Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Elektronik ihracatta lider ülkeler arasına girmek için yeni stratejiler üretiyoruz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemizi elektronik ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler üretiyoruz. Böyle bir çağda teknolojik bağımsızlık, milli bağımsızlığımızın da teminatıdır” dedi.
Bakan Adil Karaismailoğlu, şebeke operatörlerinin kullandığı mobil ve geniş bant haberleşme sistemlerinin Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştiren Ulak Haberleşme A.Ş.’yi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Karaismailoğlu, Türkiye’nin geniş bant teknolojilerinde ulusal bir değeri olan Ulak Haberleşme’nin 2017 yılında kurulduğunu belirterek, şirketin iletişim sistemlerinde; üretim, test, montaj ve entegrasyon ile birlikte her türlü pazarlama, ithalat ve ihracatı yaptığını söyledi.
‘ÜLKEMİZİ LİDER ÜLKELER ARASINA TAŞIMAK İÇİN YENİ STRATEJİLER ÜRETİYORUZ’
2022’deki ihracat hedefini 250 milyar dolar olarak belirlediklerini ve bu hedefe ulaşmak noktasında teknoloji ihracının büyük bir paya sahip olduğunu belirterek, “Çok daha önemlisi; ihraç kalemlerimiz arasında, katma değerli teknolojik ürünlerinin oranında artış sağlamamızdır. İhraç ürünlerimiz arasında yüzde 45 oranındaki artış iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizi elektronik ihracatta da lider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler üretiyoruz.
Böyle bir çağda teknolojik bağımsızlık, milli bağımsızlığımızın da teminatıdır. Bu uğurda gecemizi gündüzümüze katarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlık olarak 2021 yılını çok verimli ve başarılı bir şekilde geride bıraktık. Teknolojiyi odağımıza aldığımız 2021 senesinde; Türksat 5A ve Türksat 5B’yi aynı yılda uzaya gönderme başarısını gösterdik” dedi.
2021 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla, elektronik haberleşme sektörünün önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 19 büyüdüğünü kaydeden Karaismailoğlu, “2021’in üçüncü çeyreğinde internet kullanım miktarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre, sabitte yüzde 50, mobilde de yüzde 30 arttı. 10 yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 8,6 kuruş olan ortalama tarife ücretini bugün 1,2 kuruşa indirdik” diye konuştu.
ITI YÜK TRENİNİ KARŞILADI
Bakan Karaismailoğlu, daha sonra Ankara Tren Garı’nda İslamabad-Tahran-İstanbul (ITI) yük trenini karşılama törenine katıldı. Burada konuşan Karaismailoğlu, 2021’de demir yolları ile toplam 38,5 milyon ton yük taşıdıklarını belirterek, “Özellikle uluslararası yük taşımalarında geçen yıla göre yüzde 24’lük artış meydana geldi. Demir yollarımızda taşıdığımız yük miktarını 2023 yılında 50 milyon tonun üzerine yükseltmeyi planlıyoruz.
Bölgesel yük taşımacılığında önemli ticaret hacmine sahip Türkiye’nin bu potansiyelini lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle karasal taşımacılıkta demir yolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkartacağız. Toplam 5 bin 176 kilometre demir yolu hattında yapım çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.
‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARETİN GELİŞMESİNE YOL AÇACAK’
ITI yük treninin Pakistan-İran-Türkiye rotasında sanayici ve iş adamlarına yeni bir seçenek sunduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “21 Aralık 2021 tarihinde Pakistan-İslamabad’ın Margalla istasyonundan ayrılan trenimiz, Pakistan /İslamabad’da 1990 kilometre, İran’da 2 bin 603 kilometre ve ülkemizde 1388 kilometre olmak üzere 5 bin 981 kilometrelik parkurunu 12 gün 21 saatte tamamladı.
ITI yük treni, Pakistan-Türkiye arasında 35 gün süren deniz taşımacılığına kıyasla zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine yol açacak. Tabii bu avantajlar da rekabet gücümüzü artıracak. Türkiye’den de dönüş yükü için çalışmaları sürdürülen trenin önümüzdeki süreçte düzenli hale gelmesini ve Marmaray’ı da geçerek Avrupa bağlantısının sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca 29 Aralık 2021 tarihinde Pakistan’dan hareket eden ikinci trenin Türkiye’ye yolculuğu da devam ediyor” diye konuştu.