CHP Ekonomi Masası heyeti 13 Ocak Çarşamba günü, Ankara Polatlı’da STK ve oda yöneticileriyle bir araya geldi.
Aralarında parti meclis üyeleri, milletvekilleri ve genel başkan yardımcıları olan heyet, ilk durağı olan Polatlı’da Türkiye’nin ekonomisi ve tarımın sorunlarına değindi.
CHP’li Ekonomi Masası heyeti “Ekobüs” ile 81 ili gezerek devam edeceği turun ilk ayağı Ankara oldu.
CHP Ankara İl Başkanı’nın ardından açılış konuşması yapan Polatlı milletvekili Bülent Kuşoğlu, Polatlı’yla ilgili gerçekleştirmek istediği planlarını anlattı.
Toplantıda Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, Ahmet Akın, Gamze Taşçıer, Ali Hikmet Akıllı, Rahmi Türeli gibi milletvekilleri ve parti meclis üyeleri de yer aldı.
“POLATLI’YI BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLARAK GÖRMEK İSTERİM”
Parti meclisi üyesi ve Polatlı milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ekonomi Masası’nın açılış konuşmasında “Polatlı’yı bir üniversite şehri olarak görmek isterim. Tiyatrosundan sinemasına 150-200 binlik öğrenci nüfusuyla bir kampüs olmalı. ’68 kuşağının gençleri mezun olup geldikten sonra iş istihdamı sağlanamadı. O nüfus Polatlı’dan başka yerlere gitti.” dedi.
“TEK ADAM REJİMİ ÜLKEYİ KRİZE SÜRÜKLEDİ”
Tek adam rejimi ve ekonomiyi borçla şişirme stratejisinin ülkeyi krize sürüklediğini söylerek konuşmasına başlayan Faik Öztrak şunları dile getirdi:
“Bu iki krizin üstüne gelen salgın milleti canıyla cebi arasında sıkıştırdı. Sonuç büyük bir buhran. Tek adam, hem parti başkanı hem de Cumhurbaşkanı oldu. Tüm yönetim ve yetkiler onda toplandı. Denge ve denetim mekanizmaları ortadan kalktı. Öyle bir duruma geldik ki alt mahkemeler üst mahkemeler olan anayasa mahkemelerine direnmeye başladı”
Bürokraside liyakat yerine itaat ve sadakatin geldiğinin altını çizen Öztrak “Ekonomiden sorumlu bakan istifa etti. Ülkede 27 gün ekonomiden sorunlu bir bakan olup olmadığını bilemedik, basının üzerinde böyle bir baskı vardı.” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE EN DÜŞÜK DESTEĞİ VEREN ÜLKE OLDU
G20 ülkelerinin gelir desteği ve verilen kredileri tablolarla anlatan Öztrak, Türkiye’nin bu konuda en çok kredi veren ancak en düşük desteği veren ülke olduğunu açıkladı. İşletmelerin bu kredileri ödeyemediğini belirten Öztrak, ortaya takibe alınan kredilerin çıktığını açıkladı.
Öztrak, 2021 yılına 150 milyar tahsili gecikmiş alacaklı ile girildiğini ifade etti. Bankaların alacak tahsil etme işlemleri için yumuşatma politikasına dahi gidildiğini söyleyerek, işletmelere verilen kredi sistemini eleştirdi.
Öztrak sözlerine, “Türkiye 2021 yılına 150 milyar liralık tahsili gecikmiş alacak ve 360 milyar liralık yakın izlemeye alınmış krediyle girdi. Karşımızda 510 milyar liralık bir ciddi sorun var. Bu paralar nasıl ödenecek? Bu paralar ödenmediği zaman bankalar ne yapacak? Bu önümüzdeki yılın en önemli konularından biri olacak” diyerek devam etti.
ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA
Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve fiyatların düşürülmesi için bir çabaya gidilmediğini belirten Öztrak, çiftçinin içinde bulunduğu zor koşulları anlattı. Öztrak, “Yem alma gücü düştü, çiftçinin ürünü para etmiyor, ederse de ithalata açıyorlar. Bizim çiftçi kazanmıyor. Gübre fiyatı arttı, besiciler kötü durumda. Sütün fiyatı arttı. Tarım Kredi Kooperatifleri tefeci konumuna geldi.” dedi.
“BUHRANDAN ÇIKIŞ İÇİN 4 AYAKLI STRATEJİ ÖNERİYORUZ”
Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı konuşmada stratejilerini şu şekilde açıkladı:
“Hukuk devleti ve demokrasinin ilk adım olduğunu belirteyim. Hukuk ve demokrasi olmadan yatırım olmuyor. İkinci önemli mesele borçla ekonomiyi şişirerek hiçbir şey olmuyor. Üçüncüsü, güçlü sosyal devlet. Bir ekonomide biri çok zenginleşirse olmaz. Dördüncüsü ise, sürdürülebilirlik. Tahrip etmeden, yıkmadan yapılmalı. Bu ülkenin buhrandan çıkması için güven gerek, bu da yeni parlementer sistem ile gerçekleşir” ifadesini kullandı.
Ekonomi Masası üyeleri, toplantıyı istekler doğrultusunda basına açık olarak devam ettirdi.