Herkese merhaba! Bugün sizlere meşhur psikolojik bozukluklardan biri olan “Borderline Kişilik Bozukluğu”ndan bahsedeceğim.
“Borderline” kişilik kavramı, 1938 yılında Adolf Stern tarafından ortaya atılmıştır. Söz konusu kavramın bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanması ise 1975 yılında Otto Kernberg adlı Avusturyalı bir psikolog tarafından gerçekleştirilmiştir. Borderline kişilik bozukluğundan mustarip olan bireylerin öz denetim mekanizmalarında sorun bulunmaktadır. Bu bireyler duygu, düşünce ve davranışlarında istikrarsızlık yaşamaktadır.
Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkan Borderline kişilik bozukluğu bireyde ani ruh hali değişikliklerine yol açar. Gerçekte kim olduğunu ve ne amaçla yaşadığını sürekli sorgulayan bireyin değer yargıları ve ilgi alanları da durmadan değişir.
Ayrıca başına gelen olayları da oldukça keskin bir biçimde “iyi” ya da “kötü” olarak düşünen bireyin insan ilişkileri de oldukça istikrarsızdır. Bir gün çok samimi davrandığı bir insana ertesi gün düşmanıymış gibi muamele edebilir.
Kendine zarar verme, intihara meyilli olma, öfke kontrolünde problem yaşama, ani ruh hali değişimleri, kendini boşlukta hissetme, diğer insanlar hakkında yersiz bir şüphecilik, diğer insanlara karşı güven problemi yaşamak Borderline kişilik bozukluğunun belirtileri arasındadır.
Borderline kişilik bozukluğu bireylerin eğitimine devam edememesine, sık sık iş değiştirmesine, işini kaybetmesine, riskli hareketlerde bulunarak hukuki problemler yaşamasına yol açmaktadır. Ayrıca söz konusu bozukluktan muzdarip olan bireylerin depresyon, anksiyete, alkol/uyuşturucu bağımlılığı gibi durumlar yaşama ihtimali de muzdarip olmayan bireylere göre daha fazladır.
Bu psikolojik bozukluğun tedavisinde genellikle ilaçlar tercih edilmez. Ancak depresyon, anksiyete gibi durumları hafifletmek için doktor tarafından önerilebilir. Genellikle psikoterapi uygulanır ve böylece bireyin semptomları hafifletilerek yaşam kalitesi arttırılır.
Şimdilik bu kadar. Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!