12 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - OKB görülme oranı kadınlarda daha fazla

OKB görülme oranı kadınlarda daha fazla

Haberton - Haberton
14 Aralık 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
OKB görülme oranı kadınlarda daha fazla

OKB görülme oranı kadınlarda daha fazla

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uzman Psikolog Merve Sarsmaz’ın yaptığı açıklamaya göre OKB görülme oranı kadınlarda daha fazla

Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, yapılan araştırmalarda her 100 kişiden 3’ünde obsesif kompulsif bozukluğunun (OKB) saptandığını söyleyerek, “Bu bozukluk sıklıkla ergenlik dönemi ve 20-30’lu yaşlarda başlamakla birlikte, okul öncesi dönemdeki çocuklarda da görülebilmektedir. OKB’nin kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazlayken, erkeklerde ise daha erken yaşlarda başlamaktadır” dedi.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Psikoloji Bölümü Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB), ruhsal bir hastalık olduğunu söyledi. Günlük yaşam işlevselliğini kısıtlayabilen obsesif kompulsif bozukluğun, iş ve sosyal yaşamda önemli problemlere yol açabildiğini ve yaşam kalitesini düşürebildiğini ifade eden Sarsmaz, “Sürekli elleri yıkamak, kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, işleri belirli sayıda yapmak gibi birçok takıntılı düşüncenin ve davranışın gündelik yaşamı etkileyecek yoğunlukta olması, obsesif kompulsif bozukluğun habercisi olabiliyor.

Travmaların ve erken çocukluk döneminde geçirilen aile sorunlarının neden olabileceği bu bozukluk mükemmeliyetçilik, kuralcılık ve titizlik gibi kişisel özelliklerden de kaynaklanabiliyor. Obsesyonlar, bireyin zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelişir, sıkıntıya, huzursuzluğa, kaygıya neden olur ve kişi tarafından mantık dışı olarak değerlendirilir. Obsesif birey yineleyici düşüncelerini ve davranışlarını engelleyemez” diye konuştu.

’20-30’LU YAŞLARDA BAŞLIYOR’

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeninin kesin olarak bilinmediğini kaydeden Sarsmaz, şunları söyledi:

“Ancak çeşitli fizyolojik ve psikososyal faktörler, bu bozukluğa yatkınlığı artırabilmektedir.

Yapılan araştırmalar, OKB’li hastaların anne-babalarında ve diğer birinci derece akrabalarında OKB’nin sık olarak görüldüğünü, OKB’li hastalarda, beynin sinirsel iletiminde önemli rolü olan serotonin hormonun işlevlerinde bozukluk gözlemlendiğini, Çeşitli travmatik deneyimlerin,

Erken çocukluk döneminde aile ilişkilerindeki problemlerin, mükemmeliyetçilik, kuralcılık ve titizlik gibi çeşitli kişilik özelliklerin obsesif kompulsif bozukluk gelişiminde önemli rol oynadığını göstermiştir. Yapılan araştırmalar, her 100 kişiden 3’ünde obsesif kompulsif bozukluk saptandığını göstermektedir. Bu bozukluk sıklıkla ergenlik dönemi ve 20-30’lu yaşlarda başlamakla birlikte, okul öncesi dönemdeki çocuklarda da görülebilmektedir.

OKB’nin kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazlayken, erkeklerde ise, daha erken yaşlarda başlamaktadır.”

‘KÜLTÜRDEN KÜLTÜRE DEĞİŞİYOR’

Sarsmaz, en sık görülen obsesyonlar ve kompulsiyonlar ile ilgili, “Obsesyonlar ve kompulsiyonlar kültürden kültüre değişmekle birlikte, tüm dünyada en çok görülen obsesyon ve kompulsiyonlar şu şekildedir. Bulaşma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu, kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu, cinsel içerikli obsesyonlar, dini içerikli obsesyonlar, simetri-düzen obsesyonları ve kompulsiyonları, dokunma kompulsiyonları, sayma kompulsiyonları, biriktirme ve saklama kompulsiyonları, batıl inançlar, uğurlu uğursuz sayılar ve renkler. Obsesif hastalar, kaygı verici düşüncelerinden kaçınarak başa çıkmaya çalışır.

