Konut üretimi durdu. Kiralar aldı başını gidiyor. 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları bile 5-6 bin liradan başlıyor. Konut üretiminde ibre aşağıya döndüğünden, ruhsat alımları azaldığından sektör temsilcileri bekle gör moduna geçtiğinden fiyatlar artacaktır.
2021 sağlık, siyasi ve uluslararası ilişkiler başta olmak çok hareketli geçti. Özellikle Kovid-19’un varyantlarını ve ne yazık ki artan vakaları konuştuk ve 2022 yılını da böyle geçireceğiz gibi görünüyor.
Kovid-19 sadece sağlık sistemindeki sorunları değil bir çok sorunu da beraberinde getirdi ve hiçbir ülkenin büyük küresel bir salgına hazırlıklı olmadığını da gözler önüne serdi..
Özellikle korona virüs ile beraber tedarik zincirindeki ortaya çıkan sıkıntılar bir çok ülkeyi zora soktu.
Dünya genelinde İş gücü arzı sorunu da bu kapsamda en çok tartışılan konular arasındaydı.
Özellikle bu süreçte vatandaşlar ilgilendiren en önemli konu vergilere, gıda, ulaşım ve konut fiyatlarına yansıyan zamlardı.
En son da Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, 1 Ocak 2022’den itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle, gelecek yıla ilişkin emlak vergi değerleri belli oldu. Buna göre, 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı.
Özelikle çoğu ara malların ithal edilmesi ve döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle konut fiyatlarındaki artışı, emlak vergisine gelen zammı, inşaat sektörünün 2022 yılındaki hedeflerini Yüksek Mühendis Mehmet Semih Şit ile konuştuk.
2021 yılı hareketli ve bazı sektörler için ne yazık ki kötü bir yıl olarak geçti Semih bey en son alınan kararla emlak vergisine de zam geldi. Peki Vergi artırımı konut fiyatlarına nasıl yansıyacak? Özellikle Yabancıya konut satışında öne çıkan bölgeler ve fiyatlar neler?
2022 konut piyasası için hareketliliğin devam etmesi beklenirken, yapılan projelerle bazı bölgeler değerine değer katacak. Yabancılar için popüler bölgelerde değerlenme devam ederken, pandemi sebebiyle geçtiğimiz sene tercih edilen sahil kesiminde durgunluk bekleniyor.
Bu sene yapılan projelerin bölgelere değer katması beklenirken, öte yandan kentsel dönüşümün de hız kazanması öngörülüyor. Ayrıca ‘2022 yılında yeni metro hatlarının tamamlanarak faaliyete geçmesi halinde, Ataşehir, Ümraniye, Halkalı, Kurtköy gibi bölgelerde de ciddi değer artışları görülmesi söz konusu olabilir.
Özellikle Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinde Uluslararası Finans Merkezi projesinin de etkisiyle değer artışları ivme kazanabilir. Yabancıya satışın yoğun olarak yaşandığı bölgelerden olan Döviz Kuru alım gücünü arttırması nedeniyle merkez ilçelere kayacağı, İstanbul şehir merkezinde Beşiktaş, Kağıthane, Esenler, Beylikdüzü, Esenyurt, Zeytinburnu, Başakşehir gibi ilçeler ön plana çıkıyor.
“KİRA FİYATLARI %6 ARTTI”
Ne yazık ki salgın tam bitiyor derken yeni bir Varyant daha çıktı .Ekonomiyi de yakından ilgilendiren konut sektöründe omicron Varyantı etkili oluyor mu?
Neredeyse her sektörde ve her alanda etkilerini gösteren korona virüs salgını konut fiyatlarını ve gayrimenkul sektörünü de etkiledi.
Yapılan araştırmalara göre ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihine kadar ülke genelinde konut satışları yüzde 11, kira fiyatları ise yüzde 6 artış gösterdi
Salgının olumsuz etkileri ile birlikte insanların açık hava ile temas, sosyal izolasyon gibi ihtiyaçları satılık ve kiralık ev ihtiyaçlarını ve önceliklerini de değiştirdi
Salgının etkisinin görülmeye başlamasıyla birlikte yazlık ev, yayla ev vb. gibi müstakil konutlara gösterilen ilgi arttı. İlk vakanın görüldüğü tarihten itibaren müstakil ev fiyatlarında yüzde 25, kira fiyatlarında ise yüzde 18 oranın bir artış gözlemlendi
Özellikle inşaat malzemelerinden artan fiyatlarda sektörün en çok konuşulan konularında Kovid-19 ile artan bu fiyatların sektöre yansımaları nasıl oldu?
İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %2,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,48 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,23 arttı; işçilik endeksi %0,40 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53,70, işçilik endeksi %19,88 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %2,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,49 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,15 arttı; işçilik endeksi %0,29 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53,90, işçilik endeksi %20,08 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,05, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,46 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,49 arttı; işçilik endeksi %0,81 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53,06, işçilik endeksi %19,15 arttı.
“Konut üretimi durdu, kiralar aldı başını gidiyor”
Son olarak İnşaat sektörünün 2022 hedefleri nelerdir?
Pandemi nedeniyle ötelenen, artan nüfus ve evliliklerle birlikte yükselen konut talebi, bir süredir durağan giden inşaat projelerinin de yeniden hareketlenmesine neden oldu.
Faiz oranı bu sene değil de 2022’nin ilk çeyreğinde geriye gelecektir ve sektör daha da dinamik hale gelecektir, güçlenecektir.
Şu anda elinde para bulunan, faiz oranı yüksek olduğu için bankaya yöneliyor. Doğal olarak faizin getirisinin, giderinin yüksekliği sektörü bir miktar etkiliyor. Bu dönemde konut üretip satmak kolay değil. Şu da muhakkak ki maliyetlerin altında, zararına satış yapamayız.
Konut üretimi durdu. Kiralar aldı başını gidiyor. 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları bile 5-6 bin liradan başlıyor. Konut üretiminde ibre aşağıya döndüğünden, ruhsat alımları azaldığından sektör temsilcileri bekle gör moduna geçtiğinden fiyatlar artacaktır.