İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyareti sırasında gazetecilerin görüşlerini sorması üzerine, “Bu gezide bir şeyi daha fark ettim; okullar açıldı kiralar uçtu” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyaretlerinin üçüncü gününde Ağrı’ya gitti. Ağrı Diyadin ilçesinden ziyaretlerine başlayan Akşener, Ağrı Merkez’de Fatih Mahallesi’nde yaşanan sıkıntıları görmek için durdu.
Ziyareti sırasında gazetecilerin görüşlerini sorması üzerine bir açıklama yapan Akşener, “Bu gezide bir şeyi daha fark ettim; okullar açıldı, kiralar uçtu” dedi.
Akşener’in açıklaması şöyle:
“Üç gündür Doğu Anadolu’yu geziyorum ilçeleriyle beraber. Ben bu ülkede bir şey yapmaya çalışıyorum, o da şu; gerçek problemler üzerinden konuştuğumuz, sizlerin gerçek sorunlarınızı biz siyasetçilerin konuştuğu, bu sorunlar üzerinden ürettiğimiz çözümler üzerinden de rekabet ettiğimiz bir siyasi dili bir siyasi tutumu oluşturmaya gayret ediyorum bunun adına da makul siyaset deniliyor.
Makul bur dil, makul bir siyaset ve özneyi sizin oluşturduğunuz, emekçinin, işçinin, çiftçinin, köylünün, besicinin, öğrencinin, işsiz gencin, tencere kaynatmakta zorlanan kadının, atanamayan öğretmenin, EYT’linin, 1500 lira ile 2800 arası değişen emekli maaşı alan emeklinin derdinin konuşulduğu ve onların çözümünün üretildiği ve bunun üzerinden seçmen olarak sizin karşınıza çıkıp bizim çözümlerimiz budur, oylarınıza talibiz diyebileceğimiz bir atmosfer. Henüz oy isteme kısmına gelemedik önce bu atmosferi oluşturmaya çalışıyorum.
İkincisi çok şey öğreniyorum, esnafın içerisine girdiğiniz zaman orada gerçekleri görüyorsunuz. Saydığım o dertli grupların bir temsilcisiyle karşılaşıyorsunuz. Siz gazetecilerin de derdi var. 20 aydır geziyorum 20 ayda gördüğüm şey şudur; Türkiye’de çalışan kesim de asgari ücrete mahkum. Yani yüzde 75 oranında Türkiye’nin çalışanının yüz biriminin 75’i asgari ücretle çalışıyor. Dolayısıyla bu da bir ayrı problem olarak ortada duruyor.
Bu gezide bir şeyi daha fark ettim okullar açıldı kiralar uçmuş. Doğu Anadolu’da da ilçelerinde de aynı, İç Anadolu’da da aynı, git Batı’ya Batıda da aynı. İki tür sorun var, birincisi bu tuhaf plansız, programsız kentsel dönüşümle ilgili bir problem yaşanıyor. Kentsel dönüşüme karşı değiliz olmalı ama bu kentsel dönüşüm yaparken doğru çözümler üretilmesi lazım. Rastgele yıkıyorlar evleri özellikle büyükşehirlerde yıkıyorlar, ondan sonra o insanlar kiraya çıkmak zorunda. O mahallede diyelim 100 ev var, 10 ev kirada, 10 ev kiraya gittiği gibi 100 ailede kiraya oturur durumda oluyor, mültecilerin durumu var.
Şimdi okullar açıldı öğrenciler şehirlere gelmeye başlayınca ilçelerde bile kiraların arttığı bir süreç yaşıyoruz. Ben bunu sahadan gördüm, oradan öğreniyoruz. Bunun çözümü nedir? Kentsel dönüşümün daha planlı programlı yapılması. Öğrencilere özellikle yurdun sunulması. Ev sahiplerini suçlamıyorum dolayısıyla herkesin mutlu olacağı çözümler mümkün. Ben arkadaşlarıma da talimat verdim üzerinde çalışıyoruz ben ilk bilgileri sizinle paylaştım.
Burada bir arkadaşımız dedi ki, esnafla dolaşıyorsun tamam da gel bir de burayı gör. Bakın merkezden kaç dakikada geldik, yerler çamur, orada çöp var ondan bahsedildi o çöpün kokusunu alıyoruz. Ağrı’nın beş dakika dışındaki bir yerin köy desen köy değil köyün havası temizdir. Benim yapmaya çalıştığım bu gerçeklikler üzerinden tüm siyasetin çözüm üretip sizin karşınızda o çözümler üzerinden rekabet edeceği bir siyasi atmosferi oluşturmak. Sizler bizi takip ediyorsunuz çok kalpten teşekkür ediyorum.”