2022 yılında yayınlanan “Solar Tracker for Generation Global Market Report” isimli çalışmaya göre, 2021 yılında 5.45 milyar dolar olarak kaydedilen solar takip cihazı pazarının 2022 yılında 5.98 milyar dolara yükselmesi ve yüzde 9.7’lik bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.
2026 yılında ise bu pazarın yüzde 8,7’lik bir büyüme ile 8.35 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu büyümede solar takip cihazlarının ve yazılımlarının önemli bir payı olduğuna vurgu yapan Solar Relax Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Değirmencioğlu, tesislerdeki arızaların tespit edilmesini sağlayarak anlık olarak bildirim gönderen ve karşılaştırmalı analizler sunan söz konusu yazılımların tesis verimliliğini önemli ölçüde artırdığını dile getirdi.
Solar Relax sayesinde hem güneş enerjisi tarlalarının hem de GES çatı sistemlerinin anlık olarak takip edilebileceğini ifade eden Değirmencioğlu, kişiselleştirilebilir ekranlar ve canlı verilerle yapılan bu takibin tesis gelişimine önemli katkı sağlayacağını aktardı. Güneş enerji sistemlerinde Solar Relax gibi yazılımları kullanmanın avantajlarına değinen Değirmencioğlu, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.
“GÜNEŞ PANELLERİNİN VE İNVERTÖRLERİN UZAKTAN VE ANLIK OLARAK TAKİBİNİ YAPIYORUZ”
Tüm dünyada yenilenebilir enerji üretimine olan ilginin arttığını dile getiren Değirmencioğlu, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında bulunan güneş enerji sistemlerinin takip ve analizini yapmak için solar takip cihazlarının ve yazılımlarının yaygınlaştığını aktardı. Tesis verimliliğinin arttırılabilmesi için bunun bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Değirmencioğlu, “Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından paylaşılan 2019 yılı verilerine bakıldığı zaman yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 6 oranında artış gösterdiği görülüyor.
Bu rakam 2020 ve 2021 yılında da kademeli olarak artmaya devam etti. Güneş enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin böylesine artması, solar takip yazılımlarına olan ilgiyi ve gerekliliği de artırıyor. Bugün Brezilya, Çin, Avustralya, Hindistan, Endonezya, Almanya, Fransa, Güney Kore, İngiltere, Rusya, ABD ve Japonya başta olmak üzere tüm dünyada solar takip cihazı üreten şirketlerin sayısının arttığını rahatlıkla görebilirsiniz. Biz de Solarrelax olarak 2016 yılından bu yana güneş panellerinin ve invertörlerin uzaktan ve anlık olarak takibini yapıyoruz” dedi.
GÜNLÜK YA DA AYLIK RAPORLAR HAZIRLANIYOR
Solar Relax’ın anlık olarak yüzlerce işlem gerçekleştirdiğini, invertörlerin ve panellerin durumu hakkında anlık takibin yapılabildiğini ve olası bir problem anında SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirme yaptığını dile getiren Değirmencioğlu, “Tesisler tüm müşterilerimiz tarafından Solar Relax aracılığıyla gecikmesiz ve anlık olarak online takibe alınabilir. Ayrıca tesislerin günlük ya da aylık raporları hakkında yine SMS ve e-posta yoluyla bilgi talep edilebilir. Tesislerdeki günlük üretim tamamlandıktan sonra invertör analizi sayesinde tesis içerisindeki tüm invertörler birbiri ile karşılaştırılabilir.
Tüm bunlara ek olarak Solar Relax ile tesislerde bulunan kullanıcıları farklı seviyelerde yetkilendirmek, tesisin bulunduğu alandaki hava durumunu günlük, haftalık ya da aylık olarak görmek ve tesis içerisinde meydana gelen arızalara dair anlık SMS ve e-posta bildirimi almak da mümkün. Bağımsız takip ve analiz yazılımları desteği veriyoruz. Böylece solar enerji üretiminden elde edilen gelirin artırılmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla bugün solar takip cihaz ve yazılımları tesis performansını artırmak için bir gereklilik haline gelmiş durumdadır” diye konuştu.