CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde yerleşik düzene geçen “Suriyeliler askerlikten muaf” mı? soru önergesine, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yanıt verdi.
Gürer’in, ülkemizde askerlik çağına gelen mülteci ve göçmen sayısının kaç olduğu sorusunu Bakan yanıtsız bıraktı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde yerleşik düzene geçen Suriyelilerin askerlik hizmetini yerine getirip getirmeyeceğine ilişkin soru önergesine, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yanıt verdi.
Mevzuata göre, ülkemizdeki yabancı uyrukluların Türk vatandaşlığına alınmaları halinde askerlik hizmetini yerine getireceğini, bunlardan geldikleri ülkelerde askerlik yapanlar ile Türk vatandaşlıklarına alındıkları yıl 22 yaşından büyük olanların askerlik yapmış sayılacakları yer alıyor.
GÜRER, HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORUYU, BAKAN AKAR’A SORDU…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığına, ülkemizde sayıları 5 milyonu geçen ve yerleşik düzen halinde yaşamaya başlayan Suriyeliler askerlik hizmetini yapıp yapmayacaklarının açıklanması için yazılı soru önergesi verdi.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, önergesinde, şu soruları yöneltti:
- “ Ülkemize göç ile gelip yerleşik düzene geçen ve ülkemizin okullarında eğitim alan Suriyeliler askerlik çağı geldiğinde askerliklerini yapmaları için askere alınmakta mıdır?
- Ülkemiz vatandaşlığına geçmiş olan ve askerlik görevini yerine getirmiş kişi sayısı kaçtır?
- Mülteciler için eğitim, sağlık, iş imkânı ve işyeri açma izni verilirken askerlik yapmalarına yönelik bir düzenleme var mıdır?
- Ülkemizde askerlik çağma gelmiş mülteci ve göçmen sayısı kaçtır?”
ASKERALMA KANUNU’NUN 43’ÜNCÜ MADDESİ…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk vatandaşlığına sonradan alınanların, askerlik erteleme ve muafiyet işlemlerinin 7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereğinde yapıldığını belirtti.
TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇENLERİN ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Akar’ın bahsettiği Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesinde “Türk vatandaşlığını sonradan kazananların askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yapar” ibaresinin yer aldığına dikkat çekti.
22 YAŞINDAN BÜYÜKLERE ASKERLİK YOK
Gürer, aynı Kanun maddesinde “Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl 22 ve daha büyük yaşta olanlar askerlik yapmış sayılırlar” ifadesinin yer aldığını da belirterek, “İlgili Kanun maddesine göre, Türk vatandaşlığına geçmeyen ancak ülkemizde yerleşik düzene geçen Suriyeliler için askerlik hizmetini yerine getirme zorunluluğu bulunmuyor” dedi.
ASKERLİK YAPMAYACAK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aynı Kanun Maddesine göre, şayet ülkemizdeki Suriyeli, 22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına geçerse yine askerlik yükümlülüğü bulunmuyor. O nedenle Türk vatandaşlığına geçmek isteyen Suriyeli 22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına geçerse askerlik de yapmayacak” diye konuştu.
EŞİT ŞARTLAR
Türk vatandaşlığına geçmeyenlerin ise hiç askerlik yapmayacağına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,” Milli Savunma Bakanı Akar, soruları yanıtlarken kanunu adres gösteriyor. Eğitim, sağlık hizmetleri karşılıksız alan, işyeri açabilen, yaşı geldiğinde (ülke vatandaşı değilse) askerlikten muaf oluyor.
Bakan, verdiği yanıtta Ülkemiz vatandaşlığına geçmiş olan ve askerlik görevini yerine getirmiş kişi sayısını vermekten kaçındı. Keza aynı şekilde mülteciler için eğitim, sağlık, iş imkanı ve iş yeri açma izni verilirken, askerlik yapmalarına yönelik bir düzenleme var mı sorusunu da yanıtsız bıraktı. Ayrıca ülkemizde askerlik çağına gelmiş mülteci ve göçmen sayısını da açıklamadı. 22 yaşından önce ülke vatandaşı olan kişilerden askerlik yapabilecek olanların sayısı kaçtır ? Ülkemize gelen Afganlılar da gençlerden oluşuyor.
O gençler de kanuna göre askerlikten muaf olacaklar. Giderek, ülkesinde askerlik yapmak istemeyen başka ülke vatandaşlarının ülkemizi tercihi için bir yol olmasın. Ülkemizin her türlü imkânından faydalanan, okuluna giden, hastanesinde sağlık hizmeti alan, iş yeri açan ve çalışma izni alan insanların askerlik yapmama sebebi nedir? Kanun, 22 yaşından önce Türk vatandaşı olan asker alınır diyor ise özel durumları nedeni ile ülkemize gelip yerleşik yaşama geçen mülteciler neden askere alınmıyor?” şeklinde konuştu.