Oksijene hasret, toprak kokusu burnunda yüzlerce ton ağırlığındaki enkazla boşlukta duran bir beden.. Haberlerde izlerken, kurtarma operasyonlarına katılırken, toprak içinden çıkan bir el, bir dokunuş için dökülmeyen göz yaşı yok. İnsanın içini acıtsa da bir umut, bir bekleyiş, bir haykırış ararız. Sesimi duyan var mı?
Ölümün acımasızca can alması değil de en kötüsü o felaketlerden sevdiklerinizin sağ çıkmaması. Gökyüzünde değil, yeryüzünde değil; tam enkazın altında.. Bir çok doğal afetlerle karşılaştım ve hepsinden sağ çıktım. Ne korktum ne kaçtım nede savaştım. Peki ya siz korkup kaçanlardan mısınız yoksa savaşanlardan mısınız?
Birçok ölümün nedeni aniden gelir ve doğal afetler karşısında yapabileceğimiz hiç bir şey yoktur. Kimisi beş katlı apartmandan atlar kimisi korkudan kalp krizi geçirir kimisi de benim gibi deprem olunca uyumaya devam eder.
Doğal afetlerin hepimiz bilincindeyiz. Ne zaman olacağı belli değil ama ne yapacağı belli.
O yüzden bilgilenmeli ve bilgilendirmeliyiz. Doğal afetlerin ne olduğunu biliyorsunuz ama size sorulduğunda o neydi bu neydi diye düşünüyorsanız ve cevap veremiyorsunuz hep birlikte bilgi sahibi olalım.
Hortum; kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu “hortum” bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir.
Tsunami; Okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.
Deprem; Başlangıç noktası yerin içinde, derinlerinde bulunan, yerkabuğu katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi, yanardağların püskürme durumuna geçmesi gibi doğal bir nedeni olan yerkabuğu sarsıntısı.
Sel; Genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır.
Heyelan ya da toprak kayması; Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.
Çığ; Büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir.
Yanardağ ya da volkanik; Magmanın (Dünya’nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.
Kuraklık; Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir.
Kıtlık; Yaygın ve sürekli açlığa, etkilediği insanların aşırı zayıflayıp güçten düşmesine ve ölüm oranında önemli bir artışa yol açan aşırı ve uzun süreli gıda darlığı.
Erozyon; Diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.