CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’da merkezi hastanelerin kapatılmasının ardından artan hasta yoğunluğunun yükünün, asistanların üzerine bırakıldığını belirtti.
Murat Emir “Son günlerde çocuk acil hasta sayısındaki ciddi artış, bu yükü daha da artırdı. Buna karşın asistanların nöbet ücretleri de hem zamanında ödenmiyor hem de düşürülüyor” dedi. Emir, üniversite hastanelerinin de her geçen gün daha da büyük borç batağına sürüklendiğini ifade etti.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’nın merkezinde yer alan büyük hastanelerin kapatılmasının ardından yaşanan sorunları gündeme getirdi. Yandaş firmalara inşa ettirilen ve işlettirilen şehir hastanelerine hasta aktarabilmek amacıyla büyük şehirlerde merkezi hastanelerin kapatıldığını hatırlatan Emir, bu hastanelerin kapatılmasının ardından ortaya çıkan sorunları sıraladı. Son dönemde çocuk acillerinde de ciddi bir yoğunluk yaşandığını kaydeden Emir, şu ifadeleri kullandı:
NÖBET ÜCRETLERİ ZAMANINDA ÖDENMİYOR
“Ankara’daki merkezi hastanelerin kapatılarak Şehir Hastanesine taşınması nedeniyle artan çocuk acil hasta yükü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri asistanlarına yüklenmiştir. Artan talebi karşılayacak poliklinik alanı mevcut değilken yönetim tarafından şikayetlerin azaltılması için asistanlara mobbing yapıldığı iddia edilmektedir. Bu süreçte asistanların nöbet ücretleri ise hem zamanında ödenmemiştir, hem de çok düşük tutulmuştur.
İSTİHDAM YERİNE NÖBET YÜKÜ ARTIRILIYOR
Asistan hekimler, nöbet ücretlerinin yatacağı zamanı bilmek istemektedir. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yeterli düzeyde personel istihdam etmek yerine, düşük nöbet ücretleri ile bu hizmeti karşılamak istemektedir. Bir diğer sorun da aynı birimde nöbet tutmalarına rağmen sağlık çalışanları arasındaki nöbet ücret farklılıklarıdır. Bu da iş barışını bozmaktadır. Ayrıca yine aynı üniversite hastanesinde COVID döneminde yatırılacağı vadedilen COVID ödemeleri yapılmamıştır.”
ÜNİVERSİTELER BORÇ BATAĞINA TERK EDİLDİ
Üniversite hastanelerinin borç batağına terk edildiğini de kaydeden Emir, şöyle devam etti: “Yıllardır Sağlık Bakanlığını uyarıyoruz. Üniversite hastanelerinin sektöre olan borçları 30 aylık vadelere ulaşmış durumda. Sektörün üniversite hastanelerinden alacakları milyarlarca TL’ye dayandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da alacaklılara sürekli ‘feragat edin’ diyor. Sonuçta hastaneler en basit tıbbi malzemeleri bile alamaz hale getirildi. Bunun sonucunda da hastalar mağdur oluyor.”