ODTÜ Savunma Sanayi Topluluğu tarafından düzenlenen zirve ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Zirveye ASELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE), METEKSAN, NERO Endüstri, C4 DEFENCE, MİLDATA ve Savunmasanayii.org yetkilileri konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlik 10.00-15.30 saatleri arasında gerçekleşti.
5 oturumdan oluşan etkinliğe toplamda 300 öğrenci katılım sağladı.
Konuşmacılar:
- ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğu – Taha Küçükuygun
- MKE – Mühimmat Müdürü Dr. Selim Gemici
- METEKSAN – Uluslararası Satış Yöneticisi Ödül Öden ve Kıdemli İnsan Kaynakları Uzmanı Gizem Gizer
- ASELSAN – Müdür Doğanay Doğan, Kıdemli Lider Mühendis Onur Deveci, Lider Mühendis Güven Yenihayat ve İç İletişim Birimi Sorumlusu Şeyma Bengisu Meriç
- NERO Endüstri- Proje Müdürü Zekeriya Gürcan
- MilData – Genel Müdür Mahmut Bölükbaş
Konuşmalar:
Açılış konuşması- ODTÜ Savunma Sanayii Topluluğu Yöneticisi Taha Küçükuygun:
Yıllar önce, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli bir savunma sanayii olmadan verdiği mücadeleyi hatırlıyoruz. Milletimiz zorlu dönemlerde eline süngüyü alıp mücadeleye omuz vermişti. 15’liler okullarını bırakıp vatan uğruna şehit olmuştu. Şimdi o 15’lilerin torunları vatanımızı ve milletimizi koruyacak savunma sanayii atılımlarını gerçekleştirme sözüyle bu salonda toplantı gerçekleştiriyoruz.
Binlerce yıllık ordu geleneğine sahip bir milletin evlatları olarak ülkemizin önüne çıkan güvenlik tehditlerine görev yaptığımız her alanda göğüs geriyoruz. Şanlı Mehmetçiğimiz cephede savaşırken, gecesini gündüzüne katan mühendislerimiz, tasarımcılarımız, yöneticilerimiz silahlı kuvvetlerimizin etkin, caydırıcı ve saygın rolüne dünyanın gelişmiş teknolojileriyle yarışan katkılar sunmaktadır.
Ülkemiz şimdi de zorlu ve önemli bir dönemden geçiyor. Doğu Akdeniz’den gelen tehditleri görüyoruz. ABD Dünya’nın 3’te birine yaptırım uyguluyor. Ülkemiz de pek çok gelişmekte olan diğer devletler gibi CAATSA ve benzeri yaptırımlara göğüs geriyor. Millî mücadele döneminde, savunma sanayii olmadan, silahsız, uçaksız, kurşunsuz emperyalizme karşı mücadele eden ve kazanan milletimiz, şimdi tekrar eden bu emperyalist saldırılar ve tehditler altında en büyük savunma sanayii atılımlarını gerçekleştiriyor.
Ordumuz sınır boylarımızda, Mavi Vatanımızda zaferlere koşuyor. Biz de geleceğin mühendisleri, uzmanları, akademisyenleri, Türk gençliği olarak ordumuzun ve polisimizin bir adım gerisindeyiz. Milletimizi ve vatanımıza yöneltilen her türlü saldırıya karşı mücadele edeceğimize ve cumhuriyetimizi muhafaza edeceğimize söz veriyoruz. İşte böyle bir süreçte zirvemiz, Savunma Sanayi alanında önemli görevler üstlenecek olan ODTÜ öğrencileriyle lider şirketlerimizi bir araya getiriyor.
MKE – Mühimmat Müdürü Dr. Selim Gemici:
Geri dönüşüm alanında şu an Türkiye’de otorite konumundayız. Ağır silahlarla kendimize uzmanlık ve etki alanı oluşturuyoruz. Savunma sanayiinde artık fiziki harp yerine teknolojik harp, düzenli harp yerine asimetrik harp kullanılmaya başladı. AR-GE anlamında özellikle sınır güvenliği, insansız araçlar, siber savaşları güncel tehditlerin ön plana çıktığı alanlar olarak belirlendi ve bu alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 110 civarı AR-GE projemizin yaklaşık yüzde 90-95’ini öz kaynaklarımıza dayanarak gerçekleştiriyoruz. Teknoloji anlamında yurtdışı bandını ortadan kaldırmak istiyoruz.
