Anne babalara öneriler! Destekleyici güven veren bir ailede yetişen çocuklar, sosyal ilişkilerde işbirliğine ekip çalışmalarında başarılı çocuklardır.
Çevresinde uyumlu ve dost canlısıdırlar. Çocuklar hoşgörü ve güven içinde desteklendiği için mutlu çocuk olurlar. Özgüvenleri gelişmiştir.
Çocuklar koşullara bağlı sevilmesi olumsuz sonuçlar verir. Sevgisini bir koşula bağlı gören çocuklar için en travma tik durumlardan biridir. Anne baba olarak çocuğunuzu her durum ve koşulda, kayıtsız şartsız sevmeli, bunu ona hissettirmelisiniz.
- Çocuğunuza hiçbir zaman tembel, yaramaz, inatçı, beceriksiz, huysuz, gibi hitaplarda bulunmayın.
- Çocuğun kendi sorumluluğunu üstlenmesini sağlayın. Onun yerine düşünmeyin, onun yapması gerekenleri siz yapmayın.
- Çocuğun olumsuz davranışlarını bulup eleştirmek yerine, olumlu ve güzel olan taraflarını ortaya çıkarmak, davranış problemlerinin sönmesini sağlayabilir.
- Kendi olumlu özelliklerine ve yeteneklerine önem verilmelidir.
- Çocuğunuzu sohbetlerde kontrol etmeyin, zihnimizde benim çocuğumsun benim hayallerimi sen gerçekleştireceksin, benim istediğim okulda okuyacak, benim tercih ettiğim mesleği yapacaksın düşüncesiyle mi konuşuyorsunuz. Çocuğunuzu kendi yapamadığınız şeylerde kısıtlamayın. Onun sınırlarını siz değil kendi yaratmasına izin verin.
- Çocuğunuzun bir vizyon sahibi olmasına izin verin, hayattaki yolculuğuna doğru iletişim kurun, aile toplantılarında çocuğunuzun neler istediğini anlamaya çalışın, hayallerini sizinle keşfetmesine izin verin.
- Çocuk çevreyi taklit ederek büyür. Çocuk doğru kelime ve cümleler kurduğunda davranışı ödüllendirilmelidir.
- Çocuğunuzun hata yapmasına izin verin. Başarısının düştüğü dönemlerde gelişimin bir parçası olarak görün ve öğrenme sürecinin bir parçası olarak görün.
- Çocuğa güç ve otorite kullanmayın. Bunun yerine, sorun çözebilmeye, hatalarını görebilmeye, akıl yürütmeye odaklanın. Karşılıklı sevgi, saygı, iletişime dayalı bir ilişki geliştirin.
- Çocuğunuza ödül ve ceza yöntemleri kullanmayın. Onun yerine davranışlarının olası sonuçlarını görmesine ders almasına ve deneyim kazandığının farkındalığına ve kavramasına yardımcı olu
- Anne babalar kendinde olmayan bir değeri çocuğuna veremez. Bir anne baba evde kitap okumuyorsa çocuğun odasında kitap okumasını ondan beklememeli. Oyun oynarken kitap okurken etkinlik ve atölye çalışmalarına anne ve babalar dahil olmalıdır.
- Çocuklar sorumluluk almayı bilerek doğmaz, sonradan öğrenir. Aile toplantıları sorumluluk bilinci üzerine konuları anlatılmalı.
- Çocuklar istediklerinizi yapmıyorsa onu aşağılamayın, karakterine kötü sözler söylemeyin. Korkutma utandırma olmadan anlama odaklı yaklaşın. Yaptığı davranışın sorumluluğunu ve sonuçlarının farkında olmasını sağlayın
- Çocukların hayır deme, hata yapma, tekrar tekrar deneme, yardım isteme, yalnız kalmaya, şikâyetçi olmaya hakkı vardır.
- Çocuklarınıza düzenli olarak duygularını sorun. Çocuğunuzun kendi fikirlerine inanmasını öğretin.
- Çocuğunuzun gerçek potansiyeline daha fazla kapasitesini göstermesini beklemeyin.
- Çocuğunuzun geleceği ile hayalini keşfettiniz mi?
- Çocuğunuzun geleceğinize ipotek koymayın. Onunla sürekli olarak konuşun ve hayallerini dinleyin. Onun konuşmasını engellemeyin.
- Çocuklarınızı kalıplamayın. Sizin yaralarınızı çocuğunuza taşımayın. Kendinizi iyileştirmeden çocuğunuzu özgürleştiremezsiniz.
- Çocuğunuzla hayatınızda dans edin, çünkü dans etmek hayatın ahengidir, mutluluktur.
- Siz çocuğunuzun gelişimini nasıl izliyorsanız unutmayın ki, çocuklarınızda sizin nasıl büyüdüğünüzü ve gelişimini izlediğini unutmayın. Çocuklar sessizce izler derin izlerle öğrenir ve gösterirler.
- Çocuklar itaatsizlik karşısında uğradığı ilk şiddet vurmaktır. Çocuklar bu davranışı örnek alarak öğrenir, ileride kendisi de bu şiddet yolunu istediklerini zorla kabul ettireceğini düşünür. Çocuk şiddetle birlikte empati duygusunu kaybeder ve davranışlarının sorumluluğunu almaktan kaçınır.
- Çocuğunuz bir kurala uymadığında ve tekrarladığında kendi alanındaki konforun bozulacağını ona öğretin
- Çocuklar için sınırlar büyümek için bir ölçüttür, sorgulamasını sağlar, anne baba arasındaki ilişkiyi belirler. Çevresini keşfetmeye başlamak, yeteneklerini geliştirmek için esnek sınırlar bir fırsattır. Aşırı kontroller, tutarsız sınırlar çocuğun isyan etmesine neden olur. Çocuklarınıza karşı koyduğunuz sınırlar, çocuğunuzu güvende, sorumluluk almasını, keşif yapmasını sağlıyor mu?