Türkiye’nin yoga alanında önde gelen isimlerinden olan Yoga ve Meditasyon Uzmanı, Etkin Zihin Yöneticisi ve Kaliteli Yaşam Danışmanı Ramaray Hakdan Agun, 40 yılı aşkın deneyimlerine dayanarak, yoga hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Batı toplumu tarafından yaygın olarak uygulanan ve oldukça eski bir geçmişe sahip olan yoga, son dönemlerin popülaritesi haline geldi. Ezelden beri var olan kadim öğreti yoga, önce ruhsal ve ardından zihinsel ve fiziksel anlamda sağlık elde etme amacıyla uygulanmaktadır.
Ramaray Yoga ve Meditasyon Merkezi kurucusu, Yoga ve Meditasyon Uzmanı, Etkin Zihin Yöneticisi ve Kaliteli Yaşam Danışmanı Ramaray Hakdan Agun, yogayı şu sözlerle tanımlıyor;
“Yoganın temel amacı bütünleşmek, kavuşmak ama en önemlisi Tanrı ile bağlantı kurmaktır. Herkes yoganın hareketten ibaret olduğunu veya sadece kadınlar tarafından yapıldığını düşünüyor. Halbuki bunlar yoga için çok yanlış düşüncelerdir. Hareket (Yoga asanaları), yoganın sadece bir parçasıdır.”
“İçerisinde yaşadığımız bu bedenler bizlerin evidir. Dolayısıyla evimize iyi bakmak bizim görevimizdir. Ömür boyu kullandığımız bu bedenleri temiz tutmak, güçlendirmek, arındırmak, esnetmek şarttır. Çünkü en büyük zenginlik sağlıktı”
‘Ülkemizde yogaya ön yargılı yaklaşılıyor‘
Genel olarak ülkemizde yogaya bakış açısının ön yargılı olduğunu söyleyen Ramaray, “Tüm dinlerin felsefesi Tanrı ile tanışmaktır. Yoga da buna yardımcı olur. Fakat günümüz Türkiye’sinde yoganın Hinduizm ve Budizm inancı olduğu düşünülüyor. Bu da yogaya karşı yanlış bir algı oluşturuyor. Dolayısıyla yoga ülkemizde çok yaygın değildir. Halbuki yoga bir bilimdir, yaşam bilimidir. 1995 yılında yayınlanan kitabımın başlığı da bu yüzden Yoga: Bir Yaşam Bilimi’dir. Yoga konusunda doğru kişilerle muhatap olunması gerekmektedir” dedi
‘Bedenin sırları, zihnin doğası ve ruhun yapısı yogayı oluşturuyor‘
Ramaray, “Zihnimiz bizim için bilgisayar görevi görmektedir. Yani diğer kişilerle bağlantı kurmamızı sağlar. Bizim için bu dünyayı var eden, bizleri mutlu ve mutsuz eden, zengin ve fakirliğin, esaretin ve özgürlüğün nedeni zihnimizdir. Zihin başlatır, devam ettirir ve bitirir. Dolayısıyla her şeyin kaynağı zihindir. Yaşamımızda devamlı olarak maddi ve manevi konularda zihnimizi kullanarak bir yerlere gelebiliyoruz. Bu nedenle zihnimizin doğasını anlamamız ve mekanizmasını çözmemiz gerekir. İşte burada danışanlarımıza zihinlerini nasıl daha etkin kullanmaları gerektiğini öğretiyoruz.”
“Daha derine indiğimizde ise ruhun yapısı karşımıza çıkıyor. Peki ne demek ruhun yapısı? Bizler aslında bu bedenler ve zihinler değiliz. Aynanın karşısında gördüklerimiz sadece birer yansımadır. Bizler bu bedenlerde yaşayan ruhlarız. Benim danışmanlığım altında biz burada ruhun yapısı nasıl ve biz kimiz gibi sorulara danışanlarımızın cevap bulmalarını sağlıyoruz.”
“Mademki bu dünyaya gelmişiz, yaşam ile ilgili bilgi almamız gerekir. Nerden geldik, bu dünyadaki amacımız nedir ve biz bu bedeni terk ettiğimiz zaman nereye gideceğiz? Kişinin kendini tanıması için bunları sorgulaması gerekir.”
“Ve yoganın en derinindeki nihai amaç; Tanrı kimdir, benimle nasıl bir ilişkisi vardır ve benim onunla nasıl bir bağlantı kurmam gerekir? Kendimize bu soruları sorarak Tanrı’yı tanımamız ve idrak etmemiz gerekir. Yani ‘yaşam bilimi’, ‘kendini tanıma ve idrak etme bilimi’ ve ‘Tanrı’yı tanıma ve idrak etme bilimi’ almamızı sağlayan yoganın amacı budur” şeklinde konuştu.
Yoganın türleri nelerdir?
