Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde oturan Durdane Özmel (70), 54 yaşında gittiği Halk Eğitim Merkezi’nin kursunda öğrendiği çini sanatını geliştirip kendi iş yerini açtı. 5 yıl kendi dükkanını işleten Özmel, pandemi döneminde işleri durgunlaşınca ilçedeki 7 kadınla, ‘Güzelyurt Kadın Girişimciler Kooperatifi’ni kurdu.
2 bin 570 nüfuslu Güzelyurt ilçesinde yaşayan 5 çocuk annesi Durdane Özmel, 16 yıl önce Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı çini kursuna gitti. Çiniden süs eşyası yapmayı öğrenen Özmel, yaşadığı ilçe turistlik bölge olduğu için kendine ait çini süs eşyası satan iş yeri açtı. Pandemi döneminde turist gelmeyince işleri durgunlaştı. Bu sırada ilçedeki diğer kadınlara da örnek olan Özmel, 7 kadın bir araya gelip ‘Güzelyurt Kadın Girişimciler Kooperatifi’ni kurdu. Özmel, şimdi kadın ortaklarıyla çini üretip satıyor.
ÇİNİ, HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
İlkokuldan mezun olduktan sonra 15 yaşında evlendiğini ve bu evliliğinden 5 çocuğunun olduğunu anlatan Özmel, şu ifadeleri kullandı:
”15 yaşında evlendim. 5 çocuğum oldu. Onların hepsini evlendirdim. Eşimle birlikte uzun yıllar birlikte çiftçilik yaparak geçimiminiz sağladık. Çocuklarım gittikten sonra ise 54 yaşında iken Halk Eğitim Merkezi’nin kursuna gittim. Çini işini öğrenerek kendi iş yerimi açtım. Kendimin yaptığı ürünlerden 6 tanede sergi açtım. Çini sanatıyla moral buldum, sağlığımın bu denli iyi olmasını da bu sanata borçluyum. Benim yaşımdaki kadınları ilaç kullanıp evde yatıyor. Ben hepsine söyledim. Çini işi olmaz ise burada başka el sanatları yapıp çarşı meydanına inin dedim.”
KADINLARLA KOOPERATİF KURDULAR
Kadınlarla bir araya gelip kooperatif kurduklarını belirten Özmel sözlerine şöyle devam etti:
“Pandemi döneminde kadınlar olarak bir boşlukta kaldık. 7 kadın, ilçemizde bir araya gelerek sanatımızı öldürmemek için bir kadın kooperatifi kurduk. Yeniden turizmin açılmasıyla birlikte yaptığımız ürünleri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden gelen turistlere satıyoruz. Bana ilçedekiler satış yaparken kadınlar, İngilizceyi öğrendin mi diyorlar? Ben de onlara benim İngilizce ile işim yok. Ben onlarla dil olamadan da anlaşmayı başardım. Ben turistlere satış yaparken kendimi izah edebiliyorum. El emeği göz nuru ürünlerimizi yurt dışına satmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
‘KADINLAR KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURSUN’
Diğer kadınlara da meslek sahibi olup, kendi ayaklarının üzerinde durmayı tavsiye eden Özmel, “54 yaşında Halk Eğitim Merkezi’nde kursa başladıktan sonra çok güzel şeyler yaşadım ve moral bulduk. Kadınlar olarak ceplerimiz para gördü. İstediklerimiz alarak özgür bir yaşantımız oldu. Kadınlar olarak özgünlüğümüzü kazanmamız için çalışmamız şart. Ben 70 yaşına geldim ve neden evde oturayım. Elim, ayağım tutuyor ve daha gözlük dahi kullanmıyorum.
Boş durmak yerine ilçedeki kızlarımıza ve kadınlara örnek oluyorum. Gelsinler bir meslek öğrenip kendi ayakları üstünde durması öğrensinler. Boş insanlar, dedikodu yapar. Bizim iş yerimizde herkesin işi olduğu için dedikoduya vakit kalmıyor. Ben işi buluyorum ve kadınlarla el birliği içinde işlerimizi yapıyoruz. Çalıştığımız yerlerden paramızı alıyoruz. Devlet dairelerini de ziyaret ediyorum. Biz kadınlar olarak sizden iş istiyoruz ve para istemiyoruz diyorum. Onlarda bize işlerini veriyor. Alın teriyle kendi paramızı kazanıyoruz. Alın teri gibi tatlı hiçbir şey yok” diye konuştu.
Güzelyurt Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı ve Halk Eğitim Merkezi eğitmeni Hatice Göz ise şöyle konuştu:
“Durdane teyze kadınları örnek oluyor. İlerlemiş yaşına rağmen çini işini severek yapıyor. İlçe kadınlarının kendi ayakları üzerinde durması için sürekli uğraş veriyor. Onun çabalarıyla kadınlarla birlikte bir kooperatif kurduk. Buradan elde ettikleri gelirler kadınlara bir gelir kapısı oldu. Çocuklarını evlendirdikten sonra 54 yaşında buraya geldikten sonra hayatı değişti. Çini kursunun en başarılı öğrencisi idi. Yaptığı ürünleri yurt dışına kendisi satıyor. Bunun yanında Aksaray, İstanbul, Ankara gibi ilerde sergi açtı. Şimdi de kadın kooperatifinde gelen genç kızlarımızı çalışma hayatında örnek oluyor.”