Bazı insanlar özeldir, yaşamla ölüm arasındaki o mucize dokunuşu sağlarlar, sağlık sektörüne hizmet eden özverili çalışan sağlık neferleri doktorlara gereken önem verilmelidir.
İnsan yaşadığı çevrenin eseridir. Ailesi, çevresi, yaşadığı ortam, sinirli, öfke kontrolü olmayan bireylerden oluşuyorsa, çocuk bunu yansıtır okulda, arkadaşına, işine, eşine ve çevresinde şiddet uygular problemi çözme tekniği budur çünkü başka şeklini öğrenmemiştir. İnsan denilen varlık duygularıyla bir bütündür sakin olmak ortamı yönetmek yaşadığınız problemi çözmeye çalışmak gerekir. Şiddet her kapıya girmiş durumda evde okulda işte sosyal hayatta.
Doktorluk kutsal bir meslek özverili olmayan, sabır gösteremeyen, insan sağlığını çözmeye çalışmak istemez. Sorumluluğu okul süresi eğitimi meşakkatli bir süreç, uygulamada ise büyük sabır ve özveri göstermelisiniz. Son dönemlerde sağlık çalışanlarına karşı saldırı ve yaralama olayları duyuyor, görüyor, okuyoruz. Bu durum hiç hoş bir şey değil. Çaresizlik, çözüm aramak insanı gerebilir, karşı taraf belki o an size yeterli gelmediğini düşündüğünüz cevabı verebilir. Yoğun iş temposu, muayene yoğunluğu, viziteler, eğitimler, bazen ameliyatlar, kolay bir durum değil. Yapılacak en ufak bir hata sonu kötü olaylara sebep verebilir.
Doktorluk bana göre hatası sıfıra yakın olmalıdır. En ufak bir hatanız bir insanın canını alabilir, geri dönüşü yok bunun farkında iseniz doktor olmalısınız. Her mesleğin yorgunlukları, hataları olabilir insanız sonuçta, düzeltilmesi mümkün olanları düzeltilir. Hayat oldukça ağır bir sorumluluk bu mesleği icra edenleri rahat koşullarda çalışması gerekmektedir. Bunaltmak, ağır iş yükü, uzun mesai saatleri, davranış sıkıntıları yaşayan hasta ve yakınları, doktorlarımızın en büyük sorunları arasında.
Hastane güvenliği de önemlidir, o binada çalışan sağlık görevlileri yatan hastaların can güvenlikleri başlı başına bir konudur. Elini kolun sallayarak giren bir hasta yakınında satır bıçak gibi aletler bulunması kabul edilebilir değildir. Sağlık sektörü tüm ülkelerde masaya yatırılması gereken bir konudur. Yapılan araştırmalarda bir çok ülkede şiddete uğrayan sağlık personeline rastlıyoruz hukuka yansımış olaylar da can kayıpları bile mevcut. Yapılmış bir araştırmanın yüzdelerini incelediğinizde durumun ne kadar vahi olduğunu görüyoruz.
Aslında sağlıkta şiddet sadece Türkiye’de değil birçok ülkede toplumsal bir sorundur. Örneğin, Avustralya’da sağlık bakım çalışanlarının % 72’sinin şiddete maruz kaldığı, Japonya’da sağlık çalışanlarının % 36.4’ünün son bir yıl içerisinde herhangi bir şekilde şiddet gördüğü, Pakistan’da % 76 oranında hemşirelerin fiziksel şiddet yaşadığı gibi sonuçlar ortaya koyan birçok çalışma sağlıkta şiddet sorununun evrensel boyutunu gösteriyor.
Bazı insanlar özeldir, yaşamla ölüm arasındaki o mucize dokunuşu sağlar, sağlık sektörüne hizmet eden özverili çalışan saygıyı hak eden kutsal mesleğin neferlerine gereken önem verilmeli kanunlarla desteklenmelidir.