CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşın alım gücünün düşmesi pazarcı esnafını da zora soktu, pazarcı esnafı da vatandaş da dertli” dedi.
Vatandaş sürekli artan gıda ve sebze fiyatlarından şikayet ederken esnaf ve pazarcılar ise alım gücü olmayan vatandaşın daha az ürün aldığını ve bunun neticesinde bir önceki yıla göre pazara daha az ürün getirdiklerinden dert yanıyor. Farklı bölgelerde kurulan çarşı ve pazarlardaki fiyatlara ise vatandaş, “Gelirimiz düştü fakat fiyatlar her geçen gün artıyor. Ürün alacak bütçemiz, dayanacak halimiz kalmadı” diye dert yanıyor.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Zincir marketlerin her köşe başını tuttuğu günümüzde, tüm esnaflarımızın işleri bu sebeple daralmıştır. Pandemi, esnafı boğulma noktasına getirdi. Semt pazarlarında hem taze hem uygun fiyatla ürün satılır, vatandaşlarda haftalık sebze ihtiyacı için pazar yerlerini tercih ederdi. Marketlerde, fiyatların daha yüksek ve günlük ürünün sınırlı olması semt pazarlarını cazip kılıyordu. Mevsimine göre de fiyat indirimi önce pazar yerlerine yansırdı. Artık mevsimi gelen ürünün fiyatı pazarda dahi düşmüyor. Tarlada üreticinin elinde değer bulmayan ürün tezgâhta 4-5 kat zamlanıyor. Pazarcı esnafı karlarından ciddi oranda feragat etmesine rağmen vatandaşın gelir kaybı yaşaması neticesinde alım gücünün daralması ürün satışını zorlaştırıyor” diye konuştu.
CİDDİ VERİM KAYBI OLACAK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl yaşanan kuraklığın yanında don olayı ve dolu yağışının da bahçelerde ciddi zarara neden olduğunu belirterek ürünlerde ciddi verim kaybına yol açtığını işaret etti.
Gürer, “İklim değişiklikleri ve küresel ısınma tarımsal anlamda önemli kayıplara neden olmaktadır. Üretici zor durumdadır. Bazı ürünlerde yaşanan talep daralması neticesinde ürünler tarlada kalmaktadır. Girdi fiyatlarındaki artış maliyeti direk etkilemektedir. Bir de tüccarın alım yapmaması üreticinin belini bükmektedir. Öte yandan üreticiden alınan ürün yüksek fiyatla tüketiciye ulaşmaktadır. Bu arada yaşanan dolu, don, sel, çöl sıcakları ve kuraklık üreticiyi iyice boğmakta olup bir an önce ÇKS şartı aranmadan zarar gören çiftçiye destek verilmelidir. Sadece TARSİM’e kayıtlı üreticilerin değil hasar gören tüm üreticilerin zararının karşılanması için girişimde bulunulmadır. ÇKS kaydı olmadığı için de TARSİM sigortası yaptıramayan çiftçilerin zararını da iktidar karşılamalıdır ” diye konuştu.
YEM FİYATLARI ARTIYOR, ÜRETİCİ ZORDA
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımla uğraşan her kesim sorunlu. Tüketiciye ürün yetiştiren çiftçi de geçimini hayvancılıkla sağlayan da dert yanıyor. Tüketicinin çarşı-pazar ve markete, zorunlu ihtiyaçlarının dışında gidecek ve alım yapacak ekonomik gücü yok. Et ve süt fiyatları tüketiciye ulaşana kadar kat kat artsa da besicinin bundan bir kazancı olmuyor. Aradaki fiyat farkı aracıların kazançlarını katlıyor.
Üreten ve tüketen sıkıntı yaşıyor. Serbest piyasa ekonomisinde kamu devrede olmayınca vurguncular ve aracılar piyasa fiyatlarını oluşturuyor. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yaşadığı en önemli sorunların başında da yem fiyatlarına gelen zamlar var. Yem fiyatlarına bir yıl içinde gelen zam yemin fiyatını neredeyse iki katına çıkardı. Bu nedenle hayvan üreticileri girdi maliyetlerinin sürekli artmasından şikayet ediyor. Hayvancılıkta gider artıp gelir daralıyor ama hayvanın sütü ve eti üreticiden düşük fiyatla alınıp vatandaşa yüksek fiyatla satılmasına iktidar tarafından göz yumuluyor” şeklinde konuştu.