Tekirdağ’da denizanası görülmeye başlanırken; uzmanlar zehirleyebileceği yönünde uyarı yaptı
Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında yoğun olarak görülen denizanaları, rüzgarın da etkisiyle kıyıya vurdu. Denizanalarına kesinlikle dokunulmaması gerektiğini belirten Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Şirin “Bu genel bir iklim değişikliğinin getirdiği durum. Uç noktalar halinde görüyoruz. Görülme süreleri uzayabiliyor. Popülasyonları çok yüksek seviyelere çıkabiliyor” dedi.
Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında yoğun olarak denizanaları görülmeye başlandı. Denizinin dibine ara sıra inip, tekrar yüzeye çıkan denizanaları, rüzgarın etkisiyle kıyıya da vurdu. Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Şirin, denizanalarının mevsime ve deniz sıcaklığına göre bazı bölgelerde artış gösterebileceğini söyledi.
‘BU DURUMLARLA KARŞILAŞMA ORANLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’
Denizanalarının mevsimsel durumuna dikkati çeken Doç. Dr. Şirin, şunları söyledi:
“Bulunduğu finum ve beslenme tiplerinden kaynaklı olarak fitoplanktonları tercih ediyorlar. Küresel ısınma ve su sıcaklıklarının uzun sürelerde sabit ve yüksek seviyelerde gitmesi, denizanalarının genel beslenmesini sağlayan fitoplanktonları çoğaltıyor. Dolayısıyla da mevsimsel olarak hareket halinde olan denizanaları, kütlesel olarak bu fitoplanktonların bulunduğu yerlerde beslenme davranışı gösteriyor. Bu genel bir iklim değişikliğinin getirdiği durum. Bilim insanları da bunlarla yüzleşiyoruz. Uç noktalar halinde görüyoruz. Görülme süreleri uzayabiliyor. Popülasyonları çok yüksek seviyelere çıkabiliyor. Ama bazen de çok düşük seviyelerde inebiliyor. Maalesef bu durumlarla karşılaşma oranları da her geçen gün artıyor.”
Denizanalarına kesinlikle dokunulmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Şirin, “Dokunulmamalı çünkü uzantılarında nematisit dediğimiz bazı yapılar var. Bunlar vücudumuza temas ettiği zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve zehirleyebilirler. Bu neden ile denizanalarına kesinlikle dokunmamamız gerekiyor” diye konuştu.
KEMİKLER EDİRNE’DE BULUNDU
Tekirdağ’da sergilenen fosil kemiklerinin Edirne’de çeşitli zamanlarda kum ve çakıl ocaklarındaki çalışmalar sırasında bulunduğu belirtildi. 1960’lı yılların başından beri Edirne Müze Müdürlüğü envanterine girmeye başladığı belirtilen mamut kemiklerinin yapılan çalışmalarla ‘Mammuthus Meridionalis’ olarak adlandırılan ‘Akdeniz Mamutu’na ait olduğu belirlendi.
1960’LARIN BAŞINDA BULUNDU
Edirne’de özellikle Meriç Nehri kıyısında, merkez ve ilçelerindeki kum ve çakıl ocaklarında çeşitli zamanlarda tespit edilen mamut kemikleriyle ilgili detaylı inceleme sonrası, uzmanlar tarafından rapor hazırlandı. Raporda, 1960’ların başında Edirne merkezde Sabuncu Bağları mevkisinde yapılan kazılarda ele geçirilen buluntulara dikkat çekildi.
‘KİMİ BULUNTULAR, 2 MİLYON YAŞINDA’
Konuyla ilgili hazırlanan raporda, “Edirne merkezinde yer alan, Sabuncu Bağları mevki olarak da adlandırılan piknik alanı içerisinde 1960’ların başında Prof. Kansu başkanlığında yürütülen detaylı kazılarda çıkarılan fil ve diğer iri memeli örnekleri de müze envanterine kaydedilmiştir. Edirne müzesi envanterine kayıtlı fosil örneklerin TÜBİTAK tarafından da desteklenen bir bilimsel çalışma kapsamında ilk kez ilgili müzede paleontolojik açıdan incelenmesi neticesinde Edirne yöresi Pleyistosen memeli faunasının Mastodon (Anancus arvernensis), Akdeniz Mamutu (Mammuthus meridionalis) ve Step Bisonu (Bison cf. priscus) taksonlarını içerdiği ve yaşının yaklaşık 2 milyon sene olduğu görülmüştür. Koleksiyonların büyük çoğunluğu mamutlara ait olup bizon örneği yöredeki tek Artiodactyla örneğidir” denildi.