Bilimsel ve teknolojik gelişmeler yaşam tarzımızı, alışkanlıklarımızı ve ihtiyaçlarımızı sürekli değiştirmeye devam ediyor. Peki geleceğin gözde meslekleri nelerdir?
Yeni teknolojiler ve dijitalleşme ile gereksinimlerimizin değişimi, belirli mesleklere duyulan ihtiyaçların da değişmesine neden olmaktadır. Robotik sistemler, otomasyon, yapay zeka ve biyoteknoloji gibi alanlardaki gelişmeler artmaktadır. Mobil internet, bulut teknolojisi, insansız araçlar, nanoteknoloji ve 3D yazıcıların iş dünyasındaki kullanım yoğunluğunun artmasıyla ortaya yepyeni meslekler çıkmaktadır.
Gençlerimizi 21. yüzyıl becerileri ile donatmamız gerekiyor. 21. yüzyıl becerileri üzerine bir çalışma Harvard Üniversitesinden Dr. Tony Wagner’a ait. İş dünyasından liderler ile yaptığı bu çalışmanın neticesinde Wagner, 21. yüzyıl öğrencilerinin ihtiyaç duyacağı 7 beceri olduğunu söylüyor: Eleştirel düşünme ve problem çözme , İş birliği yapmak, Hız ve uyum, Girişkenlik ve girişimcilik, Etkili sözlü ve yazılı iletişim, Bilgiye erişme ve bilgiyi analiz etme, Merak ve hayal gücü. Hangi mesleğe karar verirseniz verin, bunu yaparken dünyanın en iyi insanlarını takip edin ve kendinizi onlarla kuşatın. – Scott Weiss
Peki geleceğin meslekleri nelerdir?
YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ
Yapay zekâ mühendisliği de yapay zekânın ne olduğundan başlayarak, makine öğrenmesi algoritmalarının ardından derin öğrenme algoritmalarının nasıl çalıştığını bilen meslek dalıdır. Yapay Zekâ Mühendisi, yapay zekâ modellerini oluşturur ve test eder. Geleneksel yazılımcılardan bu noktada ayrılır, sorunları tarar ve ihtiyaç duyulan geliştirmeleri yapar. Yapay Zekâ Mühendisliği için kısaca, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ve veri biliminin karışımıdır sayabiliriz.
Bankacılıktan sağlık sektörüne, tekstilden inşaat sektörüne kadar her alanda devreye giren yapay zeka üzerinde çalışmak istiyorsanız matematik, yazılım, büyük veri teknolojisi ve algoritmalarına iyi derecede hakim olmanız gerekiyor. Yapay zeka uzmanlarından, özellikle şirket ve kuruluşların karar alma, problem çözme, hedef belirleme gibi süreçleri için katkı sağlayacak sistemler geliştirilmesi bekleniyor. Makineleri mantıklı kararlar vermek için programlayan Yapay Zekâ Mühendisleri, sıklıkla yazılım firmalarında çalışmaktadır
ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ
Robotik Mühendisi uygun yazılımı hazırlayarak robotlar için görevleri tanımlar ve bu görevlerin nasıl yapılacağı konusunda gerekli komutları ve koordinasyonu düzenler. Robotik mühendislerinin görevi; insanlar tarafından mevcut teknolojiye göre daha verimli, düşük maliyetli, daha hızlı veya daha güvenli hale getiren robotlar geliştirmektir.Robotik mühendisi olmak için matematik ve fen alanlarında yetkin olmanızın yanı sıra yazılım, bilgisayar ve algoritmalarda kendinizi geliştirmeniz gerekir
SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI
Korsan saldırıları, site hack’leri birçok kişi veya kurumun başına gelebilir ve kurumsal bilgiler dışarı sızabilir. Bu durum siber ağların en son ve en güncel teknolojik ekipman ve güvenlik ağları ile korunmasını gerekli kılıyor. Siber Güvenlik Uzmanı, güncel saldırı senaryoları ve yöntemlerini çok iyi bildiğinden şirketlerin veri ağlarının ve bireysel verilerin bu saldırı senaryolarına karşı korunmasını amaçlar. Siber güvenlik uzmanı olmak için ise, bilgisayar teknolojileri, yazılım, matematik gibi alanlarda ilerlemek ve analitik düşünebilmek gerekiyor. Ağ ve bilgisayar sistemleri, programcılık, IT Destek Uzmanlığı, yazılım geliştirme, veri tabanı yönetimi gibi çeşitli alanlarda ortalama üstü bilgiye sahip olması beklenir
OYUN GELİŞTİRİCİSİ
Teknolojinin her geçen gün geliştiği ve internette geçirilen zamanın uzadığı bu günlerde oyun sektörü çok hızlı ilerliyor. Oyunların altyapıları sürekli güncellenip geliştirilirken, efektlerde ve görsellerde de büyük iyileştirmeler yapılıyor.