Günümüzde uydurulmuş çok fazla yoga çeşidi olduğunu belirten Ramaray, “Yogaya farklı isimler takarak oluşturulan bu türler insanları yoganın gerçek amacından uzaklaştırdı. Hamile yogası, çocuk yogası, parmak yogası, yüz yogası derken yoga çok farklı şekillere girerek amacının dışına çıktı. Başlıca yoga türleri ise;
- Hatha Yoga
- Raja Yoga
- Ashtanga Yoga
- Kriya Yoga
- Sahaja Yoga
- Sankhya Yoga
- Budhi Yoga
- Jnana (Gyana) Yoga
- Kundalini Yoga
- Japa (Mantra) Yoga
- Laya Yoga
- Tantra Yoga
- Karma Yoga
- Bhakti Yoga
Ama aslında kadim yazıtlarda da belirtildiği gibi yoganın üç ana türü vardır:
- Karma Yoga
- Jnana (Gyana) Yoga
- Bhakti Yoga
Ramaray, “İlahi aşk ile ilgili olan Bhakti Yoga, bütün yogaların tacı ve en yücesidir. Diğer yoga türleri bizi Tanrı’ya yaklaştırır ama nihai amaca götürmez. Nihai amaç ise Tanrı ile ilişki kurarak ve adanarak Ona aşkla hizmet etmektir” dedi.
“Yogaya dört grup insan geliyor, bunlardan biri ‘acı çekenler’dir”
Ramaray, “Bu grup insanlarda ilk olarak fiziksel hareketlerle başlanır. Beden esnetilip forma sokulur ve güçlendirilir. Yoga hareketlerinin (asanaların) temel amacı zihni durdurmaktır. Çünkü beden ve zihin birbirine çok bağlıdır. Bütün maddi ve manevi konulara baktığımız zaman söz konusu sadece zihindir. Vahşi bir at gibi olan zihni arındırıp terbiye etmemiz gerekmektedir. Çünkü bedeni ruha bağlayan, maddi dünyayı manevi dünyaya bağlayan ve bizi Tanrı’ya götüren zihinden başka bir şey değildir. Etrafımızdaki her şey, tüm meditasyonlar, hareketler, cinsellik, kariyer, makam, para, güzellik aklınıza gelen her şey zihne hizmet eder” şeklinde konuştu.
Yoga yaşlanmayı geciktirir
Yoganın sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Ramaray, “Yoga eğer doğru kişinin rehberliğinde uygulanırsa zihinsel ve fiziksel fayda sağlar. Kasları güçlendirir, esnetir, forma sokar, sindirim-solunum-sinir-bağışıklık vb. tüm sistemleri ve kalp sağlığını destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, kanseri önlemede yardımcı olur, stres, kaygı, depresyon ve kronik ağrıları azaltır ve yaşam kalitesini arttırır. Kişinin enerjisini yükseltip genç görünmesine yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirir ve sağlık sorunlarına karşı direnç kabiliyetini arttırır. Bu sebeple yoga sağlık açısından önemli bir role sahiptir” dedi.
‘Psikolojik problemleri olanlar için kökten çözüm üretiyoruz‘
Ramaray, “Zihinsel veya psikolojik sorunları olanlar psikologlara veya psikiyatristlere giderek de rahatlayabilirler. Ama bu kökten bir çözüm değildir. Psikiyatristlerin verdiği ilaçlar sizi bir süre rahatlatabilir, ilaçların etkisi geçtiği zaman yine aynı sorunlarla karşılaşılabilir. Kökten çözüm ise zihnin doğası ve mekanizmasını bilmekten geçer. Çünkü psikoloji zihin ve davranış bilimidir. Biz merkezimizde kişinin zihninin derinliklerindeki sorunlarına inerek çözüm sağlıyoruz.”
“Günümüzde kurslara giderek, üç-beş hareket öğrenerek, çeşitli sertifikalar alarak herkes kendisini yoga hocası sanıyor. Dolayısıyla yogadan yararlanmak isteyenler de yanlış yönlendiriliyor. Yoga uzmanının gerçek bir usta olmasına dikkat edilmeli. Gerçek yoga yolculuğunda, bedeni kullanarak zihne gitmek, zihinde her şeyi çözdükten sonra ruha gitmek esastır. Sadece yoga hareketleri uygulanarak yoga yapılmaz.”
‘Zihinsel ve bedensel arınmada uygun beslenme çok önemli‘
Ramaray, “Kişi ne yer ise odur. Yiyeceklerin derinine indiğimiz zaman, hepsi bir öze sahiptir. Bu öz ise zihnimizi süptil bir şekilde etkiliyor. Merkezimizde kişiye özel kadim bilgilere dayalı beslenme danışmanlığı sunuyoruz. Böylelikle yiyeceklerin kişiler üzerindeki etkisini kullanarak zihinsel ve bedensel arınmaya destek oluyoruz” dedi.