YÖK Başkanı Erol Özvar, Marmara Üniversitesinde, Uluslararası YÖK Burslusu yabancı uyruklu öğrencilerle iftar yaptı.
YÖK Başkanı Özvar’a, YÖK Başkan Vekilleri Prof. Dr. Rahmi Er ve Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu ile YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz eşlik etti. Programa Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın da katıldı.
Özvar, 15 farklı ülkeden toplam 80 öğrencinin katıldığı programda yaptığı konuşmada, savaşın hüküm sürdüğü bugünlerde ramazan ayının birleştiriciliğinde bir sofra başında buluştuklarını, öğrencilerle sohbet ederek görüş ve önerilerini dinlemek istediklerini kaydetti.
Dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı iklimlerinden gelen öğrencilerin her birinin önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Özvar, öğrencilere “Şunu bilmenizi isterim, Türkiye’deki üniversitelerimizde kurmaya çalıştığımız mozaiğe kendi coğrafyalarınızdan getirdiğiniz kültür, bilgi ve tecrübelerinizle, çok önemli katkılar sunuyor ve onları zenginleştiriyorsunuz. Sizlerin bu katkısı, evrensellik iddiasıyla hareket eden yükseköğretim kurumları ve bizler için çok değerli.” şeklinde seslendi.
“Uluslararası öğrencilerimizi kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz”
Dünyada öğrenci hareketliliğinin hızla artarak genişlediğini, bu genişlemeyi bir fırsat olarak gören ülkelerin, önceliklerini ve eğitim politikalarını uluslararası öğrencilerden gelen harç ve yaşam ücretleri üzerine kurduklarını kaydeden Özvar, “Ancak bizim önceliklerimiz bu ülkelerden çok daha farklı. Türkiye yükseköğretim sistemimizde uluslararası öğrencilerimizi, kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz. Bu maksatla, Türkiye Bursları projesi hayata geçirilmiş bulunmaktadır. Aynı teveccühü bizi tercih eden uluslararası öğrencilerimizden de görüyoruz.” dedi.
2021 yılı istatistiklerine göre, Türkiye Burslarına 175 ülkeden, 165 bin civarında, rekor düzeyde
bir başvuru gerçekleştiğini belirten Özvar, bursların kapsamının da önemli oranda çeşitlendiğini,
öğrencilerin aylık burslarının yanında, barınma, sağlık sigortası, Türkçe dil eğitimi ve ulaşım
gibi birçok kanaldan da desteklerin sürdüğü bilgisini verdi.
Özvar, YÖK bursları, devlet bursları ve farklı vakıflar aracılığıyla sunulan burslar dikkate alındığında, uluslararası öğrencilere maddi imkân sağlamadaki istek ve çeşitliliğin göze çarptığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Bu yönüyle diğer ülkelerden farklı olarak, ülkemizin uluslararası öğrenciler için çekim merkezi haline gelmesinde, maddi getirinin bir motivasyon kaynağı olarak görülmesi asla söz konusu değildir. Bu girişimlerimiz sayesinde beklentilerimize uygun olarak üniversitelerimiz, uluslararası öğrencilerden büyük bir teveccüh görmektedir ve uluslararası öğrencileri sayılarımız gün geçtikçe artmaktadır.
“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”
YÖK Başkanı Özvar, son iki yıldır yaşanan pandemi koşullarına rağmen, Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının hızla artmaya devam ettiğini belirterek, “2022 yılı verilerine göre, ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır. Bu durum, Türkiye yükseköğretim sisteminin uluslararası arenada büyük bir cazibe merkezi haline geldiğinin bir işareti olarak görülmelidir.” dedi.
YÖK olarak başta komşu ve kardeş ülkeler olmak üzere, tüm ülkelerle iş birliğini arttırmanın bir yolu olarak uluslararası öğrencilere büyük önem verdiklerinin altını çizen Özvar, “Öğrencilerimizin hak ettiği nitelikli eğitimleri alabilmesi için gerekli tüm düzenlemeleri yapıyoruz ve yapmakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
UNESCO Dünya Dilleri Atlası verilerine göre, dünyada yaklaşık olarak 2500 dil bulunduğunu, bunların 228’inin tamamen ortadan kalkmış göründüğünü, 1700 civarında dilin çeşitli evrelerde nesli tükenmekte olan diller kategorisinde yer aldığını ve 592 dilin de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Özvar, “Din, dil ve kültürün üçlü sacayağı gibi birbirine bağlı olduğu bir yapıda, dillerin, dinlerin ve kültürlerin ortadan kalkma riskiyle karşı karşıya olması, Türkiye yükseköğretim sisteminin uluslararası öğrencilere yönelik kolaylaştırıcı bakışını daha da anlamlı hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.
Özvar, iftar sonrasında da öğrencilerle sohbet etti ve hepsiyle fotoğraf çektirdi.