Kitapları ilgi gören söyleşi köşemizin onur konuğu Gizem Canver’e eserleri ve yazma serüveni hakkında sorular sorduk bizleri kırmayarak cevapladı.
Söyleşi Köşesi’nin yeni konuğu Gizem Canver’e röportaj yaptığı için çok teşekkür ederiz. İyi okumalar…
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhabalar Ben Gizem Canver 1988 doğumluyum. Adanalıyım iki yıllık üniversite okudum halkla ilişkiler mezunuyum bunun yanında İstanbul’da bir çok eğitimlerim oldu. Yabancı dil olsun diksiyon eğitimi olsun bu ve bunun gibi eğitimlerim oldu. Bunlarla birlikte yazarlık eğitimim de oldu kitap okumayı ve bilgilendirici filmler izlemeyi severim
Hobileriniz ve fobileriniz nelerdir?
Kitap okumak bazen müzik dinlemek güzel yerlere seyahat etmek vb . fobilerim ise yılanlar ve böcekler olmak üzere ikiye ayrılır
Eserinizi yazma serüveninizi anlatır mısınız?
İlk olarak Gizem’in içinden adlı şiir kitabım çıktı size ilk bebeğimin çıkma serüvenini anlatayım ben de, ilk olarak herkes gibi okul sıralarına şiirler ve güzel sözler yazıyordum, bir gün bir arkadaşım bu yazdıklarımı beğenmiş ve bana söylemişti “Neden bunları bir kitap haline getirmiyorsun?” diye ben de o zaman nasıl olur ki nasıl yapabilirim demiştim. Tabi o zamanlar pek bilmiyordum sonra gidip araştırdım kitap çıkartma işlerini ve o şekilde yazdım ve ilk yayın evini de araştırıp buldum. Diğer kitaplarım ise onlarla hem kurgu ve gerçek hayat olmak üzere iki tane de romanlarımdır.
Kitabı yazmaya iten şey ne oldu?
Gizem’in İçinden adlı kitabımı yazmaya iten şey arkadaşımın bana verdiği destekti. Geçmişin Karanlık izini ve Uçurumun Göz Yaşları adlı kitaplarımda olduğu gibi gerçek hayatın bazı üzüntüleri yani insanların bazı konularda yanlış ve bilinçsiz davranışları. Bununla birlikte yazmayı da çok sevdiğim için yazıyorum diyebilirim.
Bu benim idolüm dediğiniz birisi var mı varsa neden o?
Açıkçası kendime bir idol seçmedim ama sevdiğim var diyebilirim
İlk olarak Özdemir Asaf, Turgut Uyar, Ayşe Kulin.
Kitabınızı yazdığınız zaman size karşı duran oldu mu ? olduysa onlara karşı nasıl bir yol izlediniz?
Hayır olmadı.
Kitabınızın yazma aşaması bittiği an yayınlatma aşamasında neler yaşadınız?
Yayınlatma aşaması tabi bazı zorluklardan geçiyor zaman alıyor bazı şeyler
Tabi sorunlar yaşanmıyor değil ama bunlar güzel şeyler aslında çok ta büyük şeyler yaşamadım çok şükür diyelim.
Kitabınızı alanlara okuyanlara ne vaat ediyorsunuz?
Kitabım bir gençlik aşk romanıdır ama içinde insanların yanlış arkadaş edinmeleri sonucunda neler olabileceğini ve onlardan nasıl vaz geçeceklerini yazıyorum ama bir de içinde birkaç aksiyon sahneleri var yani kitabımı okuyanlar beğeniyorlar hatta kendini merak ettiriyor gayet beğendim diye yorumlarda almıyor değilim o yüzden okusunlar gündemden ve hayattan yaşanıyor olan bilgiler de var.
Okuma seviyesi düşük olan bir ülke de yazar olmak sizin için neyi ifade ediyor?
Şöyle açıklamak gerekirse nasıl ki bir tohumu toprağa ekersiniz onun kesin olarak çıkıp çıkmayacağı tam belli değildir ya tam çıkar ya da yarım olarak çıkar sonra da çürür, aynen yazarlıkta böyle bir şey umut her zaman olmalı diye düşünüyorum.
Beni yazarlığa iten şey şudur dediğiniz bir şey var mı? varsa nedir?
Aslında şiir yazmakla başladım yazım hayatına, oradan roman olarak aktı tamamen yazmayı ve hayal kurmayı sevdiğim için yazıyorum yani özellikle yazarlığa iten bir şey olmadı diyebilirim.
Sizin için ilham nedir?
İlham gecedir bazen doğadır ya da akan bir sudur.
Kitabınız bir obje olsa ne olurdu?
Kalp ve kahve.
Kitap yazarken olmazsa olmaz dediğiniz bir şey var mı?
Kahve ve su arada çay ama mutlaka sessiz bir ortam tercih ederim.
Genç yazarlara tavsiyeniz nelerdir?
Olabildiğince çok okusunlar ve gezsinler yeni yerler keşfetsinler çünkü keşif her zaman için iyidir bir de unutmadan okudukları kitapların mutlaka özetlerini çıkartsınlar.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bana bu güzel röportajı sağladığınız için teşekkür eder tüm diğer yazar dost ve arkadaşlarıma başarılar dilerim.