Türkiye ve KKTC’de toplam 73 üniversitede bölümü olan Ağız Ve Diş Sağlığı Teknikerleri bölüm öğrencileri, istihdam sıkıntısı çekiyor.
Yıllık mezun öğrenci sayısının 5 binleri bulduğu bölümde mezun sayısının 24.356 kişi olduğu belirten Yusuf Eliaçık, Ağız Ve Diş Sağlığı Teknikerleri kadro sıkıntısı çektiklerini, “liyakat ilkesi”ne uygun olmadan yapılan alımların sektörü etkilediğini söyledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yusuf Eliaçık, A’dan Z’ye Ağız Ve Diş Sağlığı Teknikerleri’nin sorunlarını anlattı. Eliaçık, mezunların önündeki en büyük engelin “Sertifika Programları” olduğunu ifade etti.
“BÖLÜMÜMÜ ÜÇÜNCÜLÜKLE BİTİRDİM”
Kısaca eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
2015 yılında 60.65 diploma puanıyla Yeni Diyarbakır Anadolu Lisesinden mezun oldum. Ailevi sorunlardan ötürü, mezun olduğum yıl ve ertesinde üniversiteye hazırlanamadım. 2017 yılında Medipol Üniversitesi’nde, Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği bölümünü %50 burslu olarak kazandım. 2 yıllık eğitim neticesinde, 2019 yılında 4 üzerinden 3.45 ortalama ile bölümü üçüncülükle bitirdim.
“ÖZEL SEKTÖRDE ‘SERTİFİKA ALANLAR’ İŞ İMKANIMIZI KISITLIYOR”
Ne kadar süredir iş bulamıyorsunuz?
2 ay Diyarbakır da özel bir klinikte çalıştım. Sigortasız çalıştırılmamızla birlikte, asgari ücretin altında ödemeler yapılması nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Mezun olduğum günden beri iş arayışım devam etmesine rağmen, maalesef ki bulamadım.
Çünkü sektörde mezun sayısının fazla oluşu yetmezmiş gibi çeşitli sertifika programları aracılığı ile sadece 120 saatlik bir eğitimle ‘’ Diş Hekimi Asistanlığı ’’ adı altında kişilere sertifikalar veriliyor. Özel sektörde iş bulamıyor oluşumuzun önündeki en büyük engel, bu sertifika programlarıdır.
“İŞİN EHLİ OLMAYAN KİŞİLER, ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTTIRIYOR”
Liyakat sistemine göre alım yapılmaması, sektörü ne şekilde etkiliyor?
Mezun/öğrenci sayımız her geçen yıl katlanarak artmaktadır fakat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde/Hastanelerinde bizlerin yerine;
Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği mezunu olmamış, bölüm adına emek harcamamış, ders ve eğitim içeriği farklı olan; hemşireler, ebeler, İş-Kur dan alınan sürekli işçiler, diğer sağlık personelleri ve en kötüsü de temizlik personelleri taşeron olarak çalışmaktadırlar.
Bu durum hasta sağlığı, sağlıklı muayene/tedavi açısından sorun teşkil etmekle birlikte; çapraz enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Bu riskin artışına bağlı olarak, pandemiyle savaş sürecinde ülkemizi daha çok zor durumda kalmakta ve 25 bin bölüm mezunumuz da işsizler ordusunda yerini almaktadır.
VEKİLLERE SORU ÖNERGESİ VERDİK”
Konuyla ilgili sesinizi duyurmak için ne gibi çalışmalar yaptınız?
Twitter çalışmalarıyla sesimizi duyurmaya başladık. Dünya gündemine girecek kadar başarılı olduk lakin amacımıza ulaşamayınca, haber kanaları ve gazetelere yöneldik. Eş zamanlı olarak Vekillere, Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin KOCA tarafından yazılı bir şekilde yanıtlanması için soru önergesi verilmesi isteminde bulunduk. 6 Vekil bizleri kırmadı ve önergeyi verdiler. Sağ olsunlar.
65 ilde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ve İl Sağlık Müdürlüklerine giderek, bölüm sorunlarımızdan oluşan dosyamızı teslim edip taleplerimizi ilettik
Derneğimizle birlikte, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl kurulmuş olan; Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanlığıyla Ankara’da görüşmeler sağladık. Şuanda tekrar 81 ilde Sağlık-Sen İl Başkanlarıyla görüşmeler sağlamaktayız.
“ALAN DIŞI ATAMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Vurgulamak ya da eklemek istedikleriniz var mı?
Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu ‘’2023 yılı iş gücü hedefi’’ doğrultusunda, 20 bin Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri hedeflenmiş olmasına rağmen yapılan alımlar gösteriyor ki bu hedeften oldukça uzağız.
25.000 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri mezunu olmasına rağmen şuanda PDC ye göre kamuda, 2007 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri yer almaktadır. Hedeflenmiş olan sayıya ulaşılması için somut politikaların belirlenip uygulanmasını talep ediyoruz.
Meslek tanımımızdaki belirsizlikten kaynaklanan alan dışı atamaların önüne geçilmesini ve meslek tanımımızda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz
Bölüm mezunlarının istihdamının önünün açılmasının bir başka yolu ise 2016 yılında sözü verilmiş olan “Aile Diş Hekimliği ” projesidir. Bu sözün yerine getirilmesini talep ediyoruz.