Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü! Kahve severlerin günü kutlu olsun.
Kimine göre 40 yıl, kimine göre bir ömür hatırı olan TÜRK KAHVESİ, değerinden hiçbir şey eksilmeden hatta artarak günümüze kadar ulaşmıştır. Osmanlı döneminden bu yana en çok tüketilen içeceklerin başında gelen kahve, tutkunlarının vazgeçilmez içeceğidir.
Kahvenin kökenin Araplardan geldiği söylenmektedir. Arapçada şarap anlamında kullanılan kahva zamanla dildeki değişmelerle beraber kahveye dönüşür. Her ne kadar adı TÜRK KAHVESİ olsa da, bu kahvenin kökeni Türkiye’den gelmiyor. Türklere özgü pişirme metodu ile pişirildiği için Türk kahvesi adı ile özdeşleşiyor.
Bazı tarihçilere göre Osmanlı döneminden önce de var olduğu ama sadece kuru çekirdek olarak tüketildiği bilinmektedir. Her konuda olduğu gibi kahvenin kökeni konusunda da net bir bilgi bulunmamaktadır. Bilindiği üzere Türk kahvesinin faydaları dilde yaygınlaşmış bir bilgidir artık. En büyük faydası, Türk halk edebiyatçılarına göre insan ilişkilerinde 40 yıl hatır sağlamasıdır. Öncelerde kahvehanelerde sıklıkla tüketilen kahve daha sonra evlerde de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Ev sahibi; gelen misafire bir fincan Türk kahvesi ikram ederken kahvenin yayında bir bardak su sunarmış. Eğer misafir ilk olarak suyu içerse bu karnının aç olduğu anlamına gelirmiş. Ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer öncelikli olarak kahvesini tüketir, suyunu daha sonra içerse bu sadece güzel muhabbet için geldiği anlamına gelirmiş. Özetle misafir açım demez, kahve içişiyle niyetini belli edermiş.
Kahve seven insan toplulukları bilir ki kahvenin sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Kahvenin bağırsak kanserine karşı savaştığını doktorlar ısrarla söylemektedir. Aynı zamanda zihni diri tutmak veya ezber yeteneğini güçlendirmek adına kahve sıklıkla başvurulan bir içecektir. Benim gibi güne kahve içerek başlayan kişilerin günün daha enerjik geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Şimdi gelelim Türk kahvesi hakkında hepimizin bildikleri dışında bilmedikleri bilgilere:
- Türk kahvesi Türkiye’den gelmiyor,
- Türk kahvesinin kendine has pişirilme metodu vardır,(soğuk su ile)
- Türk kahvesinden geliyor,
- Kahvenin sırrı köpüğünden gelir,
- Tuz atılan kahvenin bir hikâyesi vardır,
- Kahve şairlerin şiirlerine, sanatçıların şarkılarına konu olmuştur.
Bence şimdi arkamıza yaslanıp bir keyif kahvesi yapmanın tam zamanı. Hele ki kış ayını sevenler için pencerenin karşısına geçip, bir fincan kahve ile ruhumuzu dinlendirme günü. Bugün 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü, kahveleriniz bol köpüklü keyfiniz daim olsun.