Enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları
Enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusunda bilinçlendirme için her yıl 11-17 Ocak, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak kutlanıyor.
Her yıl Ocak aylarının ikinci haftası dünyada enerji tasarrufu haftası olarak kabul ediliyor. Enerji tasarrufunu arttırmak konusunda bireysel tüketim alışkanlıklarını değiştirmenin ötesinde, yerel ve ulusal düzeyde uygulanacak politikalar geliştirmek gerekiyor. Bu durumda üretilen milli gelir başına tüketilen enerjinin düşürülmesi akla gelen ilk seçenek oluyor.
1 Ocak itibariyle gelen zamlardan nasibini alan elektik ve doğalgaz için, uzmanlardan tasarruf ve verimlilik adına tüyolar aldık.
Evlerimizde, iş yerlerimizde ve bunun gibi kapalı alanlarda kısacası her türlü yaşam alanında maksimum oranda yararlandığımız bu kaynaklardan nasıl tasarruf edilebilir, gelin hep birlikte bilinçlenelim!
Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliği Arasındaki Fark
Enerji tasarrufu, enerjinin gerektiği kadar israf edilmeden kullanılması, hatta biraz da konforumuzdan ödün vererek tüketilmesini sağlamaktır. Örneğin, evlerimizde ayrı ayrı odalarda işlerimizi yapmaktansa bir araya gelerek, tek bir aydınlatma altında bunu yapmak bir enerji tasarrufu adımıdır.
Enerji verimliliği ise, en az enerji kullanımı ile en etkin şekilde işin gerçekleştirilebilmesi işidir. Örneğin; bir odayı eski halojen lambalar aracılığıyla aydınlatmak yerine aynı aydınlatma ihtiyacını daha az enerji tüketerek karşılayabilen led teknolojili lambalar ile aydınlatmak bir verimlilik uygulamasıdır.
Verimliliğin tasarruftan farkı, verimlik akılcı enerji kullanım yöntemleri üzerine odaklıdır, tasarruf ise enerji kullanımını en aza indirme odaklıdır diyebiliriz.
Enerjinin fazla kullanılması sonucunda neler oluyor?
- DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR
- ÇEVRE KİRLENİYOR
- MALİYETLER ARTIYOR
İnsanların ihtiyaçlarının karşılanmasında ve gelişmesinin sağlıklı olarak sürdürülmesinde gerekli olan enerji özellikle sanayi, konut ve ulaştırma gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Nüfus artışına, sanayinin gelişmesine paralel olarak kurulan büyük ölçekli enerji üretim ve çevrim sistemleri ekolojik dengeyi önemli ölçüde etkiledikleri gibi sınırlar ötesi etkileri de beraberinde getirmektedir.
Bugünün enerji kaynakları yenilenemeyen enerji kaynakları (kömür, petrol, doğalgaz ve nükleer enerji) ve yenilenebilen enerji kaynakları
(odun, bitki atıkları, tezek, jeotermal enerji, güneş, rüzgâr, hidrojen, hidrolik, gelgit ve dalga enerjisi) şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Diğer taraftan gelecek nesiller için fosil yakıt yataklarından, kömürün 250 yıl petrolün ise 50 yıl sonra tükeneceği düşünüldüğünde bunların yerine yeni enerji kaynaklarının ikame edilmesinin ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Doğalgaz ve elektrik kullanırken tasarruf için neler yapmalıyız?
Ünlü Aile ekonomisti Özlem Denizmen evlerde LED ampul kullanılmasını öneriyor. Buzdolaplarının içine ılık ya da sıcak tencere konmamasını söyleyen Denizmen paketli gıdaların da buzdolabına konmamasını öneriyor.
Tasarrufun bir görev olduğunu belirten Özlem Denizmen, buzdolaplarını çok fazla doldurmamızı öneriyor.
Doğalgaz faturasını yarı yarıya düşürmenin yolları nelerdir?
Ünlü Aile ekonomisti Özlem Denizmen, enerji tasarrufu için bina ve pencerelere yapılacak yalıtımın hayati önem taşıdığını belirterek, şu tavsiyelerde bulunuyor;
- Cam ve kapılarda tasarruf bantları kullanın.
- Radyatörün ısı yayılımının önlenmemesine dikkat edin.
- Radyatörlerin havasını düzenli olarak boşaltın. Radyatörlere yıllık bakım yaptırılmalı içindeki su kirlendikçe ısınması zorlaşır bu yüzden içindeki suyu temiz tutun.
- Odalar arasındaki kapıları kapalı tutun.
- Geceleri perde ve panjurları kapalı tutun.
- Otururken battaniye kullanın
- Kalın değil kat kat giyinin.
- Yünü kullanın gerek giyecekler gerek örtülerde yünlülerden yararlanın.
- Sıcak içecekler tüketin.
- Az miktardaki az kirli çamaşırlarınızı ekonomik programda yıkayın.
- Kettle kullanımını minimuma düşürün.
Denizmen, günlük hayattaki kullanımlarımız için de şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Şarj cihazları ister telefon ister laptop olsun kullanılmadığı sürede fişten çekilmeli. Birçok şarj aleti prizde bırakıldığında enerji kullanıyor oyun konsolları dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlar da buna dahil. Yılda ortalama 300 TL harcama çıkarıyor. Binalara mutlaka yalıtım yapılmalı pencereler 1/4 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.
- Isıtmadığınız odaların kapılarını kapalı tutun sıcak hava yükseldikçe odanın diğer tarafına döner soğur ve alçalır tekrar ısıtmak için zemine geri döner. Kapıları kapatmak odadaki sıcak hava akımının orada kalmasını sağlar ve soğuk havanın girmesini durdurur.
- Çamaşır kurutma makineleri en çok elektrik tüketen elektrikli ev aletlerindendir, giysilerinizi iç mekanlarda kurutmak daha fazla avantaj sağlar hem tasarruf edersiniz hem de giysilerinizin doğal kurutma ile küçülme riski olmaz ve daha az yıpranırlar.
- Evlerimizde üç zamanlı tarife kullanılıyorsa gece elektrik tüketimi daha az olur pek çok tüketici çamaşır ya da bulaşık makinesini çalıştırmayı gece saatlerine bırakmanın daha ucuza mal olacağını düşünüyor. Üç zamanlı tarife kullanılmıyorsa faturaya herhangi bir olumlu yansıması olmayacaktır.
Türk Telekom da projeleriyle enerji tasarrufuna yardımcı oluyor
Belediyelere elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 kaynak tasarrufu sağlayan Türk Telekom, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir ve güvenli şehirlerin inşasında da öncü olmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Türk Telekom, Enerji Verimliliği Haftası’nda yaptığı açıklamada; 5G ve yapay zekâ yatırımlarını sürdürürken, ‘Yeni Nesil Şehirler İnisiyatifi’ ile bu teknolojilerin ilk adımını 9 kentte hayata geçirdiğini duyurmuştu.
Türk Telekom, ürün ve hizmetleriyle trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağladığı bildirilmişti.