Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu yıl sonuna kadar 47 milyon turistle 38 milyar dolar gelir hedeflediklerini belirtip, bu beklentilerinde Rus turistlere rubleyle ödeme kolaylığı sağlayan ‘Mir Kart’ sisteminin olumlu etkisi olduğunu söyledi.
ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizm sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sezona 45 milyon turist ve 36 milyar dolar hedefle başladıklarını belirten İşler, Ukrayna Rusya savaşından sonra bu hedeflerin 42 milyon turist, 32 milyar dolar olarak değiştiğini ifade etti. Ancak haziran ayından sonra Türkiye’nin, Dışişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkılarıyla ‘Mir Kart’ sistemini devreye aldığını belirten İşler, Rus turistlere rubleyle ödeme kolaylığı sağlayan bu sistemin, hedeflerini 47 milyon turistle 38 milyar dolar gelire çıkarmalarını sağladığını ifade etti.
İşler, “Rus bankalarıyla Türk bankalarının iş birliğinin ardından, hazirandan itibaren rezervasyon gelmeye başladı. Mir Kart Türkiye’deki Ziraat Bankası ile başladı. Bu karta sahip olan Ruslar otellerde bunu kullandı. Ödemeler, ruble olarak tahsil edilip, ticarette takas biçimine dönüştü. Bu çok kısa zamanda oldu. Daha önce kurgulandı, bu yıl hayata geçirildi. Gelen turistlerin burada para harcayabilmesi kolaylaştı. Hizmetlerimizin karşılığını almamız sağlanınca önemli bir sorun ortadan kalktı” dedi.
47 milyon turistin savaştan önceki beklentilerden de yüksek olduğuna dikkati çeken İşler, “Mir Kart sisteminin savaşın negatif etkilerini bertaraf edeceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin Avrupa, Rusya, Ukrayna’ya yaklaşımı çok önemliydi. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ yaklaşımıyla herkesi kendimizle dost bilerek ülkemizin menfaatlerini barış içinde öne çıkardık. Şu anda buğday sevkiyatları Türkiye sayesinde oluyor. Başarılı bir dış politikanın turizme yansımasını yaşıyoruz” diye konuştu.
‘2022 YILI TURİZMDE EN İYİ YIL OLACAK’
Gıda krizinin ve ürünlerin zor tedarik edilmesinin turizmi etkilediğini dile getiren İşler, buna karşın şimdiye kadar herhangi bir tedarik sorunu yaşanmadığını belirterek et, süt ve buğday gibi birçok ürüne ulaşabildiklerini anlattı. Türkiye’deki üretim ve tedarik zincirinin kırılmadığını vurgulayan İşler, şöyle konuştu:
“Büyük marketlerden toplu alımlarda sorun yaşamadık. Rusya’nın karşılıklı uçuşlara izin vermesi gerekiyordu. Bunu da hazirandan sonra çözdük. 7-8 milyona yakın temmuz ayında sadece Antalya’ya turist geldi. Savaşa rağmen Türkiye için müthiş bir performanstı. 2019 yılı Türk turizm tarihinde, bütün yılları egale ederek en iyi yıl olarak geçiyordu. Ama savaşa, pandemiye rağmen 2022 yılı en iyi yıl olacak gibi gözüküyor. Sektör hızlı bir şekilde istihdam yarattı, katma değer sağladı.”
‘YAZIN DENİZ VE KUM, KIŞIN SAĞLIK’
Turizmle birlikte çok farklı sektörlerin de girdi sağladığını ifade eden İşler, turizmin 12 aya yayılmasıyla ekonominin de olumlu yönde etkileneceğini anlatarak, “Bir fabrikaya 100 çeşit kalem mal girer ama otelcilik sektörü çok fazla besliyor. Otele 1251 kalem mal giriyor. Dolayısıyla bundan faydalanan çok oluyor. Turizm sektörü en parlak dönemini yaşıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu ve ETİK olarak bakanlıklarla temas halindeyiz. 2023’te yeni bir kriz olmazsa 55 milyon turist hedefleyebiliriz. Türkiye’nin dünya turizmindeki yeri açığa çıktı. Bugün İspanya ve Yunanistan’ın dışında Türkiye önemli bir aktör olduğunu gösterdi. Sağlık turizminde önümüzdeki 15 yılın trendi olacak tatil anlayışı geliyor. Yazları deniz ve kum turizmi kışları da detoks, spa gibi sağlık turizmi öne çıkacak. Özel hastanelerde bununla ilgili çok sıkı çalışma var. Turizmi 12 aya yayma fırsatına sahip olacağız.”