Cumhuriyet kadının seçme ve seçilme hakkı. Atamız; biz kadınları, toplumsal cinsiyet ayrımcılığından kurtararak; birey haline getirdi…
5 Aralık 1934 – Türkiye‘de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanun kabul edildi.
“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel sözleri; umarım topluma ışık tutar…
Sevgili okurlar;
Atamız; biz kadınları, toplumsal cinsiyet ayrımcılığından kurtararak; birey haline getirdi…
Türk kadınına değer vererek cömertçe seçme ve seçilme hakkını kazanmasını öngörmüştür.
O hep kadınlara güvenerek ve değer vererek çıktı yola.
Bilim ile, geleceği görerek; toplumda kadına verilen değerin yüksekliği ile o toplumun ne denli ileri bir medeniyet olduğunu anlatarak çıkmıştır yola…
Bunu Türk Milleti’nin sevgi ve güvenini kazanarak yapmıştır.
Sizce de öyle değil mi?
Atatürk olayları bütün açıklığı ile sezen bir zekaya sahip olduğu kadar hissiyatlı bir kişiliğe sahipti…
5 Aralık 1939 Yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanması ve aday olabilmesi hakkı tanındı…
Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’da 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl önce Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanındı…
1930 yılından itibaren çıkartılan bazı yasalarla kadınlar önce Belediye Seçimlerine katılma, köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerinde üye seçilme hakkını kullanmışlardır. Ancak 5 Aralık 1934 yılından itibaren de Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakları tanındı…
Türkiye’de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılında Eylül ayından Ekim Ayının 20’sine kadar süren Belediye Seçimlerinde kullanılmıştır. Böylece ilk defa İzmir ve İstanbul illerinin bazı belediye meclislerine girmeye başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk kadın muhtarı Aydın’ın Çine İlçe’sine bağlı Demirdere Köyünde (bugünkü Karpuzlu İlçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Hanım olmuştur.
5 Aralık 1934 yılında TBMM’ne sunulan Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklik ile 317 üyeli Mecliste oylamaya katılan 258 milletvekilinin tümünün oyuyla değişiklik önerisi kabul edilmiş ve kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.
Kadınların ilk kez kullanıldığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem Seçimleri ile ilk kez 17 kadın Milletvekili 8 Şubat 1935’de Meclis’e girdi.
“Kadın, bugün fikri ve ekonomik hayatta hemen bugün her türlü işte, tarım, fabrikalarda, siyasette, ticarethanelerde, memurluklarda ve bütün hizmetlerde çalışıyorlar ve çalışacaklardır.
Sevgili okurlar
Kadınların var olma çabasını, birey olmasını, Mecliste söz sahini olmasını, Partide Genel Başkan olmasını takdir edeceksiniz eminim.
Ve bize bu günleri armağan eden ATA’mıza minnettarım.