Kütahya’da deprem 5 büyüklüğünde meydana gelirken olumsuz ihbarın ulaşmadığı bilgisi paylaşıldı
Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kütahya’da deprem çevre illerde de hissedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Altıntaş ilçesi Gecek köyü yakınların olarak saptadığı deprem, saat 14.04’te meydana geldi. Yerin 7.16 kilometre derinliğinde olan deprem, Altıntaş ilçesinin yanı sıra kent merkezi ve Eskişehir’in de aralarında olduğu çevre illerde hissedildi. Paniğe neden olan depremin hasara neden olup olmadığının belirlenmesi için ekipler araştırma başlattı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü Altıntaş ilçesi Aydınlar köyü, büyüklüğünü ise 4.9 olarak açıkladı.
ÇATAKLI: OLUMSUZ BİR İHBAR ULAŞMADI
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kütahya‘nın Altıntaş ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin Twitter’dan açıklama yaptı. Çataklı, paylaşımında “Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde saat 14.04’te 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. An itibariyle olumsuz bir ihbar ulaşmamıştır. Alanda tarama çalışmalarına devam edilmektedir. Geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
DEPREMİN BELİRGİN SÜRESİ 3,17 SANİYE
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 14.04’te Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön değerlendirme raporu hazırladı. Raporda, “Yerin 12.07 kilometre derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Kütahya ilinin Altintaş ilçesine bağlı Osmaniye köyüne uzaklığı 1.23 kilometredir. Ana şoktan, 14.59’a kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1.0 ile 2.5 arasında değişen 16 artçı deprem kaydedilmiştir. Depremin belirgin süresi ise 3,17 saniye olarak hesaplanmıştır” denildi.
Depremin hangi faydan kaynaklandığının yapılacak ayrıntılı sismolojik ve saha çalışmaları ile belirleneceği belirtilerek, “Bölgede 1900 yılından günümüze kadar en büyüğü 7.2 olmak üzere 510 adet deprem meydana gelmiştir. Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 27 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur. Bölgenin sismik aktivitesi, Avrupa’nın 2’nci büyük deprem gözlem istasyon ağına sahip İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 izlenmektedir” ifadelerine yer verildi.