İçinde sevgi, empati, hoşgörü, romantizm ve destek olan her dil aslında sevgi dilidir.
Gary Chapman 1922 yılında “5 Sevgi Dili” kitabını yazmıştır. Bu kitapta sevginin farklı dilleri olduğunu ve her insanın aynı sevgi dilini konuşmadığını anlatmıştır.
Chapman’a göre hepimiz içimizdeki sevgiyi farklı dillerle sunuyoruz. Bu sunuş ile sevildiğimizi değer gördüğümüzü, hissedildiğimizi, anlaşıldığımızı düşünüyoruz. Eğer karşı kişi de bizim algıladığımız sevgi dili yok ise sevgiyi hissetmekte güçlük çekiyoruz.
Özellikle romantik ilişkilerde ve ailevi ilişkilerde sevgi hissedilmediğinde bireyler birbirini mutluluğun bir tehdidi olarak görüyor ve birlikteliklerini savaş alanına çeviriyorlar.
Peki 5 sevgi dili nedir?
- Onaylayıcı Cümleler
- Kaliteli Zaman
- Hediye Alma / Verme
- Hizmet Davranışları
- Fiziksel Yakınlık
- ”Korkma, ben yanındayım.”
- ”Bu durumu birlikte düzelteceğiz.”
- ”Günün nasıldı, anlat bakalım”
- ”İyi ki aradın, ben de tam seni düşünüyordum.”
- ”Bizim için akşam yemeği hazırladım.”
- ”Seni sevmek çok güzel.”
- ”Seni dinlemekten keyif alıyorum.”
- ”Sana zor zamanlar olmayacak diyemem ama zor zamanlarda sana destek olacağım.”
İşin aslı bazen davranışlar ve söylemler aradığınız cevaplar olacaktır. Sevgi hissedilmeli ve hissettirilmelidir. Seviyorum ama gösteremiyorum diye bir şeye inanmıyorum. Eğer gösteremiyorsan hissetmiyorsundur. Sevgi dilini kullanmamak için bir bahanen olmamalı. Seviyorsan eğer sevgini göstermek için elinden geleni yapmalı, gerekirse kendini zorlamalısın. Her insanın dili ve sevgi göstergesi farklıdır. Sadece anlaşılması gereken durum anlaşmazlıkların normal olmasıdır, saygısızlıkların değil.