Evin havasını temizleyen 7 bitki; Listedeki bazı bitkiler ev hayvanları için toksik olabilir. O yüzden hayvan sahiplerinin mutlaka araştırarak alması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre zamanımızın ortalama % 90 gibi büyük bir bölümünü kapalı ortamlarda geçiriyoruz.
Bu da özellikle ev ve iş yerlerimizde ki havanın kalitesini önemli hale getiriyor.
-“Birçok yapı malzemesi, kısa ve uzun vadeli sağlık etkilerine yol açabilecek endişe verici kimyasallar içerebilir. Kısa vadeli etkiler arasında cilt alerjisi, göz tahrişi, boğaz tahrişi ve hapşırma yer alırken; uzun vadeli etkiler arasında astım, kanser, kısırlık ve diğerleri sayılabilir.”
–Hipoksi (oksijen eksikliği) : Kan içinde yeteri kadar oksijen olmaması sinir hücrelerinin taşınmamasına bunun sonucunda da organların fonksiyonlarının çalışmasını engeller. Vücut içindeki kan akışı sekteye uğrayınca bazı hastalıklar ortaya çıkar. Özellikle sık hapşırma ve kulak basıncı gibi sağlık sorunları bu nedenle yaşanır.
-Boya, deterjan, böcek ilacı, mürekkep ve plastik ürünlerinde bulunan benzen gözlerde, cilt ve boğazda rahatsızlığa, baş dönmesi ve mide bulantısı ve çarpıntıya sebep olabiliyor.
ÖNEMLİ NOT: Listedeki bazı bitkiler ev hayvanları için toksik olabilir. O yüzden hayvan sahiplerinin mutlaka araştırarak alması gerekiyor.
1-Antoryum (anthurium) yıl boyu çiçek açan, uzun ömürlü bir bitkidir. Yaprakları sanki özel olarak cilalanmış gibi parlak bir görünüme sahiptir. Yüksek nem ihtiyacından dolayı yapraklarına spreyle su püskürtmeniz gelişimi için idealdir. Ayrıca bu bitkiyi kesme çiçek olarak çiçek aranjmanlarında da kullanabilirsiniz.
Antoryum Nasıl Bir Ortamda Yetiştirilir? ⏩ Doğuya bakan pencere önü, pencere tülünden filtrelenerek gelen sabah güneşi, ortamın nemli ve havadar olması, Antoryum’un en sevdiği ortam gereksinimleridir. 15 dereceden serin veya 25 dereceden sıcak günlerde, bitkinizi ev içi hava cereyanından korumalısınız
2-Kasımpatı:Kasımpatı papatyagiller familyası türleri arasında yer alır. Birbirinden güzel ve farklı renklere sahip olan Kasımpatı çiçeği kat kat görünümlü taç yapraklara sahip bir bitki türüdür. Latince adı ‘chrysanthemumolan’ ve ‘krizantem’ adıyla anılan kasımpatı, sonbahar aylarına renk katan ender çiçeklerin başında gelir. Kasımpatı olarak isimlendirilmesinin nedeni, renkli çiçeklerin çoktan solduğu ya da öldüğü kasım ayında aniden açması olarak görülür. Yıl içinde 50 ile 150 cm arasında bir boya ulaşan tek yıllık otsu bitki, sarı, beyaz, pembe, bordo, mor ve kırmızı gibi farklı renklerde çiçeklere sahip olabilir.
Kasımpatı çiçeği güneş sever mi?
Kasımpatı çiçeği güneş ışığını doğrudan almayı sevmez. Yarı gölgeli şekilde bir konumda kalırsa daha iyi gelişir ve çiçeklerini daha gür açar.
3-Barış Çiçeği Spathiphyllum :Zarif beyaz çiçekleri ve boy olarak da sabit bir hızla büyümesi ile ihtişamını sergilemekten çekinmeyen Spathiphyllum salon bitkisi sevenlerin favorilerindendir. Ev şartlarını sever ve kolaylıkla uyum sağlar. Mevsim geçişlerini seven Spathiphyllum, sıcak ortamı sever. Ev şartlarında kolay yetişir. İlkbaharda ve sonbaharda çiçek açar. Bir başka adı da Barış Zambağıdır.
- Spathiphyllum, direkt güneş ışığında bulundurulmamalıdır. Direkt güneşten temas, aydınlık ortamda daha hızlı ve sağlıklı büyür.
- Spathiphyllum bitkisinin uygun ortam sıcaklığı 10-28 derece arasıdır. Sıcak havalarda bitkinin toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.
- Yazları gölgeli, kışları ise nispeten aydınlık bir ortama yerleştireceğiniz bitkinizi direkt güneş ışığına maruz bırakırsanız yapraklarına zarar verecektir..
4-Aşk merdiveni (Nephrolepis) : Tropikal kuşakta birçok farklı yerde yetişen aşk merdiveni çiçeğinin özellikle çıkışı olan bir bölge yoktur. Aşk merdiveni çiçeği çeşitleri arasında yaprakları daha düz olan, yaprakları daha geniş ve kavisli olan ve dalgalı yapraklara sahip olanları yer alır.
Aşk merdiveni hangi ortamı sever?
Aşk merdiveni (Nephrolepis) nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulayın. Kış aylarında daha daha az su verin. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin.
5–Benjamin çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?
Aydınlık, gölge, esintiye maruz kalmayacağı bir konumda bakılmalıdır. -Topraktaki minerali hızla tüketen bir bitkidir. Bu nedenle her yıl düzenli olarak toprağı değiştirilmelidir. Ayrıca köklerinde tuz biriktirme özelliği de olduğu için toprak değişimi düzenine önem verilmelidir.
Toprağı ılık ve nemli tutulmalıdır. Su ve besin ihtiyacı: Yazın ve ilkbahar boyunca normal düzenli sulama ister fakat sonbahar ve kış süresince daha az suya gereksinim duyar. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır bu yaprakların dökülmesine sebep olur. Yazın 2 hafta arayla besin verilmelidir.
6-Paşa Kılıcı Hava temizleme konusunda tam bir usta olan paşa kılıçları alerji giderici olarak da harikalar yaratıyor. Oksijen seviyesini artıran, CO2’yi azaltan ve zararlı uçucu organik bileşikleri emen paşa kılıcı, havadan kaynaklı alerjileri de engeller. Bununla birlikte, paşa kılıcının gece bile CO2’yi azalttığı bilinir.
7-Salon sarmaşığı(Pothos) : Salon sarmaşığı bitkisinin anavatanı Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo’orea adasıdır. Araceae familyasına aittir. Bilimsel adı Epipremnum aureum’dur.
Sürekli tırmanmak isteyen sürünücü özellikli uzun ömürlü bir bitkidir. Salon sarmaşığı az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır. Kışları havanın eksiye düşmesiyle bitki koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz bitkilerden biridir. Sulanmamaya dayanıklı, az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile sürekli yaprak üreten bir bitkidir.
Benim favorim Paşa Kılıcı..
Haydi sende favorini yaz