Fil uçmaz kuş yüzmez… Bizlerin aynı olma çabası neden?? Bizler neden sürü olmak istiyoruz? Neden her şeyi herkesle aynı zaman da yapmak zorunda hissediyoruz? Neden bazı otorite kalıpları var ?
Geride kalmanın hayallere ulaşamamanın, mutsuzluğun en temel sebebi otorite kalıplar değil midir? Aynı anda hem bir şeyleri yoluna koymak herkes gibi olmak bir şeylere yetişmek bir şeyler elde etmek isteyip hem de kalıp otorite yargılara sahip olmak neden?
Biz insanlar doğamız gereği diğer tüm canlılardan farklıyız farklı da olmak zorundayız. Bir tohum ne zaman yeşereceğine kendisi karar veremez zamanı vardır, bir hayvan ne zaman olgunlaşacağına ne zaman yavrulayacağına karar veremez onunda zamanı vardır doğanın bir dengesi düzeni vardır her şey belli bir ahenk belli bir düzen için de olur ancak insan denen düşünebilen tek varlık bu döngünün dışındadır çünkü bahsettiğim üzere bizi tüm bu döngüden ayıran en temel özellik düşünebilmemizdir.
Düşüncelerimiz bizleri şekillendirir bizi var eder veya yok eder. Mutluluğumuzun veya mutsuzluğumuzun temel sebebi kalıp yargılarımızdır. Her birey 18 yaşında üniversite kazanacak diye bir tabu yok her birey 23 okul bitirecek diye bir tabu yok her birey 25 evlenecek 30 anne /baba olacak. Bunlar kalıp yargılar ve temelde tüm bireylerin mutsuz olmasının kendisini yetersiz, değersiz, gereksiz, amaçsız hissetmesinin temel sebebi bu kalıplara uyma çabası bir parkurda koşarcasına hep bir engel atlama yaşıtlara yetişme onlar gibi olma sorunu.
Genelde ergenlik denilen yaşlarda gençlerin birbirlerine heveslenmelerini, birbirleriyle moda olan şekilde aynı giyinmelerini, aynı guruplarda yer alarak aynı şekilde konuşmalarını sorunlu buluruz. Yaşları gereği yaptıkları anlamsız aslında doğru olmayan davranışlar olarak algılarız ancak bu sadece o yaş gurubunda mı bu şekilde hayatlarımızın ileri ki yaşların da da ergenlik döneminde olduğu gibi davranmıyor muyuz? herkes okulu bitirdi hala bitiremedim. İnsanlar okul kazandı ben kazanamadım. Yaşıtlarım iş kurdu ben işsizim, yaşıtlarım evlendi çocukları oldu ben bekarım yaşıtlarım ev araba aldı ben hala ailem ileyim peki birde bardağı ters çevirelim mi ? yaşıtların okulu kazandı ancak sevmediği bölümde sevmediği dersleri görüyor, yaşıtların iş kurdu ancak çok fazla borçları var uykuları kaçıyor veya babalarının parası ile, yaşıtların sadece kendi yaşıtlarına uymak amacı ile gereksiz evlilikler yaptı sen hayatının aşkını arıyorsun veya evlenmemek senin kişisel tercihin, yaşıtlarının çocukları var ve çeşitli sağlık sorunları ile uğraşıyorlar.
Kısacası hayat senin hayatın koşmak veya yürümek senin kararın sonuç olarak kimse bir yere yetişmiyor. Sana göre senden daha fazla imkana sahip insanların senden daha mutlu olduklarını veya onların da başka şeyler isteyip istemediklerini nereden biliyorsun? küçükken de her aile çocuklarına komşunun çocuğunu örnek vermez miydi ? belki sen komşunun özenilen çocuğusundur nerden biliyorsun. En büyük erdem hata yapmamak değildir yaptığın her hatanın arkasında durmaktır.
Herkes gibi herkesle aynı herkese benzer olmak zorunda değilsiniz. Nereden biliyorsunuz olmak istediğiniz kişinin de bir başkası gibi olmak istemediğini….