Bir Müslümanın çocukluktan beri en çok duyduğu dini bir terimdir günah. Günah nedir? Günah ile haram aynı şey midir? Günah işlenince ne olur?
Özellikle; öyle yapma günah, bunu yapmak günahtır, günah işledin ve benzeri cümleleri pek çoğumuz duymuşuzdur ve kullanırız. Aslında sadece İslam dinine ait bir terim değildir. Peki tam olarak olan günah nedir? Günah ile haram aynı şey midir? Günah işlenince ne olur? Günah insan olarak yapılmaması gereken davranışların bütünüdür.
İnsanların inançları farklı olabilir. Tüm kutsal kitaplar günahı farklı tanımlasalar da özde insanız doğru dürüst olmak, yalan söylememek, hırsızlık yapmamak, hakka girmeden yaşam şeklini oluşturmak günahsız yaşamaya çalışmanın anahtarıdır. Kutsal dinlerde işlenen günahların azaplarının cehennemde karşılık bulanacağına inanılır. Yaşanılanı yaşamadan kişi hayatta çok huzur bulamaz. Haram ise inanılan dinin buyruklarındandır. Dinimizce domuz eti yemek haramdır.
Günahı hayata yaydığımızda bir çok günah işlediğimizi görebiliriz. Haksız yere kazanılan para, bir trafik kazasına neden olmak işini düzgün yapmamak. Birinin ölümüne sebebiyet vermek aynı zamanda bir suç örneğidir. Günah sayılan davranışların kanunda karşılığı suçtur. Cezası kanun önünde verilir. Suçu alışkanlık haline getirmiş kişiler için yapılabilecek pek bir olduğunu düşünmüyorum. Kanun ne kadar ceza verse suç işleme oranlarında hep bir yükseliş vardır. Kısacası cezalar artık caydırıcılık özelliğini kaybetmiştir.
Hırsızlık, gasp, madde bağımlılığı gibi suçların kişilerin kayıtlarında çoğu kez işlenmiş olduğu bunun kanıtıdır. Bazen kanunda karşılığı olmayan günahlarda mevcut olabilir. İhanet, birinin kalbini kırma beklemediğiniz insanda sizi üzen davranışlar yaptıkları belki hiç umurlarında olmasa da siz yaşadığınız bu tecrübe ile insanlara güveniniz kalmaz yalnız olmayı tercih edersiniz. Kim bilir kaçımız şu dakikalarda bile günah işliyoruz. En güzel terbiye insanın kendini terbiye edebilmesidir. İyilik umut güzel günleri hayal etmek istiyorum. Mümkünse tabi.