Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın orman yangınlarının sebeplerine ilişkin soru önergesini cevapladı.
CHP’li Mahmut Tanal’ın soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarının yüzde 31’nin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 5’inin kaza, yüzde 11’inin doğal sebeplerden, yüzde 6’sının ise kasıtlı olarak çıkarılan yangınlardan oluştuğunu, yangınların yüzde 47’sinin sebebinin ise belirlenemediğini belirtti.
Yangınlara geç müdahale edildiği için hakkında soruşturma açılan kamu görevlisinin bulunmadığını aktaran Pakdemirli, ormanlık alanlardaki madencilik faaliyetleri için ise “kamu yararı” ve “zaruret” kriterlerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın orman yangınlarının sebeplerine ilişkin soru önergesini cevapladı.
Bakan Pakdemirli, 2011-2020 yılları arasında meydana gelen orman yangınlarının yüzde 31’nin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 5’inin kaza, yüzde 11’inin doğal sebeplerden, yüzde 6’sının ise kasıtlı olarak çıkarılan yangınlardan oluştuğunu açıkladı.
Pakdemirli, orman yangınlarının yüzde 47’sinin sebebinin ise belirlenemediğini vurguladı.
GEÇ MÜDAHALEDEN SORUŞTURMA GEÇİREN GÖREVLİ YOK
2011-2020 yılları arasında çıkan orman yangınlarının yüzde 6’sının kasıtlı olarak çıkarılan yangınlardan oluştuğunu tekrar vurgulayan Pakdemirli, failleri tespit edilenler hakkında adli süreç işlediğini ve ceza davalarının açıldığını belirtti.
Pakdemirli, yangınlara geç müdahale edilmesi ile ilgili hakkında soruşturma açılan bir kamu görevlisinin bulunmadığını bildirdi.
Bakan Pakdemirli, “Orman Genel Müdürlüğü, tüm faaliyetlerini bünyesinde bulunan 30 Orman Bölge Müdürlüğü, 273 Orman İşletme Müdürlüğü ve bu İşletme Müdürlüklerine bağlı 2.141 adet Orman İşletme Şefliği vasıtasıyla sürdürmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün faaliyet gösterdiği toplam orman alanı 2020 yılı sonu itibariyle 22.933.000 hektardır” bilgisini de aktardı.
ORMANDA MADEN İZNİ: KAMU YARARI VARSA…
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, orman yangınlarının nedenleri ve orman yangınlarının önlenmesini içeren, devlet ormanı statüsüne sahip ormanlık alanlarda turizm ve madencilik faaliyetlerinin sorulduğu bir başka soru önergesini de yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “orman sayılan alanlardaki maden izin taleplerinin, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesine göre kamu yararı ve zaruret bulunması halinde izne konu edildiğini” dile getirdi.
Madencilik faaliyetlerine ilişkin izne konu edilen bu alanlardaki yangınların önlenmesi amacıyla ilgili firmaların gerekli tedbirleri alacağına dair taahhüt senedi alındığını belirten Pakdemirli, söz konusu taahhüt senedi hükümlerine uyulup uyulmadığının düzenli orak kontrol edildiğini ifade etti.
Devlet ormanı statüsüne sahip ormanlık alanlarda 8.11.2003 tarihi itibari ile Orman Genel Müdürlüğü’nce turizm izni verilmediğini anlatan Pakdemirli, Turizm Teşvik Kanunu kapsamında ormanlık alanlar turizm maksatlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildiğini, bu alanlardaki iş ve işlemlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydetti.