2022 FİFA Dünya Kupası bize futbolun yanında, Atlas Aslan’larının onur mücadelesini, direnişini, başkaldırışını izlettirdi.
Hırvatistan, Belçika ve Kanada’nın olduğu F grubunu iki galibiyet, bir beraberlikle lider tamamlayan Fas, bu başarısıyla turnuvada gruplardan çıkan tek Arap ülke oldu.
Fas, grup aşamasının ardından son 16 turunda kupanın favorilerinden, kuzey komşusu İspanya ile eşleşti. Normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 berabere biten maçta Fas, İspanya’yı penaltılarla 3-0 yendi. Penaltılarda zaferi getiren son penaltı golünün sahibi Madrid doğumlu Eşref Hakimi olması oldukça ses getirdi.
Kuzey Afrika’da Fas’ın çeşitli bölgelerini 15. yüzyıldan bu yana sömürge yönetimine alan, Melilla ve Ceuta kentlerinde kontrolü halen elinde tutan İspanya’nın mağlubiyeti, futboldaki zaferin tarihi boyutunu da gündeme taşıdı. Daha sonra dünya futbolunda büyük yıldızlar barındıran Portekiz’i de tek golle geçen Fas, iyice ben buradayım demeye başladı. Maç sonrasında Faslı futbolcular büyük sevinç yaşarken, Sofiane Boufal’ın galibiyeti annesiyle beraber sahada dans ederek kutlaması sosyal medyada çokça konuşuldu.
Fas, Portekiz’i geçerek en çok Fransa ile eşleştiğine sevindi. Fas’ın en büyük sömürgecisi, ülkenin ana dillerinden ikisinden birisinin Fransızca olmasını zorlayan, Fas halkına yıllarca eziyet eden, özgürlüklerini kısıtlayan bir ülkeye karşı futbol ile direnmeye çalıştılar. Maç kaybedildi evet ama tüm dünya bu direnişi, onur mücadelesini izledi.
Fas’ın kalesini koruyan ve 4 maçtır gol yemeyerek takımın başarısında büyük pay sahibi olan Yassine Bono’nun ise İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilmesine rağmen basın toplantısında Arapça röportaj vermek istemesi dikkati çekti. Bono’nun bu duruşu, son yıllarda Fransızca etkisini azaltma hususunda çeşitli adımlar atan Fas’ın ülkedeki sömürge izlerini silme çabalarına destek olarak yorumlandı.
Burda asıl önemli olan nokta Fransa’nın kadrosunda bulunan tek fransız kökenli oyuncunun Benjamin Pavard olmasıydı. Fransa kadrosunun hemen hemen yarsından fazlasının Afrika kökenli oyuncularından olması gerçekten düşünülmesi gereken bir konu. Büyük ülkeleri seçerek futbolda kariyer hedeflenebilir, daha çok paralar kazanılabilir ama geneli Afrikalı olmak üzere bütün futbolcular kendi ülkelerinin formalarını giymiş olsa Afrika’dan Dünya şampiyonlarının çıkması kaçınılmaz olur.
Finalde Arjantin ve Fransa var. Kendi ülke topraklarından çıkan Arjantinlilerin aslında Fas’tan farkları yok. Kendi kültüründen insanlar, bayrağı için savaşan insanlar, futbolu kullanarak ülkesini Dünya’da bir numara yapmak isteyen insanlar finale kaldı ve onur mücadelesi olarak gördükleri bu savaşı kazanmak istiyorlar.