Türkiye’nin mirasları.. Türkiye sahip olduğu coğrafi özelliklerinin yanı sıra köklü tarihi değerleriyle de önemli bir ülke konumundadır. Tarih boyunca birçok medeniyet bu topraklara sahip olmak amacıyla çok mücadele vermiştir.
Bununla birlikte topraklarda birçok medeniyet yaşamış ve bıraktıkları tarihi ve kültürel değerler nesiller boyunca günümüze kadar ulaşmıştır. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu bizlere bu değerleri öyle güzel sunmaktadır ki…
Türkiye eşi benzeri olmayan çok sayıda tarihi, kültürel ve zengin doğal güzelliklere sahiptir. Türkiye’nin her bir toprak parçasında eşsiz bir tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri bulunmaktadır. Türkler tarih sahnesine çıktığı andan itibaren çok sayıda eser ortaya koymuş ve bunların bir kısmı da günümüze kadar ulaşmıştır.
Tarih öncesi dönemlerden itibaren günümüze kadar birçok uygarlığa ve kültüre ev sahipliği yapan Türkiye coğrafyasında çok sayıda kültürel, tarihi ve doğal güzellikler yer almaktadır. Bizler bu kültürel varlıklarımızı tanımalı, tanıtmalı ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız.
Dünya Miras Listesinde 11 değerimiz yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti coğrafyasında bulunan 11 tarihi eser UNESCO Dünya Mirasları Listesinde bulunmaya hak kazanmıştır. Bu listede bulunan dünya miraslarımız şunlardır;
İstanbul’un tarihi yerleri ilk olarak listeye alınmış, daha sonra Çanakkale’de bulunan ilk çağ yerleşim yerlerinden biri olan Troya, Çorum Boğazkale’de bulunan Hititlerin başkenti Hattuşaş, Nevşehir’de bulunan Göreme Milli Parkı ve Kapodokya, Sivas’ta bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Nemrut Dağı Milli Parkı, Muğla Fethiye’de bulunan Ksantos ve Letoon, Denizli’de bulunan Pamukkale ve Hierapolis, Karabük’te bulunan Safranbolu, Edirne’de bulunan Selimiye Camii ve Külliyesi, Konya’da bulunan Çatalhöyük’tür.
UNESCO’yla birlikte bu tarihi değerlerimiz hem dünyaya tanıtılmış olacak hem de korunması sağlanacaktır ve evrensel değer kazanacaktır. Dünya Miras Listesine girmeyi hak edecek daha çok tarihi ve doğal güzelliklerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almaktadır. Umarım bunlarda Dünya listesinde yer alarak hak ettikleri değeri bulacaklardır…
Ayrıca Dünyanın Yedi Harikası Listesinde Türkiye’den de iki önemli eser yer almaktadır: Kral Mausollos’un Mezarı , Halikarnas Mozolesi ve Efes Artemis Tapınağı…
Dünya Kültürel Mirasından bir örnek: Troya-bilinen adıyla Truva
Çanakkale ili sınırlarında bulunan Troya kenti, birçok destanda ve filmde Truva Savaşları olarak yer almıştır. Troya kralının oğlu Paris bir güzellik yarışmasında dünyanın en güzel kadını olarak Afrodit’i seçmiştir. Bu Troya’da savaşların ve ölümlerin başlangıcı olur.
Daha sonra Paris, Sparta kralının güzeller güzeli karısı Helana’yı kaçırıp ve Troya’ya götürür. Bunun üzerine Grak Kralları Akhalar kuşatma için yola çıkarlar. Akha askerlerinden biri tahta at yatırttı Troya kalesinin oraya bırakırlar. Bunu gören Truvalılarda bu atı tanrının hediyesi olarak kabul ederler ve şehre koyarlar.
Bunun bir oyun olduğunun farkında değillerdir. Gece yarısı atın içerisinden çıkan Akha askerleri şehri kuşatır ve fethederler. Şehir Grekler tarafından yerle bir edilir. Troya’nın tarihi bu kadar ilginçtir. Günümüzde Çanakkale’ye gittiğinizde de bu sembolik atı görmeniz mümkündür. Ören yerlerinin önemli nesnesi olan Truva Atı turistlerinde çok ilgisini çekmektedir. Çanakkale’ye gittiğiniz de sizde bu atı görmelisiniz..
Bunun gibi bu listede yer alan tüm yerlerimizin çok önemli tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerine dair bilgiler yer almaktadır.
Dünya Miras Listesinde yer alan ilk yerlerden biri birçok imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’un tarihi alanlarıdır. İstanbul’da eşsiz güzelliklere sahip bu alanlar yıl içerisinde hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul’un tarihi yerleri dillere destan niteliktedir. Listede yer alan bu tarihi alanlar şunlardır; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Arkeolojik Park; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve Tarihi Surlar Koruma Alanı’nı içermektedir.
Tarihi Mirasımıza sahip çıkmalı ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız…
Türkiye, pek çok kültüre ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunun sonucunda da eşsiz tarihi, kültürel ve doğal özelliklere sahip birçok önemli eserler kalmıştır. Bu eserlerin önemli bir kısmı Dünya Mirası Listesinde yer almıştır. Bu eserlerin bu listede yer alması hem Dünyaya tanıtılması bakımından hem de korunması bakımından önem teşımaktadır. Türkiye’nin kültürü ve turizmi açısından da bu eserler bizlere gurur vermektedir.
Anadolu’nun en etkileyici ve eşsiz bu yerleri herkesin gezip görmesi ve bu tarihi yerler hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Elbette ki Anadolu’nun tarihi ve kültürel eserleri bu kadarla sınırlı değildir. Umarım birçok öneme ve evrenselliğe sahip diğer eserlerimiz de fark edilir ve gereken önemini görür.
Türkiye’nin sahip olduğu bu eserler ve dikkate alındığında bu listede yer alması gereken daha nice eser bulunmaktadır. Bu listede daha çok kültürel varlıklarımız yer almalı ve bunun içinde gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Evrensel değerlerimiz dünyaya daha çok tanıtılmalı ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması sağlanmalıdır.