Araf kelimesi Arapça bir kelimedir. Cennet ile cehennem arası bir yerdir. Dünyada insanoğlu bazen öyle noktalarda durur ki şaşırır afallar karar veremez bir deyim bir benzetme olarak kullandığı bir tabirdir Araf’ta kalmak.
İnsan ruh beden ile bir bütündür. Duygular damarlarımızda kan gibi dolaşır. Kanın oksijeni taşıması gibi kalbi iyi olan kul kararlarını doğru verir. Fesat olmaz kötü düşünmez fakat akıllıdır nerde nasıl davranacağını bilir. Hataya mahal vermez.
Karşımıza çıkan hadiseler bizim imtihanımızdır. Çok istediğimiz bazı şeyler olmaz yüreğimiz acır ama kararlarımız ve tercihlerimiz olmak zorundadır. Bunu yapmak isek Araf’ta kalırız bu daha zor daha imkânsız bir durumdur. Ben yaşadıkça her olaydan bir ders almayı öğrendim karşımdaki kişiler bazen doğru bazen yanlış oldu. Bazen hata yaptım çok güvendiğim kişilerden zarar gördüm. Ama karar verdim asla arada kalmadım arada kalmak karanlıkta kalmak gibidir. insan korkar korku kişiye hata yaptırır.
İstanbul’a bir seyahatim sırasında trafik tıkanmış cankurtaran polis ekipleri yolu tıkamıştı. Bir kaza olduğunu sandık. Araçlar milim milim ilerliyor trafiğe bir noktadan aşmaya çalışıyorlardı. Sonrasında baktım ki üst yolun köprüsünde bir adam intihar ediyordu yanına kimseyi yaklaştırmıyordu. İnsan ne yaşamış olabilir ki Allah’ın verdiği canı kendi elleriyle son vermek ister. Yaşadığı hastalık ekonomik sıkıntı her ne ise nefesi kesilmiş arada kalmış çözümü hayatını sonlandırmakta bulmuştu. Araf’ta kalmak aşılması zor bir durumdur. Belli ki adamcağız ne sıkıntısı var ise böyle bir durumda kalmıştı. Adamı ikna ettiler kalabalık dağıldı. Ogün çözümsüzlüklerin insanı nereye götüreceğini bir olayla yaşamış ve tanık olmuştum.
Kaynaklarda yapılan araştırmalarda arada kalmak tabiri ile desteklenmektedir.
“Araf kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında ‘cennet ile cehennem arasında yer alan bir surun yüksek tepeleri’ olarak bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim‘de de geçen bu kelime genel olarak bu anlamı üzerinden tanımlanmaktadır.
Günahları ve sevapları aynı olan kişilerin arınması için gideceği yer olduğuna inanılır. Bu arınma yeri nihai yer olarak da geçmektedir. Araf kelimesi gündelik yaşamda da kullanılmaktadır. Herhangi bir iki durum arasında kalındığı zaman ‘Araf’ta kaldın’ gibi benzetmeler üzerinden değerlendirilebilmektedir.”
İnsanın ömrü boyunca ilerlediği yolda huzurlu ve iyi olması için klasik yorumumla noktalıyorum sevgiyle kalın sevgi her kapıyı açar.