1. bölümde iyi müzik dinleyebilmenin iyi bir kulaklıktan geçtiğinden bahsetmiştik 2. bölümde ucuz müzik kaynaklarından bu bölümde ise müzik setini ucuza edinebilme yöntemlerini anlatacağım.(BÖLÜM-3)
Gerçekten kaliteli bir müzik dinlemenin yolu, evimize en az çift kanallı (stereo) bir müzik seti almakta yatar. Bir müzik setini büyük ölçüde tümleşik (hoparlörleriyle birlikte) veya ayrı ayrı bileşenler halinde satın almak mümkündür. Ne var ki gerek tümleşik veya bileşenler halinde bir müzik setini sıfır almayı düşündüğümüzde inanılmaz rakamlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Örneğin internet alıcılı bir ortalama amfinin fiyatı 6-7 bin TL’yi, iyi bir çift hoparlör de 8-12 bin TL’yi bulabilmektedir. ‘Esoteric’ (yani malzeme ve tasarım konusunda ödün vermeyen) set bileşenleri ise 100 bin ABD Doları’na hatta fazlasına ulaşabilmektedir. Bunlar hayalimizi süslese bile, bir süre sonra ekonomik gerçeğimize geri dönmek zorundayız.
O halde komple bir müzik setini veya bileşenlerini, hiç olmazsa piyasa fiyatının epey altında almanın yollarına bir göz atmamızda fayda var.
Kuşkusuz ilk yapılacak şey, neye ihtiyacımız olduğunu gözden geçirmektir; yani komple set mi alınacak, ayrı bileşenlerden oluşan bir set mi istiyoruz, bütçemiz ne kadardır ve bu işi zamana yayabiliyor muyuz sorularına cevap bulmak gereklidir. Diğer taraftan, önceki yazılarımızda bahsedilen ‘altın oran’ı da (yani belirlenen bütçenin 1/3’ünü set veya bileşenlere ayırmak, 2/3’ünü ise hoparlörlere ödemek) hatırda tutmakta fayda vardır. Tümleşik setlerdeki hoparlör kalitesi bu hobiye yeni başlayanlar için iyi olabilir, ancak gerçek dinleyiciler için vasatta kalabilmektedir. Alıcıların, bu konularda internette mevcut bazı forum guruplarına göz gezdirmesinde şüphesiz fayda bulunmaktadır.
- Hiç kullanılmamış tümleşik veya bileşenler halinde müzik seti almayı düşündüğümüzde, ülkemizde özellikle büyük şehirlerimizde bulunan müzik mağazalarının internet üzerindeki fiyatlarını bir müddet dikkatlice takip etmek olacaktır. Aynen otomobil sektöründe olduğu gibi müzik setleri ve bileşenlerinin fiyatları, model yılı geçtiğinde düşebilmekte ve zaman zaman, depolama maliyetinden kurtulabilmek için ucuza satılabilmektedir. Keza vitrinde sergilenen cihazlar da bir süre sonra uygun fiyata verilebilmektedir. Anılan mağazaların bir bölümü de ikinci el cihaz satabilmektedir.
- İkinci el cihaz alınacaksa, yukarıda belirttiğimiz mağazalara ek olarak, sadece ikinci el cihaz alıp-satan mağazalara bakmak veya bilinen internet ilan sitelerindeki ilanları takip etmek yerinde olabilecektir. İkinci el cihaz satan mağazaların mümkünse belirli bir saygınlığa sahip, sattığı cihaza kefil olabilecek güvenilir mağazalardan seçilmesi isabetli olacaktır.
- İnternetten cihaz alımı, esasen güvenilirlik açısından birçok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Bu sorunu nispeten aşabilmenin yolu ise satıcının kaç başarılı işlem yapabildiğine, şikâyet olup olmadığına, varsa kurumsal bir yapısının varlığının tespitine dayanmaktadır. Bazı ilan siteleri, yapılan bir işlemde alıcının satıcıya malı görmeden hiç para ödememesini önermekle birlikte fiiliyatta bu durum, alıcının satıcının ayağına kadar gitmesini gerektirmektedir. Bazı satıcılar ise malın kargodan teslim alınışı sırasında herhangi bir zarar olduğu takdirde malın geri alınacağını belirterek esasında alıcıyı kandırmaktadır. İnternetten satın alınan bir cihazı kapıya getiren kargo görevlisini uzun bir süre bekletip, cihazı denemek bir seçenek değildir maalesef. Bu sorunların telafisi için bazı ilan siteleri ‘güvenli elektronik ticaret’ veya alıcının parasını bir süre güvende tutmaya yönelik uygulamalara yer verebilmektedir. İkinci el tümleşik veya parça parça müzik seti bileşenlerini satın almak tabiatıyla bize, mali olanaklarımızı zamana yayabilmek imkânı sunar.
Bu bölümü sonlandırırken, sağlam bir öneride bulunayım isterseniz. İkinci el cihazlarda zamana bağlı aksaklıklar her zaman görülebilir. Örneğin 10 yaşın üzerindeki kasetçalarlarda lastiğin kopması veya erime sorunu gözlenebilir, pikap tam devrinde dönmeyebilir veya radyo çekimi zayıf olabilir. Amfilerde ise çıkış devrelerinde sorun çıkabilir. Bu nedenle ikinci el cihaz alımına yönelecek iseniz iyi bir tamirci ile kalıcı bir dostluk edinmenizde fayda olacaktır. İşinin ehli bir tamirci, cihazınız için gereken parçaları yurtiçinden ve yurtdışından nasıl temin edebileceğini bilecektir.
Bir sonraki yazımda, şu anki piyasa değeri 15 bin TL olan ve pikap hariç ikinci el bileşenlerden oluşan müzik setimi nasıl 5 bin TL’nin altı bir rakama aldığımı ve o süreçte başıma gelenleri hikaye edeceğim.