Mucitleriyle dünyaya adlarını duyuran kadınlar, onlar dünya tarihinde devrim yaratarak her alanda başarı sergilemiş buluşlarına ilk imzayı atmayı başarmış kadınlardır.
Dili, dini, rengi ne fark eder ki, kadın her toplumda adını dünyaya duyurmayı başarmış muhteşem bir varlıktır.
Sosyal yaşantıyla birlikte iş yaşamında da kadın elinin değdiği her şeyi güzelleştirir. Emek kavramını yaptığı her işte ilmik ilmik işler yaşama. Sabrın özverinin mücadelenin en güzel örneğidirler.
Bugün kullandığımız birçok ürün ve teknoloji, toplumsal cinsiyet farklılığını geride bıraktıklarını ispat etmiş kadınlarımızın buluşlarıyla doludur. Önlerine çıkan engel ve zorluklara rağmen yılmadan büyük bir sabırla icatlarını yaparak patentlerini almışlardır. Onlar dünya tarihinde devrim yaratarak her alanda başarı sergilemiş buluşlarına ilk imzayı atmayı başarmış kadınlardır.
İcatlarıyla dünyaya adını duyurmayı başarmış mucit kadınlarımız…
Augusta Ada King, Lovelace Kontesi (10 Aralık 1815 -27 Kasım 1852)
Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazardır. Esas olarak Charles Babbage‘in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir. Makine hakkındaki notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir.
Marie Curie (7 Kasım1867-4 Temmuz 1934)
Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanıdır.
Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel Ödülü kazandı. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.
Josephine Cochrane ( 8 Mart, 1839 – 3 Ağustos, 1913)
Bulaşık Makinası Mucidi
1886’da Shelbyville, Illinois’ta ilk pratik bulaşık makinesini yapmıştır ve bulaşık makinesinin patenti 1886’de Joel Houghton tarafından kendisine verilmiştir.
Cochrane, bulaşıkları yıkayan mekanik bir makine üretme düşüncesiyle yola çıktı. Planı, tabakları tıpkı bugünkü makinelerde olduğu gibi parmaklıklı bir rafa koymak ve basınçlı suyun gücünü kullanarak bulaşıkları temizlemekti. Cochrane hayalini kurduğu icadı 1886 yılında geliştirdi ve otellere satmaya başladı. Böylece bugün kullandığımız bulaşık makinelerinin de prototipini geliştirmiş oldu.
1893’te Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarı‘nda icadını gösterdi ve “çalışabilirliğindeki dayanıklılık ve uyumda en iyi mekanik yapım” ödülünü kazandı
Mary Anderson ( 1866 – 1954)
Araba Cam Sileceği Mucidi
Amerikalı bir gayrimenkul geliştiricisi, çiftlik sahibi, bağcı ve cam sileceğinin mucididir. Kasım 1903’te Anderson; cam sileceği olarak adlandırılan, araba içerisinden kontrol edilebilen, otomatik araba cam temizleyicisi aleti için ilk patentini almaya layık görülmüştür.
Patricia Era Bath (4 Kasım1942- 30 Mayıs2019)
Katarakt cerrahisinde bugün lazer tedavisi olarak bilinen yeni bir teknik keşfetti ve bu icadının patentini aldı.
Amerikalı göz hastalıkları uzmanı (oftalmolog), mucit, hayırsever ve akademisyen.
Jules Stein Göz Enstitüsü” ‘nün ilk kadın göz hastalıkları uzmanıdır.
Geliştirdiği cihaz, katarakt ameliyatının lazer kullanılarak çok daha kolay ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıdı. Bath, cihazını ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa’da patentledi.
Bath, New York Üniversitesi’nde oftalmoloji alanında eğitim veren ilk Afrikalı-Amerikalı kadın akademisyendir. Ayrıca kendisi tıbbi nedenle patent alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın hekim unvanını taşımaktadır. Kendisi kulak hastalıkları alanında yaptığı çalışmalarla beş patentin sahibi olmuştur.
Canan Dağdeviren (4 Mayıs 1985, İstanbul)
Giyilebilir Kalp Pili Mucidi
Harvard Cemiyeti tarihinde Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır.
Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğünü yürüttüğü Massachusetts Institute of Technology’ de Türk akademisyen, fizikçi, malzeme bilimci ve doçenttir.
Piezoelektrik malzemeleri üzerine bir basınç, kuvvet uygulandığı zaman bu basınçtan elektrik enerjisi üretebilen malzemeler insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir.
Tarihe adlarını yazdıran, dünyaya sesini duyuran emeğin gücünü üretime çeviren güçlü kadınların hep var olması dileğiyle…
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu olsun.
Hayata dair tekrar görüşmek üzere.