Çocuklarda akran zorbalığı, güç eşitliğinin olmadığı, süreklilik gösteren zarar verici veya rahatsız edici saldırgan davranışları tanımlamak üzere kullanılır.
Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
Zorbalık, güç eşitliğinin olmadığı, süreklilik gösteren zarar verici veya rahatsız edici saldırgan davranışları tanımlamak üzere kullanılır. Güçlü durumdaki bir öğrencinin; kendi kazancı veya keyfi için, daha güçsüz olanlara karşı, sıkıntı vermek niyeti ile fiziksel, psikolojik, sosyal veya sözel olarak tekrarlayan saldırılarıdır.
AŞIRI KORUYUCU AİLELERİN ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ZORBALIĞA UĞRUYOR
Zorbalığa uğrayan öğrencilerin ortak özellikleri, genellikle güvensiz ve kendilerini koruyamayan, pasif ve boyun eğici bir tarzları vardır. Utangaç ve içine kapanıktır ve bu çocukların çok arkadaşı yoktur. Genellikle aşırı koruyucu ailelerin çocuklarıdır. Zorbalık davranışı gösteren öğrencilerin ortak özellikleri ise, empati kurma yeteneği gelişmemiş, sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde yetersizlikler olabilmektedir.
Saldırgan ve dürtüsel yapıya sahiptir, erkeklerde fiziksel üstünlük kurma eğilimi görülmektedir. Okullarda en çok görülen zorbalık türüdür.
Zorbalık sözlü, fiziksel, duygusal, siber şekillerde ortaya çıkabilir. Dışarıdan ve öğretmenler tarafından kolayca fark edilebilir. Kulak çekme, saç çekme, itme, yumruk atma, tekme atma, tokat atma, bedensel kötü şakalar, kendisine ait olmayan eşyalara zarar vermek.
Duygusal açıdan zorbalık gören kişiye önemli sorunlar yarattığı görülmektedir. Küfür etme, hakaret etme, kaba ve çirkin sözler söyleme, utandırma, küçük düşürme, alay etme, dalga geçme, hoşa gitmeyen, küçük düşürücü isimler (lakap) takma, aşağılayıcı bir biçimde gülme bunlara örnektir.
SİBER ZORBALIĞA DİKKAT
Siber zorbalık ise pandemi dönemi içerisinde, çocukların teknoloji ile daha fazla zaman geçirmesi ve sosyal arkadaşlıklar içinde yer alması ile daha dikkat çekmektedir. Kişilere zarar vermek amacıyla, bir birey ya da grup tarafından, elektronik posta, cep telefonu, çağrı cihazı, kısa mesaj servisi ve web siteleri gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını içeren; kasten, tekrarlayıcı bir şekilde ve düşmanca davranışları destekleyen davranışlar siber zorbalık olarak gösterebiliriz.
Ailelerin çocukların teknoloji kullanım süresine dikkat etmesi ve kontrollü denetleyici olması gerekmektedir. Siber zorbalığın diğer zorbalık türleri kadar kişiye zarar vermektedir. Pasif ve içine kapanık “Hayır” deme, uygun kişiden yardım isteme, kendini savunabilme gibi sosyal becerilerden yoksun olan, kaygılı ya da girişken olmayan, fazla arkadaşı olmayan, çocuklar zorbalık davranışına maruz kalmaktadırlar.
Zorbalık davranışı gösteren çocuklara, yardım edilmezse ileriki yıllarda da başkalarının üzerindeki güçlerini kötüye kullanmaya devam eder ve başkaları için bir tehdit oluşturabilirler. Soyutlanabilir ve yalnız kalabilirler. Çocuğunuz zorbalık olayı içinde yer almışsa, çocuğunuzu dikkatle ve sakin bir tutumla dinleyin. Çocuğunuza nasıl yardım edebileceğiniz üzerinde düşünün ve okul ile işbirliği yapın. Uzmanlardan da destek alarak çözüm üretebilirsiniz.