Büyükçekmece Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği 4’üncü Lavanta Hasat Şenliği’nde ilk defa nikah kıyıldı. Ezgi Aral, Gökçen Kaynak çifti 8 yıllık birlikteliklerini şenlik kapsamında evlilikle taçlandırdı. Nikahı kıyan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yeni evli çifte mutluluklar diledi.
Büyükçekmece Belediyesi’nin katkılarıyla 4’üncü Lavanta Hasat Şenliği’nde nikah da kıyıldı. Çiçeği burnunda çiftler nikah öncesi lavanta hasadı yaptı. Baysu Lavanta Bahçesi’ndeki şenliğe katılanlar hem eğlendi hem de bol bol fotoğraf çektirdi. Dr. Akgün, nikahtan sonra lavanta hasadı da yaptı.
Nikahtan önce konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Büyükçekmece’de 800 hektardan fazla alanda tarım yapılıyor. Tarımı çeşitlendirmek istedik. Vatandaşımız lavanta ile buluştu para kazanmaya başladı. Bir süre sonra planlama yaparak Büyükçekmece’yi lavanta ve tıbbi aromatik bitkilerle donatacağız” dedi.
ARAL: MOR RENGİNİ ÇOK SEVİYORUM GÜZEL BİR FIRSAT OLDU
Şenlikte evlenen Ezgi Aral da “Çok heyecanlıyım hala ellerim titriyor. 8 yıllık bir ilişkimiz vardı evlilikle taçlandırdık mutluyum. Mor rengini çok seviyorum o yüzden güzel bir fırsat oldu. Bu bölgede lavanta bahçesi olduğunu biliyordum istiyordum da başkanımız Hasan Akgün bize jest yaptı kendisine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: ÇOK MUTLUYUM
Gökçen Kaynak ise “8 yıldır birlikteyiz ama tabi ki sevgililikle evlilik aynı şey değil. Şu anda çok mutluyum. Sözlenmemiz de değişik olmuştu. Nikahımızı da böyle bir şenlikte yapmak nasip oldu. Belediyemizdeki tarım müdürlüğüne bu imkanı sağladığı için çok teşekkür ediyorum. Her şey harikaydı, çok güzel oldu” diye konuştu.
İSTANBUL HAYATINDAN KAÇIP LAVANTA ÜRETMEYE BAŞLADILAR
Baysu Lavanta Bahçesi’nin sahipleri PTT’den emekli Sedat Baysu ve moda tasarımcısı Mine Baysu çifti emekli olduktan sonra Büyükçekmece’de babadan kalma arazide lavanta üreticiliğine başladı. 4 yılda katma değeri yüksek yağ, sabun ve kolonya gibi kimyasal ilaç kullanmadan üretilen ürünler elde eden çift, yurt dışına da açıldı.
Lavanta üreticiliğine başlama hikayelerini anlatan Mine Baysu da “Levent’te yaşıyorduk, eşim emekli olunca babadan kalma arazisi vardı bu tarafa taşındık. Bizi artık İstanbul hayatı yormuştu. Eşimin tavsiyesiyle lavanta dikmeye başladık. İlk başladığımızda bölgede yeniydik, ne getireceğini de bilemedik ama sonuç mükemmel oldu. Elde ettiğimiz lavantalardan tıbbi yağ ürettik şişeleyip tüketiciyle buluşturuyoruz. Katma değeri yüksek gelir elde ediyoruz.
Ayrıca sabun, oda kokusu, kolonya üretiyoruz. Büyükçekmece turistik olarak önemli bir ilçe turizme de açtık. İnanılmaz bir ilgi var, güzel geri dönüşler oldu. Her gelen çok memnun kalarak dönüyor. Biz de çok mutlu oluyoruz. Kuveyt, Katar, Dubai ağırlıklı olmak üzere yurt dışından da misafirlerimiz geliyor. Hazırladığımız ürünleri misafirlerimiz alıp ülkelerine götürüyor ve oradan da siparişler gelmeye başladı” dedi.
İşleri daha da büyütmek istediklerini belirten Sedat Baysu da “14 dönüm arazi üzerinde lavanta üretmeye başladık. Tam verim üçüncü yıldan sonra alınıyor. Bu yıl tahminlerimize göre 400-450 kilo yaş lavanta elde edeceğiz. Bundan da 10-15 litre yağ verimi bekliyoruz. Bakımı biraz zor ilaç kullanmıyoruz. Organik tarım yapıyoruz. Aralarda yabani ot çok çıkıyor. Elle temizliyoruz bu da maliyeti yükseltiyor” dedi.