Tedavi ve rehabilitasyon sürecini tamamlanan iki bayağı şahin ile bir çakır kuşu, doğaya salındı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜREM) Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdür Vekili Abdülkadir Sevinç, tedavi ve rehabilitasyon süreci tamamlanan iki şahin ve bir çakır kuşu olmak üzere üç yırtıcı kuşu doğal hayatlarına bıraktı.
“HER KUŞ BU KADAR ŞANSLI OLMUYOR”
Kuşlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, “Bugün 3 yırtıcı kuşu doğayla buluşturduk. 2 bayağı şahin, bir de çakır kuşu. 3’ü de atmacagillerden. Çakır kuşu atmacagillerin en büyüğü. Bayağı şahinler, biraz daha orta ebatta olan yırtıcı kuşlardan. Bu yırtıcı kuşlar hızlı üreyen türlerin popülasyonunu dengelemede rol oynuyor. Özellikle güvercin gibi, saksağan gibi ya da tarla faresi, tavşan, sincap gibi ya da diğer ötücü kuşlar gibi birçok türün popülasyonunu dengelemede yırtıcı kuşlar önemli rol oynuyor. Dileriz yolları açık olur, nesilleri bol olur ve ekosisteme hizmete devam ederler” diye konuştu.
Bugün saldıkları kuşların farklı zamanlarda geldiğini aktaran Doç. Dr. Kandır, “Genelde enfeksiyon ya da besin yetersizliği gibi nedenlerle gelen yırtıcı kuşların tedavisi daha başarılı ve yaşamlarına dönme şansları daha yüksek. Bunlar genel durumları bozukluktan dolayı merkezimize ulaştırılan hayvanlardı ve yaşamlarına dönebildiler. Elektrikli tellere çarpma ya da ateşli silahla yaralanma sonucu gelen hayvanlar bu kadar şanslı olmuyor. Bu kuşlar şanslıydı, tedavileri tamamlandı ve dönebildiler” dedi.
‘DOĞAL DENGE VE EKOLOJİK SİSTEMDE BÜYÜK ÖNEMİ VAR’
Verdikleri destekten, katkıdan, tedavi sürecini sahiplenmelerinden dolayı üniversiteye teşekkür eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdür Vekili Abdülkadir Sevinç ise “Hocamın da ifade ettiği gibi doğada kabul ettiğimiz yırtıcı kuşların doğal denge ve ekolojik sistemde büyük önemi var.” açıklamasında bulundu.
Sevinç, bu tür kuşların avlarının yasak olduğunu belirterek, “Ben, insan kaynaklı yaralanmalara vurgu yapmak istiyorum. Avcılarımız biraz daha hassasiyet göstersin, keza bu türlerin avı yasak. Özellikle kış döneminde bu türlere hassasiyet gösterip, bulunduğu ortamda bizlere süratle haber versinler. Çünkü tedaviye ne kadar erken başlarsak o kadar çabuk netice alabiliriz” diye konuştu.