Sağlıklı beslenmek için bazı bitkisel besinleri beslenmemize katarak bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz, bu besinlerin başında doğal bağışıklık mucizesi Zencefil geliyor.
Sağlıklı yaşamanın temel parçalarının sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, bol su içmek, stresi en az seviyede tutmak, iyi uyumak olduğunu biliyoruz. Sağlıklı beslenmek için sağlıklı yiyecekleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. İlave olarak, bazı bitkisel besinleri beslenmemize katarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir, sağlığımıza destek olabiliriz. Böyle besinlerin başında sağlığımıza birçok faydası olan ‘’zencefil’’ geliyor.
Zencefil Nedir?
Zencefilgiller familyasına ait olan zencefil, daha çok Çin, Hindistan, Karayipler, Afrika, Asya gibi bölgelerde yetişen, gövdesi boruyu andıran bir bitkidir. Biz bu bitkinin kök kısmını taze veya toz haliyle tüketmekteyiz.
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
- Gaz ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerini hafifletir.
- Bağırsak kaslarını rahatlatarak kabızlığa iyi gelir.
- Baş dönmesi ve mide bulantını önlemek için kullanılabilir. Örneğin araç tutması sorununuz varsa ve uzun bir yolculuğu çıkacaksanız eğer yolculuk öncesi tüketebilirsiniz.
- Ağrı kesici etkisi bulunmaktadır. Özellikle adet ağrısı ve eklem ağrısı durumlarında etkili olduğu gösterilmiştir.
- Mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucudur.
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Gribe ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Hastalık durumlarında da semptomların (baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, soğuk terleme vs) etkisini azaltır.
Ne Kadar Zencefil Tüketilmelidir?
Günde 1-2 gram, en fazla 5 gram zencefil kullanılmalıdır. Yani, 1-2 fındık büyüklüğünde taze zencefil veya 1-2 çay kaşığı toz zencefil yeterli olacaktır.
Fazla Zencefil Tüketmenin Zararları Nelerdir?
Fazla zencefil tüketmek; ishale, kan şekeri düşüklüğüne, tansiyon düşüklüğüne, keskin aromasından dolayı mide ekşimesine neden olabilir.
8 yaşından küçük çocuklar önerilen dozun yarısı kadar kullanmalılardır. Hamile ve emziren anneler de tüketiminde dikkatli olmalılardır.
Kanı sulandırır. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar tüketimine dikkat etmelidir. Yine aynı sebepten, cerrahi operasyonlar öncesinde kullanımına ara verilmelidir.
Zencefil Tarifleri
- 1 kase yoğurda 1 çay kaşığı toz zencefil katabilirsiniz.
- 2 dilim taze zencefili birkaç dakika kaynatarak zencefil çayı yapabilir, aroma katmak isterseniz limon, bal veya çubuk tarçın ekleyebilirsiniz.
- Balın sağlık faydalarını zencefil ile arttırmak isterseniz; 2 yemek kaşığı zencefili küçük bir kavanoza koyun, kavanozun kalanını bal ile doldurun. Günde 1 tatlı kaşığı bu baldan tüketebilirsiniz. (Karışımı arada sırada kapağını açarak havalandırmayı unutmayın)