Aylık ihracatlı firma sayı ortalaması bin 700’lerde olduğunu söyleyen (TİM) Başkanı İsmail Gülle, delegeler Buluşması’nda konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) her yıl organize ettiği TİM Delegeler Buluşması’nda konuşan TİM Başkanı Gülle, ”Görevi devraldığımızdan beri ihracatın tabana yayılmasını kendimize vazife edindik. Bu kapsamda ‘TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları’nı aralıksız şekilde sürdürdük. Seferberliğimizin sonuçlarını ihracatçı firma sayılarımızda net bir şekilde görmekteyiz. 2020’nin her ayında ortalama bin 500 yeni firmamız ihracata başladı. 2021’de bu ortalama daha da yükselerek aylık bin 700 seviyelerine çıkmış durumda” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel hale getirilen TİM Delegeler Buluşması, 1-3 Ekim tarihlerinde Antalya Belek’te gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin katıldığı söyleşi ve panellerin düzenlendiği, yoğun katılımın olduğu buluşmada; farklı bölgelerdeki delegeler ile TİM Yönetim Kurulu Üyelerinin de aralarında bulunduğu 600’ü aşkın ihracatçı, TİM Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde bir araya geldi.
Buluşmada; alanında önemli isimlerle iki gün boyunca ekonomi, 300 milyar dolarlık ihracat hedefi, teknoloji, küresel ticaret, dünyadaki gelişmeler, sağlık ve yaşam konuşuldu.
Gülle, TİM’in faaliyetleriyle ilgili delegelere sunum yaptı. Çekilen aile fotoğrafının ardından yaptığı konuşmada, TİM ailesinin birlikteliğinin önemini vurgulayan İsmail Gülle, delegelerin ihracata yaptığı önemli katkıya ve ihracatta yakalanan başarıya dikkat çekti.
”2000’li yıllar, bizler için şahlanış yılı oldu”
Türkiye’nin ekonomik yükselmesinin anahtarının ihracat olduğunu belirten Gülle, “İhracat, başlı başına bir takım oyunu. Bu kutsal formayı giydiğimiz, ilk kez ihracat yaptığımız gün artık sadece kendimiz için değil sektörümüz için, ülkemiz için, takımımız için koşmaya başladık. Yeri geldi zorluklarla karşılaştık, yeri geldi ödüllerle başarılarımızı paylaştık. Yeri geldi, taktik değiştirerek başka ülkeleri hedefledik. Elimizde bavulumuzla, ayak basmadık tek bir ülke dahi bırakmayarak sürekli koştuk. İşte işin özü formanın hakkını vermek. İhracat ailesi, tüm zorluklara rağmen bu formanın hakkını teslim etti.
Başarılarımızın sonucunda, küresel ticarette artık yeni bir ligdeyiz. Bu aileye, bu inanca, bu gayrete zaten şampiyonluk yakışırdı. Birçoğumuzun ihracatla yeni tanıştığı 80’li yıllarda yıllık 3 milyar dolar ihracat yapılırken, bugün bu rakamı 2 günde gerçekleştirebiliyoruz. 90’lı yıllarda yıllık 15 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyken, bugün bu rakamı bir ayda rahatlıkla yapabilen bir ülkeyiz. 2000’li yılların, bizler için şahlanış yılları olduğunu söyleyebiliriz. 2020’de ise, adeta küresel ticaret durma noktasına geldi. Buna rağmen yıl sonu hedefimizi, 169,6 milyar dolar ihracat yaparak aşmayı başardık. Türkiye, bu zorlu süreçte, ihracatçılarının üstün gayretiyle istihdam kaybı yaşamadı, üretimi ve ihracatı aksatmadı; güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı” diye konuştu.