“Paketli ürünler tehlike saçıyor” haberine NİSAD nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşarak açıklamalarda bulundu. NİSAD’dan Zünbülcan’a tepki.
Diyetisyen Derya Zünbülcan, “Tüketicileri aldıkları ürünlerin etiketlerini okumaları konusunda uyararak, birçok insan zararlı yiyeceklerden uzak dururken, dışarıdan sağlıklı olduğu düşünülerek alınan paketli ürünler tehlike saçıyor” dedi.
Zünbülcan, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla beslenme alışkanlıkları da değiştiğini ve birçok insanın zararlı yiyeceklerden uzak dururken, dışarıdan sağlıklı olduğu düşünülerek alınan paketli ürünlerin ise tehlike saçtığını söyledi.
Zünbülcan sağlıklı atıştırmalık adı altında satılan birçok ürün içerdiği glikoz şurubu, yüksek miktarda şeker ve katkı maddeleri ile sağlığa zarar veriyor açıklaması yaptı.
Nişasta Sanayicileri Derneği’nden nişasta bazlı şeker ile ilgili açıklama geldi;
Nişasta Sanayicileri Derneği’nden açıklama
Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) “Paketli ürünler tehlike saçıyor” başlıklı haberde, Diyetisyen Derya Zünbülcan’ın glikoz şurubu (nişasta bazlı şeker) ile ilgili açıklamalarına yer verildiğini gördük.
Yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşarak açıklamada bulundu.
NİSAD, Diyetisyen Derya Zünbülcan glikoz şurubunun göbek yağlanmasına neden olduğunu ifade ediyor. Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır.
İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez.
Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. Glikoz şurubunun sadece glikoz şekeri içerdiğine dair yaygın bir kanı vardır. Oysa glikoz şurubu, nişastanın parçalanması sonucu onu oluşturan glikoz şekerinin, tekli, çift (maltoz) ve çoklu yapıdaki karışımını içeren bir şeker karışımıdır. Gıda ve içeceklerin üretiminde sağladığı fonksiyonel özellikler sebebiyle kullanılan macun kıvamında sıvı bir üründür. Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA (2010-Dietary Reference Values), WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants), SACN (2015-Carbohydrates & Health)gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar.
İnsanlar enerjilerini karbonhidrat, protein ve yağlardan alır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA yetişkinlerde de çocuklarda da karbonhidratların toplam enerji alımının %45-60’ı arasında olması gerektiği bilgisini içeren kılavuzlar yayınlamıştır. Aşırı kilo ve obezite riski tek başına diyetin şeker içeriğine değil alınan ve tüketilen toplam kalori miktarına (enerji dengesine) bağlıdır. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer.
Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir.
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.