Fakat kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kaçınma davranışı pekişerek güçlenmektedir. Bu durum kısır bir döngü haline gelmektedir” dedi.

‘TEDAVİ EDİLEBİLİR’

Sarsmaz, obsesif kompulsif bozukluğun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde ilaç kullanımı ve bilişsel davranışçı psikoterapinin en etkili yöntemler olduğu kanıtlanmıştır. Bilişsel davranışçı terapiler, hastalığın tedavisinde ve nükslerin önlenmesinde çok önemli yer tutmaktadır. Bilişsel terapi bazen tek yöntem olarak kullanılırken bazı durumlarda süreç hem ilaç tedavileri hem de bilişsel terapilerle birlikte yönetilmektedir. İlaç tedavisi beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yöneliktir.

Davranış tedavilerinde amaç, hastaya kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma, kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle, yani obsesyonlarla karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için ortaya çıkan tekrarlayıcı davranışları, yani kompulsiyonları engellemektir. Bilişsel süreçte ise tehdit, tehlike ve aşırı sorumluluk algılarının ne oranda gerçekçi olduğu, hangi düşünce hataları sonucunda abartılı tehdit ve tehlike algılarının ortaya çıktığı saptanmaktadır. Düşüncelerin bir amaç değil, araç olduğu ve işlevsiz düşüncelerin yerini gerçekçi ve işlevsel düşüncelere bırakması sağlanmaktadır.”

‘BİRÇOK PSİKİYATRİK BOZUKLUK ORTAYA ÇIKABİLİR’

Obsesif kompulsif bozukluğun başka rahatsızlıkların oluşmasına neden olabileceğini ifade eden Sarsmaz, “Obsesif kompulsif semptomlarıyla eş zamanlı olarak yeme bozukluğu ve depresyon gibi birçok psikiyatrik bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Kişinin içinde bulunduğu bir kaygı durumu ya da duygu durum problemi, yakın ilişki içinde olduğu bireyleri de etkilemektedir. OKB’li hastalar, takıntılı düşünce ve davranışlarının çevreleri tarafından fark edilmesi durumunda nasıl karşılanacaklarıyla ilgili yoğun endişe yaşar ve hissettiklerini paylaşmaktan kaçınabilir.

Aileleri ve arkadaşları, kişinin obsesif düşünce ve davranışlarını engelleyemediğini bilmeli, tedaviye uyum sağlamaları için onları desteklemelidir. Ayrıca davranışlarındaki nedeni sorgulamak yerine, onu anladıklarını ve yanında olduklarını hissettirmeleri önemlidir. OKB’li bireyin de takıntılarından rahatsızlık duyduğu, zihnine takılan düşüncelerin sebep olduğu kaygı ve korkunun önüne geçebilmek için kendini, tekrarlayan zihinsel ve davranışsal kalıpların içinde bulduğu unutulmamalıdır.

Engel olunamayan takıntılı düşüncelere ve bu düşüncelerle ilişkili zorlantılı davranışlara sahip olan kişiler, bu düşünce ve davranış bozukluğunun gündelik hayatını ve insan ilişkilerini etkilemesi durumunda vakit kaybetmeden uzman desteğine başvurmalıdır” dedi.