DİJİTAL PAZARLAMA UZMANLIĞI
Dijital pazarlama uzmanı olabilmek için dijital trendleri yakından takip etmek, sosyal medya platformlarına hakim olmak, SEO, Google Analytics konusunda kendini geliştirmek ve dijital pazarlama trendleri oluşturmak gerekiyor.
SENTETİK BİYOLOJİ UZMANLIĞI
Sentetik biyoloji çeşitli problemleri çözmek için doğanın sağladığı bu canlı makinelere mühendislik prensiplerini uygulayan disiplinlerarası bir alandır. Sentetik biyoloji, hayatı, faydalı amaçları olan biyolojik sistemler yaratmak için bir araç olarak kullanır. Sentetik biyoloji birçok sorunun üstesinden gelmek için kullanılabilir; uygulamaları çok geniştir. Mevcut sentetik biyoloji uygulamaları teşhis, tedavi, enerji, çevre, gıda ve imalat olmak üzere altı ana sektör altında toplanabilir. Mikroorganizmalar, çeşitli hastalıkları ve bozuklukları algılamak ve tedavi etmek için tasarlanabilir
Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar, laboratuvar koşullarında yapay et üretebiliyor. Böylece herhangi bir hayvanın öldürülmesine de gerek kalmıyor. Her geçen gün vegan ve vejetaryen sayısının hızla arttığını da hesaba katarsak sentetik biyoloji uzmanlığının ne kadar revaçta olacağını net olarak görebiliriz. Üstelik et üretimi, işin sadece küçük bir kısmı. Bu bilim dalı sayesinde uzmanlar, birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebiliyor olacak.
MEKATRONİK MÜHENDİSİ
Mekatronik mühendisi, yeni makine ve araçların üretim ve işlevlerindeki verimliliği artırmak için mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin özelliklerini birleştirir. Mekatronik mühendisi, üretim sürecindeki değişiklikleri uygulamaya koymadan önce, montaj hattı verimliliği ve maliyet gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, iyileştirmeler yapmak için çeşitli yöntemlerle testler yapar. Potansiyel çözümleri geliştirmek için bilgisayar destekli tasarım yazılımı kullanır.Mekatronik mühendisi olanlar otomotiv, beyaz eşya, robotik üretim, havacılık gibi alanları da kapsayan çok geniş bir yelpazede iş bulabilirler. Üstelik dünya genelinde ihtiyaç duyulan bir meslek olduğundan diledikleri yerde iş bulma şansına da sahipler.
Veri Analisti ve Veri Bilimci, Büyük Veri Mühendisi, Veri Güvenliği Uzmanı, Alternatif Enerji Uzmanı, Epidemiyolog, Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi, Sanal Gerçeklik Tasarımcısı, Finansal Yönetici, Blockchain Geliştiricisi, Akıllı Bina Teknisyeni, Makine öğrenimi/öğretimi, IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı meslekleri de geleceğin meslekleri olarak sıralayabiliriz.