifi azdı” diye konuştu.
“İŞİNİZİ İYİ YAPMAK İÇİN FARK YARATMAK ZORUNDASINIZ”
Hayal gücünün önemine değinen Kiremitçi, “Bugün kitap okumayı seven gençlerin olması bana daha ilginç geliyor. Bizim zamanımızda alternatifsizlikten kitap okurduk. Şimdi bu kadar çok alternatif olmasına rağmen kitap okuyan gençlerin olması hem sevindirici hem de şaşırtıcı. Demek ki hala kitapların ve edebiyatın gençlere söyleyebildiği şeyler var. Bunlardan biri hayal gücümüzü geliştirmesidir. ‘Güzel bir roman sadece senin okuman için çekilmiş bir filmdir’ derler bu çok büyülü bir şey. Hayal gücü insanlarda yaratıcılığı ortaya çıkarır. Hangi mesleği seçmiş olursanız olun işinizi iyi yapmak için fark yaratmak zorunda kalacaksınız. Fark yaratmak için yaratıcılığa ihtiyaç duyacaksınız. Yaratıcı olmanız için de hayal gücü çok önemli. Hayal gücünü size kitaplar, edebiyat katar” ifadelerini kullandı.
“PARANIN, GÜCÜN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEYENLER ÇIKACAK, ONLARA GÜLÜN GEÇİN”
Bilgisayar oyunlarının insan olmaya götürecek yeterli bir ışık olmadığını belirten Kiremitçi, “Bazen sizi insan olmaya götürecek ışığı bir şiirin içerisinde bulursunuz bazen bir romanda bulursunuz. Bazen bir şarkının melodisinde bazen de bir tiyatro oyununu seyrederken bulursunuz. Bilgisayar oyunlarında bulamayacağınız bir gerçek. Bilgisayarlar bizim için hayatı kolaylaştıran çok iyi hizmetkarlardır. Ama sonuçta bizi insan olmaya götüren şey kalpte ve beyindedir. Bunun yerini tutabilecek bir yazılım henüz geliştirilemedi. İnsan olma yolculuğundan hiçbir zaman vazgeçmeyelim. Paranın, gücün, iktidarın daha önemli olduğunu söyleyenler çıkacak, onlara gülün geçin. Sonra paranızı yine kazanırsınız” diye konuştu.
Kiremitçi, söyleşinin sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Etkinlik kapsamında bugün yazar Göktuğ Canbaba ve Barış Müstecaplıoğlu öğrencilerle bir araya gelecek. Yarın ise Birsen Ekim Özen ve Ömür Kurt söyleşisi ile program sona erecek.