Özellikle yurtdışı bağımlılığını kaldırmak için patlayıcı çeşitlerinin üretimini gerçekleştirmekteyiz. Bu anlamda üretimi ülkemizde kavrattık. Daha önce Güney Kore, Güney Afrika gibi ülkelerin ürünleri kullanılırken bugün MKE ürünleri kullanılmaktadır. Sadece silah sistemini değil mühimmatı için de AR-GE çalışmalarımız mevcut. Mühimmatı yurtdışından alıyorsanız silahı burada üretmenizin hiçbir anlamı kalmıyor.
NERO Endüstri Proje Müdürü Zekeriya Gürcan:
Çalışma alanımız sağlık ve yaşam destek sistemleri. Bizim amacımız üretmek olduğu için su anlamına gelen NERO kelimesini benimsedik. Firewall testini dünyada yapabilen 3 firmadan birisiyiz. Amacımız kullanıcı ve askerleri tamamen korumak. Toplam 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yılki ciromuzun yüzde 60’ı ihracat kaynaklı. Ürettiğimiz Mars KBRN teknolojileri kimyasal saldırıların yaygınlaştığı günümüzde araç içindekilerin güvenliği sağlanabiliyor, rahatlıkla aracı terk etmeleri sağlanıyor.
Bizim ürettiğimiz sistem dünyada tamamen tanınır hale geldi. Türkiye’de en çok patent alan firmalardan biriyiz. Kadromuzun çoğu gençlerden oluşuyor ve milli duygularla bu işi yapıyorlar. Bir savunma sanayi ve teknoloji firması olarak AR-GE ve bilime aynı oranda kaynak ayırmaya devam etmekteyiz.
METEKSAN- Uluslararası Satış Yöneticisi Ödül Öden:
METEKSAN’ı bünyesinde barındıran Bilkent Holding olarak Ankara’nın en büyük holdingiyiz ama METEKSAN’ın elde ettiği gelirler holding sermayesi olarak değerlendirilmiyor. Dışarıya ihracat yaparken 3. bir ülkeden izin almıyoruz, sadece kendi Millî Savunma Bakanlığımıza danışıyoruz. Uzaya dayanıklı testler yapabildiğimiz cihazlarımız da mevcut. Bu ürünlerimizin de ihracatını gerçekleştiriyoruz. Biz bir İHA üreticisi değiliz ama İHA üreten firmalara çok önemli istihbarat bilgileri sağlayan çok önemli alt bileşenleri üretiyoruz.
Dünyanın ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ’ı ortaya çıkardık. Bütün dünyada yankı yarattı. ULAQ’ın yaratacağı katma değer insan hayatı riskini ortadan kaldırması, bizim bir askerimizin bile yaralanmaması gerekiyor. ULAQ’ı tamamen kendi öz kaynaklarımızla ürettik. Avrupalıların bize söyledikleri şu, müthiş ürünler bunlar diyorlar, bunu söyleyen bir Avrupalı. Ürünlerimizi 15’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. MILSAR İHA SAR/MTI Radarı bütünleştirilen İHA, Karadeniz’de, Türkiye’ye sürüklenen deniz mayınlarının aramasında kullanıldı. 1 saatte 1.000 km2 alan tarandı. 38 saatte bütün Karadeniz tarandı. Tüm mayınlar tespit edildi.
ASELSAN
ASELSAN da zirveye Müdür Doğanay Doğan, Kıdemli Lider Mühendis Onur Deveci, Lider Mühendis Güven Yenihayat ve İç İletişim Birimi Sorumlusu Şeyma Bengisu Meriç’ten oluşan 4 kişilik bir yetkili heyet ile katıldı. Panel şeklinde gerçekleşen ASELSAN sunumunda ODTÜ öğrencilerinin soruları yanıtlandı. Panelde milli güvenlik için milli savunma konusu vurgulandı. Kıdemli Lider Mühendis Onur Deveci “ASELSAN dünyanın en iyi 50 firmasından birisi, dünya çapında rekabet ediyoruz. ASELSAN kuruluşunda milletimizin çok büyük emeklerinin olduğu bir şirket, mayasında hamurunda Türk Milleti var. ASELSAN bizim için bir kutup yıldızı, bize ülkemize faydalı olacak işler yapma imkânı tanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
MİLDATA Genel Müdürü Mahmut Bölükbaş:
Savunma Sanayimizin temelleri Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Türkiye’ye uygulanan ambargo ile atıldı. Önemi ambargolara yaptırımlara rağmen bağımsız kalabilmektir. Şanslıyız ki gerçekten Türk Savunma Sanayiinin ürettiği teçhizatların TSK tarafından kullanıldığı bir dönemdeyiz. Askerler cephede kullanıyor ve gelip teşekkür ediyorlar. Bize bunun yerlisini yapın diyerek sektöre güvenip canlarını emanet ediyorlar.