Türkiye Down Sendromu Derneği (TDSD), Down Sendromlu bireylerin hayatını kolaylaştıracak, eğitim kapsamında çeşitlilik ve erişilebilirlik desteği sunacak programı Down Türkiye Akademi +1’i hayata geçirdi. Platformun tanıtım töreni İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye Down Sendromu Derneği, Down Sendromlu bireylerin hayatını kolaylaştıracak, sosyal hayata katılımlarını ve toplumda farkındalığı artıracak, bireylerle birlikte aileleri de temel alarak psikolojik destek altyapıları sağlayacak eğitim projesi Akademi +1’i hayata geçirdi. Dijital platformun tanıtım töreni, Şişli’de bulunan bir otelde gerçekleşti. Çevrimiçi ve kısmen yüz yüze olmak üzere uygulanacak platformun çevrimiçi kısmı tüm Down Sendromlu bireylerin internet üzerinden kullanımına özel olarak hazırlandı.
Görsel ve işitsel birçok farklı eğitim ve program barındıran platform ile Down Sendromlu bireylerin sosyal hayata katılımının kolaylaştırılması hedeflendi. Proje bünyesinde çalışan uzmanlar da, eğitim alan bireyleri, çevrimiçi bir şekilde takip ederek birebir değerlendirmeler yapacak, dönemsel raporlar sunabilecek. Projede yer alan grup ve bireysel derslerle, eğitimlerin bir kısmı ücretsiz, bir kısmı ise ücretli olarak kullanıma sunulacak.
Çeşitli eğitici videolar, fotoğraflı etkinlikler ve uygulamalar ve temalar barındıran platform “Öz Savunuculuk, İş Kulübü, İstihdam, Teknoloji, Sanat, Lezzet ,Bağımsız Yaşam” gibi opsiyonlarla Down Sendromlu bireylere kişisel gelişim imkanı oluşturacak. “Doğal Öğretime Dayalı Erken Müdahale, Küçük Adımlar Programı, Nitelikli Ebeveyn, Aile” gibi planlarla ise hem erken dönem, hem de yetişkinlik dönemi aile ihtiyaçlarına yönelik çözümlere odaklanacak.
“SOSYAL HAYATA KATILIM VE İSTİHDAMA KATILIM PROGRAMLARIMIZ OLACAK”
Platform hakkında konuşan TDSD Başkanı Gün Bilgin , “Down Türkiye Akademi çevrimiçi bir platform ve derneğimiz kapsamında gerçekleşen öğrenim programlarının online düzeye taşınmasını sağlıyor. Burada en önemli amacımız Türkiye’nin her şehrinden Down Sendromlu bireylerin, ailelerin ve uzmanların ulaşabileceği programların erişiminin sağlanması. Biz her zaman bağımsızlık odaklı hareket ediyoruz. Dolayısıyla bu programlarda da 4 farklı arayüzümüz var. Programı özellikle Down Sendromlu bireylerin tek başlarına kullanabilmesi hedefiyle göz önüne aldık.
Buna göre hazırlanmış bir arayüzümüz var. Bağlantılarını kendileri kurabilecek, eğitimlere kendileri katılabilecekler. Odağımız bağımsızlık olduğu için burada da bağımsızlığı ön planda tuttuk. Aile, kurum ve uzmanlara özel ara yüzler de bulunduruyor. Sosyal hayata katılımları ve istihdama katılımları konusunda da programlarımız mevcut olacak. Hayata katılımı hedeflediğimiz için bu eğitimlerle sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum.” dedi.
“BAĞIMSIZIM ÇÜNKÜ ÇALIŞABİLİYORUM”
Projeye dijitalleşme öncesinde katılan ve istihdam fırsatlarından yararlanarak özel sektörde çalıştığını belirten Betim Erçayan, “Bana programın katkısı şöyle oldu, Ben bağımsızım, çünkü çalışabiliyorum. Kendi haklarımı savunuyorum, kendi haklarımı arıyorum. Her bireyin bu programa katılmasını öneriyorum, istiyorum. Çevrimiçi platforma diğer insanlarla da birlikte katılabiliyorum. Bundan dolayı çok mutluyum.” dedi.
“SOSYAL HAYATTA BEN DE VARIM”
Program kapsamında eğitim alan Betim Erçayan’ın annesi Aytan Erçayan, “Betim programın neredeyse tamamına katıldı. Hepsinden farklı yararlar kazandı. Bir kere işe giriş sürecinde iş koçu desteğiyle girdiği için en ufak bir problem yaşamadı. Öz savunuculuk eğitimleriyle, hem kendisiyle ilgili, hem Down Sendromu ile ilgili nasıl ses çıkarması gerektiğini de öğrendi. Kendisini ve kendisinin de dahil olduğu topluluğu savunmayı öğrendi, ‘Sosyal hayatta ben de varım, benim yerime lütfen konuşmayın, benimle ilgili her şeyi ben konuşabilirim’ dedi. Bunun için bu platform ve program bizleri çok heyecanlandırıyor.” diye konuştu.
“ENGELLİLERİMİZİN FARKINDALIKLARINI GÖSTERMELERİNE OLANAK SAĞLANACAK BİR ORTAMI HAYAL EDEBİLİYORUZ”
Platform tanıtımı katılımcılarından Dr. Sevim Sayım Madak, “Gururluyuz, bu devletimizin 20 yıldır engelli bireylerle ilgili uyguladığı politikalarının bir tezahürü. STK çalışmaları böyle politikalar oluşturmak açısından çok kıymetli. Artık biz engellilerimizin temel ihtiyaçlarından ziyade kendilerini gerçekleştirme, kendilerinin daha farklı alanlarda da farkındalıklarını göstermelerine olanak sağlanacak bir ortamı hayal edebiliyoruz.” dedi.
Tanıtım programı Down Sendromlu bireylerin dans gösterisi ve toplu fotoğraf çekimi sonrası sona erdi.