Etiketler: Kadın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İHBİR’in İhracat Birincileri 16 Aralık’ta belli olacak

Sonraki Haber

BAU Radyo Müzik Onair Ödülleri için geri sayım

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ABB’den meme kanserine karşı farkındalık eğitimi: "Farkındalık oluşturmak için önemli bir ay"
Sağlık Haberleri

ABB’den meme kanserine karşı farkındalık eğitimi: “Farkındalık oluşturmak için önemli bir ay”

11 Ekim 2026
Sabah çene ağrısıyla uyanıyorsanız dikkat: Sorun yalnızca dişlerde olmayabilir
Sağlık Haberleri

Sabah çene ağrısıyla uyanıyorsanız dikkat: Sorun yalnızca dişlerde olmayabilir

11 Ekim 2026
Uzmanlar uyarıyor: Kalpteki ritim bozukluğu, inme riskini artırıyor
Sağlık Haberleri

Uzmanlar uyarıyor: Kalpteki ritim bozukluğu, inme riskini artırıyor

11 Ekim 2026
'Yapay zeka ile dertleşmek psikolojik tedavinin yerini tutmaz’
Sağlık Haberleri

‘Yapay zeka ile dertleşmek psikolojik tedavinin yerini tutmaz’

10 Ekim 2026
Lise öğrencisi Ece Defne'nin bilimsel araştırması tıp dergisinde yayımlandı
Sağlık Haberleri

Lise öğrencisi Ece Defne’nin bilimsel araştırması tıp dergisinde yayımlandı

10 Ekim 2026
Van'da beyin damar yumağı ameliyatsız tedavi edildi
Sağlık Haberleri

Van’da beyin damar yumağı ameliyatsız tedavi edildi

10 Ekim 2026
Sonraki Haber
BAU Radyo Müzik Onair Ödülleri için geri sayım

BAU Radyo Müzik Onair Ödülleri için geri sayım

En Güncel Haberler

Düzce'de traktör römorku devrildi: 11 yaralı
Yerel Haberler

Düzce’de traktör römorku devrildi: 11 yaralı

12 Ekim 2026
Manisa'da tur otobüsü ve TIR'ın çarpıştığı kazada 11 ölü, 26 yaralı
Yerel Haberler

Manisa’da tur otobüsü ve TIR’ın çarpıştığı kazada 11 ölü, 26 yaralı

12 Ekim 2026
Avcılar’da ters yön uyarısı yapan esnafa saldıran sürücüye 180 bin lira ceza
Yerel Haberler

Avcılar’da ters yön uyarısı yapan esnafa saldıran sürücüye 180 bin lira ceza

12 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Nusaybin’de terör örgütü PYD/YPG’nin roketli saldırısında şehit olan 12 kişi anıldı

11 Ekim 2026
Yaşam

Beşiktaş’ta fren yerine gaza basan 79 yaşındaki sürücü bahçeye uçtu

11 Ekim 2026
Yaşam

Bakan Kurum, yeni evine taşınan Hataylı depremzedenin görüntülerini paylaştı

11 Ekim 2026
Yaşam

Nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede kalbinin delik olduğunu öğrendi

11 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Erdoğan'ı hedef alan İsrailli Bakan Katz'a Ömer Bolat'tan sert yanıt

Erdoğan’ı hedef alan İsrailli Bakan Katz’a Ömer Bolat’tan sert yanıt

- Haberton
11 Ekim 2026

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve aziz milletimizi hedef alan küstah...

Türkiye’nin enerji politikası 2026: Akkuyu Nükleer Santrali, yenilenebilir enerji ve 2035 hedefleri

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın üzerinden 11 yıl geçti: Acılar dinmedi, adalet arayışı sürüyor

Arkadaşınızla konuşuyorsunuz, reklamı telefonunuza düşüyor: Bu nasıl mümkün?

Çizgi filmlerin görünmeyen mesajları: Ebeveynler nelere dikkat etmeli?

Güncel Haber

Düzce'de traktör römorku devrildi: 11 yaralı

Düzce’de traktör römorku devrildi: 11 yaralı

12 Ekim 2026
Manisa'da tur otobüsü ve TIR'ın çarpıştığı kazada 11 ölü, 26 yaralı

Manisa’da tur otobüsü ve TIR’ın çarpıştığı kazada 11 ölü, 26 yaralı

12 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton