Merhaba Haberton üzerindeki ilk yazım ve ilk konum, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü üzerine.
- Bu bölüm hakkında bilinmesi gereken en önemli hususlardan birisidir ki bunu en başta söylüyorum, “bölüm sandığınız kadar kolay değil arkadaşlar” Neden mi? Çünkü bölüm içerisinde öğrenmeniz gereken birden fazla dil ve birden çok edebi dönem vardır. Dillere örnek verecek olursak; Osmanlı Türkçesi, Eski Türkçe (Köktürkçe) vb gibi diller bulunmaktadır. Bu dillerin yanındaysa Türk Edebiyatı alanlara ayrılmış durumdadır. Alanlara ayrılmıştan kastım şudur;
- Eski Türk Edebiyatı
- Yeni Türk Edebiyatı
- Türk Halk Edebiyatı
Gibi alan derslerinin olmasından bahsediyorum. Bu alan derslerinin yanında dil öğrenmemizin mahiyeti ise bu derslerin kaynaklarının orijinal dil içeriği ile okutuluyor ve çevriliyor olmasından kaynaklanmaktadır.
- Osmanlı Türkçesine gerek duyulmasının sebebi, sizlerin de bileceği üzere Eski Türk Edebiyatı dersi, Osmanlı dönemindeki edebiyatı yani Divan Edebiyatını anlatmasından kaynaklanmaktadır. E ne var ki bunda dediğinizi duyar gibiyim. Önyargılı olmak hiçbir zaman iyi olmamıştır dostlar. Başta da dediğim üzere Divan Edebiyatı Osmanlı dönem Edebiyatından günümüze gelen çoğu kaynak halen Osmanlı Türkçesiyle, günümüz halkının deyiş tarzıyla diyecek olursak “Arapça” alfabe ile yazılmış olmasıdır. Aynı şekilde Türk Halk Edebiyatında da Eski Türkçe yani bir diğer deyişle KökTürkçe dersinin olması zorunludur.
- Kısacası bu bölümde ki çoğu dersler bölüm seçmede zorluk yaşayan veya kafasına göre bölüm yazanlar için alternatif olacak bir bölüm değildir arkadaşlar. Çünkü ben gözümle ve kulağımla şahit oldum bu bölümü yazıp derslerini görünce cayan, kaçan. Sizlere demem şudur ki beni asla yanlış anlamayın eğer bir bölümü kafanıza koyduysanız ve o bölümü okumak istiyorsanız, bu bölüm sadece edebiyat olmak zorunda da değil, ister sayısal ister sözel bölümler olsun herhangi bir bölüm olabilir fark etmez, bölümü araştırıp, dersleri hakkında ön bilgi edinip o bölümü o şekilde tercih etmeniz olacaktır.
- Benim edebiyatı örnek verme sebebim ise şu anda hali hazırda Türk Dili ve Edebiyatı ikinci sınıf öğrenci olmamdan kaynaklanıyor. Bu konu üzerine bir çok yazıyla sizleri bilgilendirmeyi düşünüyorum, eğer sizlerde isterseniz.
- Gelelim kıssadan hisseye, üniversite bölümlerinin tercihleri kafaya göre veyahut sallayarak olacak işler değildir. Öğrencinin bilgisine, yeteneğine, yatkınlığına bakılacak bir iştir. Bu yüzden aileler çocuklarına kendi istedikleri bölümleri değil, çocuklarının kabiliyetli oldukları bölümleri seçmeleri konusunda rehberlik etmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede hem öğrencimiz elinin yatkın olduğu bir alanda gelişmiş olacak hem de ilerde işini severek ve öğrenerek yapmış olacak. Bu sayede geleceğimizi daha güzel nesillere emanet edebilir hale geleceğiz.
- Konunun başlığı Türk Dili ve Edebiyatı bölümü lakin benim anlatmaya çalıştığım asıl nokta sadece edebiyat bölümü ile bağdaştırılamaz bunu herkes biliyor. Ben sadece bildiğim bölüm üzerinden örneklendirme yaparak bölüm seçiminde rehber öğretmenin yardımları, ailenin doğru yönlendirmesi ve araştırmaları doğrultusunda öğrencilerimizin asıl potansiyellerinin ortaya çıkartılabileceği kanısındayım. Bu sayede alanında uzman bireyler yetiştirmiş oluruz.
- Misal ben… Ben lise ikinci sınıfta Türk Dili ve Edebiyatı hocam Sema Aydın tarafından Akyurt Anadolu lisesinde keşfedilmiş bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmen adayıyım. İşte bakın doğru yönlendirilme dediğimiz olay budur ve bu şekilde yapılmalıdır ve sizlerden son kez rica ediyorum lütfen öğrenci arkadaşlarımızı aileler kendi istekleri doğrultusunda değil, öğrencinin yatkın olduğu verim alabildiği bölüme teşvik etmelerini rica ediyorum ve sözlerime şu cümle son veriyorum;
- Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenim Sema Aydın’ın katkılarıyla doğmuş bir Edebiyatçı olan benin öğretmenime teşekkürlerimle ve saygımla… Diğer yazılarda görüşmek dileğiyle hoşçakalın…