Teknoloji nedir? Teknolojinin hayatımızda ki yeri nedir? Teknolojiyi ne amaçla kullanmalıyız? Teknolojinin çocuklarımıza zararları nelerdir? Sosyal medyayı ne amaçla kullanmalıyız?
Teknoloji aslında öyle bir tanım olarak kullanamayız çünkü sınıflandırılacak kadar küçük bir durum değildir. Ama genel bir yazı yazmak gerekirse hayatımızda kullandığımız bir araçtır. Örneğin telefon tablet, telefon bunlar bizim için teknolojinin yaratmış olduğu hayatımızı her zaman ileri götürmese de bazı noktalarda ileriye taşıması için gereken araçlardır.
Teknolojinin hayatımızda ki yeri nedir?
Teknolojik gelişimler geçmişten bugüne aslında sistematik olarak gelişir. Yani her şeyin bir sıralama noktası vardır. Her şey birbirinin arkasından üstün gelişmeler sonucu ortaya çıkar her şeyin üst düzeyi vardır artık ve bu durum iyi olsa da ekonomi için her zaman iyi değildir. Her insanın ekonomik düzeyi gelir düzeyi iyi olmayabilir teknolojiye her insan ayak uyduramaya bilir teknoloji hızlı gelişen bir durumdur ama yakalamak güçtür.
Teknolojiyi ne amaçla kullanmalıyız?
Teknolojiyi kesinlikle bir araç olduğu için sadece araç olarak kullanmalıyız çünkü bir kez kendimizi onun çevresine kaptırdık mı asla dönüşü olmuyor bizi hem maddi hem de manevi olarak sıkıntıya sokuyor. Örneğin bir kitap okumak istiyoruz artık teknoloji o kadar ilerledi ki e kitaptan hemen açıp okuyabiliriz. Yani kitabın kokusunu almadan ona dokunmadan artık internet üzerinden bir kitap okumak daha kolaydır.
Evet, belki bu durum her an her dakika yanında kitap taşımak istemeyen insanlar için güzel olabilir ama bunu bu şekilde keyfini çıkartmak istemeyenler için tercih edilen bir durum değildir. Bu yüzden teknolojiyi yerinde şeyler için kullanmalıyız. Haber takip etmek için gündeme bakmak için araştırmalar yapmak için kullanmalıyız. Aksi takdirde fazlası zararlıdır. Ayrıca maddiyat olarak düşündüğümüzde de her zaman teknolojiye ayak uydurmamız gerektiğini bilmeliyiz. Herkesin maddi durumu gelir düzeyi aynı değildir.
Teknolojinin çocuklarımıza zararları nelerdir?
Teknoloji hayatımızda araç olduğu kadar zararları da faydaları da vardır. Ama çocuklarımız üzerinde etkisi biraz daha fazladır, çünkü daha eğitim açısından eksik olan ve hiçbir bilgisi olmayan çocuklarınızın eline telefon tablet ya da benzeri şeyler verdiğinizde her ne kadar çizgi film gibi şeylerde izleseler de beyinleri yıkanıyor ve buda çocuğunuzun öğrenim açısından geriye atıyor. Yani en azından çocuklarınız ergenlik çağına gelene kadar eğitici şeyler verin oyunlar alın ama teknolojiden uzak tutun çünkü faydaları olduğu kadar zararları da fazladır.
Yeni nesil çocuklar sürekli yeni oyunlara, yeni telefonlara, bilgisayarlara ayak uydurmaya çalışıyorlar çünkü beyinleri daha tazeciktir. Televizyon seyrederken sürekli kanal değiştiriyor çabuk sıkılıp çabuk tüketiyorlar. Bu yüzden teknoloji çocukları oldukça olumsuz etkiliyor. Bilgisayar başında oyun oynamak yerine çocuğunuzla oyun oynamanız bile oldukça etkili olacaktır.
Sosyal medya nedir faydaları ve zararları nelerdir?
Her türlü bilgiyi topluma kazandıran, eğlence, bilgi ve eğitim gibi üç temel alanda incelediğimiz neredeyse hayatımızı teknolojiye adayıp hayatımızın % 85 ini kapsayan bir alandır. Kişilerin yaşam tarzlarının ve yaşamlarının takibi, Gündemi çabuk öğrenme ve takip etme Yeni arkadaşlar edinme, Yeni iş bağlantıları edinme, Ünlü olmak çok daha kolaydır, Arkadaşlarınla çok hızlı iletişim kurabilirsin. Zararları; ağımlılık yaratır. Kişilere hakaretler olabilir. Saçma ve etik olmayan haberler ortaya çıkar, İsminiz kullanılarak sahte hesaplar açılır ve dolandırıcılık yapılabilir Başkası tarafından olmayan biri gibi tanıtılabiliniz. Tanımadığınız insanlar tarafından rahatsız edilebilirsiniz.
Sosyal medyayı ne amaçla kullanmalıyız?
Tamamen araştırma öğrenme ve ileriye dönük fikirler yenilikler için kullanmalıyız. Gündemi takip etme haberlerden haberdar olma yeni girişimler elde etmek için kullanmalıyız. Sosyal içerikler üretmeli ve bunları paylaşmalıyız. Yeni arkadaşlar edinmeli ama edinirken de çok dikkatli olmalıyız arada bir eğlenmeli ve bunu eğlence için kullanmalıyız. Yoksa bir sörf dalgası gibi saniyelerin zaman akışının nasıl geçtiğini anlamaz o şekilde ilerlemeye devam ederiz ve vaktimiz boşa harcanır.