O kadar araştırma yapılıyor ki takip etmekte zorlanıyoruz. Kısaca, beyin sağlığımızda D vitaminin öneminden bahsetmek istiyorum;
Son yıllarda D vitaminin önemi o kadar arttı ki birçok hastalığın gelişmesinde veya ilerlemesinde eksikliği sorumlu tutulmaktadır. Güneş ışığı cildimize temas ettiği andan itibaren vücudumuzda bir kısım reaksiyonlar sonucu sentezlenir. Ülkemiz yoğun güneşli günler geçirse de halkımız güneşli havadan yeterince faydalanamamaktadır. Bilim insanlarımızın yaptığı çalışmalarda halkımızda D vitamini oldukça düşüktür.
D vitamini 2000’den fazla gene etki eder ve bu genlerin olumlu çalışmasına katkı sağlar. Bu durum eksikliğinde oldukça geniş spektrumda hastalığın oluşmasını açıklamaktadır.
Aslında D vitaminin kemik sağlığı için çok önemli olduğu uzun süredir bilinmektedir. Kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun emilmesini sağlamaktadır. Yıllardır, yeni doğan döneminden itibaren devletimiz belli bir yaşa kadar D vitaminini ücretsiz olarak dağıtıyor. Böylelikle uzun süredir raşitizm hastalığını görmüyoruz.
D vitamini ve beyin sağlığımız ile ilgili o kadar araştırma yapılıyor ki takip etmekte zorlanıyoruz. Kısaca, eksikliğinin beyin üzerindeki etkisinden bahsetmek istiyorum;
Hayatımızda hafızanın önemini hepimiz biliyoruz. Eksikliğinde hafıza kapasitesi ve bellek fonksiyonlarında zayıflama oluşur. Ayrıca; öğrenme güçlüğü görüldüğü deneysel ve klinik araştırmalarda tespit edilmiştir. Özellikle, öğrenme çağındaki gençlerde bu vitaminin takviyesi pozitif etkiler göstermiştir.
Multiple skleroz özellikle genç erişkinleri etkileyen ilerleyici santral sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalığının oluşmasında ve hızlı bir şekilde ilerlemesinden sorumlu tutulan faktörlerden birisidir.
Parkinson, Alzheimer ve Amyotrofik Lateral Skleroz gibi beyinde hücre hasarı ile giden hastalıkların oluşmasında ve ilerlemesinde önemli rol oynar. Bu hastalarda D vitamin takviyesi ile hastalığın semptomlarında kısmi bir iyileşme gözlenebilir.
Depresyon, otizm ve şizofreni gibi bazı psikiyatrik hastalıkların fizyopatolojisinde eksikliği rol oynamaktadır.
Son olarak; baş ağrıları olan kişilerde de eksikliğine gözlenmiştir. Migrenli hastalara bu vitamin takviyesi atak sıklığı ve süresi üzerine olumlu etki sağlamıştır.
D vitaminimizi normal düzeyinde tutmaya özen gösterelim. Yaz aylarında günlük ortalama 30 dakika, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşlenelim. Kış aylarında ise vitamin takviyelerinden yararlanalım.
Sağlıklı günlere…